Η Facebook σε πληρώνει για τα δεδομένα σου

16


Image by Techcrunch

Η Facebook αποφάσισε να δώσει και κάτι πίσω στους χρήστες για τα δεδομένα που συλλέγει, λανσάροντας μια νέα εφαρμογή που θα τους αποζημιώνει μηνιαίως για την “παροχή” πληροφοριών σχετικά με την χρήση του smartphone τους.

Η εφαρμογή ονομάζεται Study και είναι ήδη διαθέσιμη στο κατάστημα Google Play για συσκευές Android, αλλά μόνο στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Η εφαρμογή προειδοποιεί τον χρήστη ότι δίνεις πρόσβαση στη Facebook να μαθαίνει ποιες εφαρμογές έχεις εγκατεστημένες στο smartphone σου, πόση ώρα τις χρησιμοποιείς και ποιες λειτουργίες χρησιμοποιείς περισσότερο μέσα σε κάθε εφαρμογή. Επιπλέον, η Facebook μαθαίνει σε ποια χώρα βρίσκεσαι, σε τι δίκτυο είσαι συνδεδεμένος και σε ποια συσκευή.

Η Facebook σκοπεύει να μαζέψει εθελοντές για την ερευνητική, όπως τη χαρακτηρίζει, εφαρμογή Study, μέσω διαφημίσεων που θα εμφανιστούν στο κοινωνικό δίκτυο. Παρόλα αυτά, επιθυμεί να βρει και εθελοντές που δεν είναι μέλη του Facebook.

Πατώντας επάνω σε αυτές τις διαφημίσεις θα μεταφέρεσαι στην ιστοσελίδα της Applause, συνεργάτη της Facebook για τις έρευνες που πραγματοποιεί με τα δεδομένα που συλλέγει η εφαρμογή Study. Από εκεί μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, να ενημερωθείς για την αποζημίωση που θα λάβεις και πως μπορείς να διακόψεις τη συμμετοχή σου.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι δεν γίνεται συλλογή των user IDs ή των passwords που χρησιμοποιεί ο χρήστης στις διάφορες εφαρμογές ή υπηρεσίες, ούτε του περιεχομένου που μοιράζεται με άλλους χρήστες. Επίσης, η Facebook δηλώνει ότι δεν θα πουλήσει τα δεδομένα της εφαρμογής Study σε άλλες εταιρείες, ούτε θα τα χρησιμοποιήσει για να σερβίρει στοχευμένες διαφημίσεις (ναι, ναι….).

Η αρχή γίνεται από τις ΗΠΑ και την Ινδία, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα πληρώνει στους συμμετέχοντες.

Study – [Google Play Link]

[via]Πηγή