Ένα gaming laptop για τον μέσο gamer

7


Η MSI έχει γράψει μια μακρά επιτυχημένη ιστορία στον χώρο των gaming laptops και μάλιστα είναι από τις λίγες εταιρείες που φροντίζουν να προσφέρουν πληθώρα προτάσεων για κάθε πορτοφόλι. Με τη σειρά MSI Pulse, η εταιρεία θα λέγαμε πως αναζητά τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό απόδοσης – ποιότητας – εμφάνισης – τιμής και αν η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει, τότε τα καταφέρνει μια χαρά.

Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε στα χέρια μας το MSI Pulse GL66, το οποίο χρησιμοποιούμε τόσο για το gaming, όσο και για όλες τις υπόλοιπες διεργασίες ενός απλού καθημερινού χρήστη. Στο συγκεκριμένο μοντέλο ο σχεδιασμός έχει γίνει σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Maarten Verhoeven, ο οποίος συνδύασε την αισθητική φουτουριστικών video games με ένα θέμα για δράκους. Η μαρτυρία για την αισθητική φαίνεται από το κουτί του MSI Pulse GL66, αλλά και στο καπάκι του.

Στο εσωτερικό του MSI Pulse GL66 έχει τοποθετηθεί επεξεργαστής Intel Core i7-11800H 2.3GHz (Tiger Lake), 16GB μνήμη RAM DDR4, αποθηκευτικός χώρος 1TB NVMe SSD και κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 3060 GPU, ενώ με μια ματιά στο πίσω μέρος διακρίνεται απευθείας το ιδιαίτερο σύστημα ψύξης και οι πολλές γρίλιες που θυμίζουν κυψέλες προκειμένου να διαχέεται πιο εύκολα η θερμότητα από το εσωτερικό του laptop. Ακόμη, τα στηρίγματα είναι σχετικά πιο ψηλά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει σε άλλα laptops έτσι ώστε να υπάρχει μια απόσταση από την επιφάνεια του γραφείου για να περνά πιο εύκολα ο αέρας. Όλο αυτό το hardware έχει ως αποτέλεσμα το πάχος να ανεβαίνει στα σχεδόν 24mm και το βάρος στα 2.23kg, νούμερα που σίγουρα είναι αρκετά φυσιολογικά για ένα gaming laptop.

Ανοίγοντας το καπάκι βλέπουμε μπροστά μας την οθόνη 15.6’’ IPS FHD (1920 x 1080) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 144Hz, αρκετά μεγάλα bezels επάνω και κάτω (πολύ μικρά, όμως, στις πλευρές) και την HD webcam επάνω κεντρικά. Στο κάτω μέρος παρατηρούμε ότι το πληκτρολόγιο διαθέτει οπισθοφωτισμό, αλλά δεν είναι εφικτό να διαχειρίζεσαι το χρώμα σε κάθε πλήκτρο (επιλέγεις πως θέλεις να φωτίζεται όλο με μιας). Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά συμμαζεμένο, περιλαμβάνει numpad και τα chiclet πλήκτρα σαφέστατα βοηθούν τον χρήστη να γράφει γρήγορα και να έχει υψηλό ρυθμό επαναλαμβανόμενων χτυπημάτων στα games. Τέλος, κάτω από το πληκτρολόγιο ξεχωρίζει το μεγάλο touchpad για εύκολη διαχείριση και εκτέλεση όλων των διεργασιών που συνηθίζει ο μέσος χρήστης χωρίς αστοχίες.

Συνολικά η κατασκευή του MSI Pulse GL66 είναι στιβαρή και ανθεκτική, δεν το νιώθεις σε καμία περίπτωση “ψεύτικό” και ο σχεδιασμός μαρτυρά μεν ότι πρόκειται για gaming laptop χωρίς να το παρακάνει με εξεζητημένα στοιχεία. Το σχετικά μεγάλο πάχος βοηθά την εταιρεία να προσθέσει χρήσιμες υποδοχές γι’ αυτό βρίσκουμε περιμετρικά 1x USB 2.0, 2x USB 3.0/3.1 Gen1, 1x HDMI, Ethernet και 3.5mm audio in/out. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο κομμάτι της συνδεσιμότητας έχουμε κεραίες WiFi 6 και Bluetooth 5.2.

Εκεί που πρέπει να δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή είναι το σύστημα ψύξης Cooler Boost 5, το οποίο περιλαμβάνει 6 αγωγούς θερμότητας και διπλό ανεμιστηράκια. Η θερμότητα διαχέεται με μεγαλύτερη ευκολία χάριν στις γρίλιες στο κάτω μέρος, αλλά και στην αριστερή πλευρά του MSI Pulse GL66. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει διαφορετικά modes λειτουργίας από την εφαρμογή MSI Center προκειμένου να βελτιστοποιήσει την αυτονομία ή την απόδοση, να ελαχιστοποιήσει τον θόρυβο από τα ανεμιστηράκια ή να ορίσει την πιο ισορροπημένη λειτουργία ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες του. Πρακτικά, οι αλλαγές σε κάθε mode συνδέονται κυρίως με τη λειτουργία των ανεμιστήρων, επομένως, όσο πιο μεγάλη η ταχύτητα των ανεμιστήρων τόσο μεγαλύτερη η απόδοση, κάτι που βέβαια συνεπάγεται περισσότερο θόρυβο, μεγαλύτερη θερμοκρασία και μικρότερη αυτονομία. Προτείνεται, λοιπόν, εάν θες τη μέγιστη δυνατή απόδοση να έχεις τοποθετημένο το MSI Pulse GL66 σε επιφάνεια που επιτρέπει στον αέρα να περνά από κάτω του για να βοηθάς το σύστημα ψύξης να λειτουργήσει καλύτερα.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι υπάρχει η δυνατότητα να επέμβεις στο hardware για να τοποθετήσεις μνήμη RAM έως 64GB, αλλά και δεύτερο NVMe SSD στη διαθέσιμη υποδοχή. Από πλευράς αυτονομίας, η μπαταρία χωρητικότητας 53.5Whr προσφέρει μετά βίας ένα δίωρο gaming μακριά από την πρίζα, αλλά σπάνια βρίσκεις κάτι ιδιαίτερα καλύτερο σε αυτήν την κατηγορία. Το τροφοδοτικό έχει ισχύ 180W για να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της GPU (90W) και της CPU (45-75W), ενώ το μέγεθος του είναι και αυτό σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το δυνατό hardware του MSI Pulse GL66 σου επιτρέπει να παίζεις οποιοδήποτε game στην οθόνη ανάλυσης FHD (1080p) και με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 144Hz. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο επεξεργαστής, όσο και η κάρτα γραφικών έχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερα πράγματα, αλλά η MSI έχει τοποθετήσει το ίδιο panel σε όλη τη σειρά για να διατηρήσει το κόστος σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό που κρατάμε από τη δική μας χρήση είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα ή κόλλημα σε ό,τι και αν δοκιμάσαμε. Παρά την αύξηση της θερμοκρασίας σε κάποια σενάρια χρήσης, σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις το laptop να ζεσταίνεται σε ενοχλητικό βαθμό (ειδικά στα κουμπιά WASD και εκεί που ακουμπάς τον καρπό σου), αλλά προφανώς το τίμημα που πληρώνεις είναι να ακούγονται λίγο περισσότερο οι ανεμιστήρες.

Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τα προφίλ χρήσης από το λογισμικό MSI Center, διότι μπορείς να ρυθμίζεις αυτόματα το laptop σου να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα τη δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, όταν δεν παίζεις παιχνίδια και θέλεις απλά να περιηγηθείς στο Διαδίκτυο ή να παρακολουθήσεις κάποια ταινία, τότε μπορείς να ενεργοποιήσεις το Silent Mode ή το προφίλ εξοικονόμησης μπαταρίας (π.χ. αν βρίσκεσαι σε αεροπλάνο).

Το πληκτρολόγιο είναι αρκετά γρήγορο τόσο για gaming, όσο και για πληκτρολόγηση σε διάφορες εφαρμογές, ενώ κρίνουμε λογική την αρκετά συμπυκνωμένη τοποθέτηση του numpad για να χωρέσουν όλα σε αυτό πλαίσιο. Το ίδιο λογικό είναι το μέγεθος και η λειτουργικότητα του touchpad, αλλά προφανώς χρειάζεσαι ξεχωριστό gaming mouse για να παίζεις με μεγαλύτερη άνεση.

Αυτό που έχει πραγματική σημασία όταν επιλέγεις ένα laptop είναι η γενικότερη αίσθηση που σου βγάζει αφού περάσεις αρκετές ημέρες μαζί του. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ξεκινάς πολύ ενθουσιασμένος, αλλά μετά τα πρώτα “μέλια” διαπιστώνεις πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ειδυλλιακά τελικά. Το ευχάριστο με το MSI Pulse GL66 είναι πως ό,τι υπόσχεται, αυτό σου προσφέρει και γι’ αυτό μιλήσαμε για σωστή σχέση τιμής – απόδοσης. Είναι ουσιαστικά ένα laptop που δεν ξεφεύγει σε κόστος (μιλάμε πάντα για την συγκεκριμένη κατηγορία) και απευθύνεται στον χρήστη που θέλει να απολαύσει μια αξιόλογη εμπειρία gaming.

Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον, μπορείτε να βρείτε το MSI Pulse GL66 εδώ.

MSI Pulse GL66 / Τεχνικές Προδιαγραφές

  • Οθόνη 15.6’’ FHD IPS (1920 x 1080, 144Hz)
  • Επεξεργαστής Intel Core i7-11800H Tiger Lake 2.3GHz
  • Κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 3060 GPU 6GB GDDR6
  • Μνήμη RAM 16GB DDR4-3200 (επέκταση έως 64GB)
  • Αποθηκευτικός χώρος 1TB NVMe SSD (επέκταση με ακόμη έναν NVME PCIe Gen3 M.2 SSD)
  • HD webcam (720p / 30fps)
  • Πληκτρολόγιο με ενιαίο οπισθοφωτισμό RGB
  • Κεραίες WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2, Gb LAN
  • Υποδοχές 1x USB Type-C (3.2 Gen1), 2x USB Type-A (3.2 Gen1), 1x USB Type-A (2.0), 1x RJ45, 1x HDMI (4K@60Hz), 1x audio combo
  • Μπαταρία 53.5Whr (τροφοδοτικό 180W)
  • Λειτουργικό σύστημα Windows 10 Home
  • Διαστάσεις 359 x 259 x 23.95mm
  • Βάρος 2.23kg

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή