Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα

22
Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα

Σχεδόν 3 χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και την ημέρα που πρακτικά ξεκινά η προεκλογική περίοδος, υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, οι κάτοικοι των οποίων θα αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο “έτρεξε” η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων” έχει την επωνυμία «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών».

Ο προϋπολογισμός είναι 161.077.032 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, από πόρους του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», του Π.Ε.Π. «Μακεδονία – Θράκη» και του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σχεδόν στο 50% της ελληνικής επικράτειας. Ουσιαστικά, πρόκειται για περιοχές που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν καλύψει με ευρυζωνικές υποδομές λόγω του χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΤΤ για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, είναι μέσα στο 2015 να συνδεθεί στο Διαδίκτυο το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας της χώρας.

Για τις ανάγκες του έργου, η χώρα (πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) έχει χωριστεί σε τρεις περιοχές και τα αντίστοιχα έργα πήραν δύο σχήματα: ο ΟΤΕ ανέλαβε τους τομείς 1 (περιοχή Θράκης, Μακεδονίας, δυτικής Ηπείρου και βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 44.375.478 ευρώ) και 3 (περιοχή Πελοποννήσου, κεντρικής Στερεάς Ελλάδος, Δωδεκανήσου και Κρήτης με προϋπολογισμό 56.385.614 ευρώ) και η κοινοπραξία Intrakat – Intracom Holdings – hellas online τον τομέα 2 (περιοχή Θεσσαλίας, ανατολικής Στερεάς Ελλάδος, νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας και Κυκλάδων με προϋπολογισμό 60.315.940 ευρώ).