Αποκάλυψη-σοκ της WSJ: Το Instagram συνδέει τα δίκτυα παιδόφιλων και προωθεί περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας

19


Την ώρα που η Meta μάχεται για να αποδείξει ότι βελτιώνει τους εσωτερικούς ελέγχους για αποτροπή του παράνομου περιεχομένου στο Instagram, έρευνα της «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι τα συστήματα για την ενίσχυση των κοινοτήτων ουσιαστικά καθοδηγούν τους χρήστες σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Το Instagram, η δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που ανήκει στον τεχνολογικό κολοσσό Meta Platforms (στον οποίο ανήκουν, επίσης, το Facebook και το Whatsapp), βοηθά στη σύνδεση και την προώθηση ενός τεράστιου δικτύου λογαριασμών που είναι καταφανώς αφιερωμένοι στην προμήθεια και αγορά περιεχομένου με ανηλίκους, υποστηρίζει αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», το οποίο προέκυψε από έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας μαζί με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το διαδίκτυο, αλλά σε αντίθεση με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες. «Οι αλγόριθμοί του τα προωθούν», υποστηρίζει η WSJ.

Πώς το Instagram προωθεί το παράνομο περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας

Το Instagram συνδέει τους παιδόφιλους μεταξύ τους και τους καθοδηγεί σε εμπόρους τέτοιου περιεχομένου μέσω συστημάτων προτάσεων, τα οποία διαπρέπουν στη σύνδεση εκείνων που μοιράζονται εξειδικευμένα ενδιαφέροντα, όπως ανακάλυψαν το περιοδικό και οι ακαδημαϊκοί ερευνητές.

Αν και εκτός «κοινής θέας» για τους περισσότερους στην πλατφόρμα, οι λογαριασμοί με σκοπό το σεξ στο Instagram επιδεικνύουν αναίσχυντα το ενδιαφέρον τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Instagram επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν hashtags με κραυγαλέο περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας και τους συνδέει με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς (των hashtags) για να διαφημίσουν τέτοιο υλικό προς πώληση. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, πως τέτοιοι λογαριασμοί συχνά ισχυρίζονται ότι διευθύνονται από τα ίδια τα παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρονται να πουλήσουν γενικά παράνομο σεξουαλικό υλικό δεν το δημοσιεύουν ανοιχτά, αλλά δημοσιεύουν «επιλογές» περιεχομένου. Αυτές ποικίλλουν από συγκεκριμένες πράξεις, έως τιμές για βίντεο παιδιών που βλάπτουν τον εαυτό τους ή προβαίνουν σε νοσηρές σεξουαλικές πράξεις, π.χ. με ζώα, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Διαδικτυακό Παρατηρητήριο του Στάνφορντ. «Για τη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα για “συναντήσεις”», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ενέργειες της Meta για να αποτρέψει την παράνομη συμπεριφορά

Η προώθηση περιεχομένου με ανηλίκους παραβιάζει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τη Meta καθώς και την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της WSJ, η Meta αναγνώρισε προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και είπε ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» είπε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Meta είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες απομακρύνσεις. Επίσης, έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που καθιστούν τα παιδιά αντικείμενα σεξουαλικών σκοπών και περιόρισε τα συστήματά της ώστε να μην προτείνουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση. Δήλωσε, επίσης, ότι εργάζεται για να αποτρέψει τα συστήματα από το να προτείνουν εν δυνάμει παιδόφιλους ενήλικες να συνδέονται μεταξύ τους ή να αλληλεπιδρούν ο ένας με το περιεχόμενο του άλλου.

«Σταγόνα στον ωκεανό» οι δημιουργοί και αγοραστές περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας στο Instagram

Οι δημιουργοί και οι αγοραστές περιεχομένου με ανηλίκους είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό ενός ευρύτερου οικοσυστήματος αφιερωμένου στην παιδική πορνογραφία. Άλλοι λογαριασμοί στην κοινότητα των παιδόφιλων στο Instagram συγκεντρώνουν μιμίδια (memes) υπέρ της παιδοφιλίας ή συζητούν την πρόσβασή τους στα παιδιά.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την παιδική ασφάλεια στο Instagram υπολογίζουν ότι ο αριθμός των λογαριασμών που υπάρχουν κυρίως για να παρακολουθούν τέτοιο περιεχόμενο είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία επιδιώκει να αφαιρέσει τέτοιους χρήστες, διαγράφοντας 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών μόνο τον Ιανουάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Instagram, που υπολογίζεται ότι έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Οι ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και σε άλλες, μικρότερες κοινωνικές πλατφόρμες, αλλά τόνισαν πως το πρόβλημα στο Instagram είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

«Η πιο σημαντική πλατφόρμα για αυτά τα δίκτυα αγοραστών και πωλητών φαίνεται να είναι το Instagram», έγραψαν σε μια αναφορά που δημοσιεύεται στις 7 Ιουνίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Πηγή