Categories: Internet

Ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα με ιδιωτική πρωτοβουλία


Εντείνονται οι προσπάθειες προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρήση της πυρηνικής σύντηξης για την επίλυση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος, καθώς βλέπουμε ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς τους τελευταίους μήνες.

Ένα από τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα είναι αυτό της Tokamak Energy, μιας εταιρείας από το Oxford (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία χρηματοδότησε με ιδιωτικά κεφάλαια τον δικό της πρωτοποριακό σφαιρικό αντιδραστήρα tokamak ST-40 και μάλιστα κατάφερε να πιάσει θερμοκρασία 100.000.000°C στις τελευταίες δοκιμές της.

Ο λόγος που ο ST-40 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται ξεκάθαρα στον σχεδιασμό του. Η πλειοψηφία των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης είναι μεγάλες, ογκώδεις και πολύ ακριβές διατάξεις με τοροειδές σχήμα, αλλά η Tokamak Energy κατάφερε να δημιουργήσει τον δικό της με πολύ μικρότερο κόστος (περίπου €55 εκατ.) και μέγεθος για πιο εύκολη εμπορική χρήση.

Το σφαιρικό σχήμα οδήγησε την εταιρεία στην τοποθέτηση των μαγνητών στο κέντρο του θαλάμου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη ροή του πλάσματος, να έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος και να χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση ώστε να συμβεί η σύντηξη των ατόμων υδρογόνου και να απελευθερωθεί η ενέργεια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται μαγνήτες HTS (High Temperature Superconducting) από οξείδιο βαρίου – χαλκού σε πολύ λεπτές ταινίες πάχους μόλις 0.1mm που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μεταξύ -250°C με -200°C, δηλαδή περίπου στη θερμοκρασία του υγρού αζώτου. Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικά πιο χαμηλό για να διατηρηθούν οι μαγνήτες στη σωστή θερμοκρασία σε σύγκριση με αυτούς που ψύχονται με υγρό ήλιο.

Η διάταξη του ST-40 είναι, λοιπόν, μικρότερη και απλούστερη στην κατασκευή, ενώ το πλάσμα παραμένει σε πολύ πιο σταθερή κατάσταση για να πραγματοποιηθεί η πυρηνική σύντηξη. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα ρόδινα. Η συνολική πίεση είναι μικρότερη από αυτήν των συμβατικών tokamaks, ενώ η «κολώνα» με τους μαγνήτες στο κέντρο είναι αρκετά πιο πιθανό να υποβαθμιστεί από το πλάσμα με αποτέλεσμα να χρειάζεται τακτικά αντικατάσταση της.

Επόμενος στόχος της Tokamak Energy είναι να κατασκευάσει μια ακόμη πιο προηγμένη έκδοση που ονομάζεται ST-HTS και φιλοδοξεί την επόμενη δεκαετία να έχει στήσει την πρώτη λειτουργική μονάδα πυρηνικής σύντηξης για εμπορική εκμετάλλευση.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Μετατροπή οποιουδήποτε video σε GIF στα iPhone και iPad

Τα animated GIFs αποτελούν βασικό στοιχείο του Διαδικτύου εδώ και πολλά χρόνια. Εφευρέθηκαν το 1987…

4 ώρες ago

Το Steam προσφέρει δωρεάν ένα 4X strategy game αξίας €30

Ακόμη ένα δωρεάν game μας έρχεται από την πλατφόρμα Steam, η προσφέρει σε όλους τους…

5 ώρες ago

Διαχείριση iPhone και iPad με τα μάτια και άλλες επιλογές προσβασιμότητας από την Apple

Η Apple προανήγγειλε πολλά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα έρθουν αργότερα φέτος με ενημερώσεις λογισμικού…

15 ώρες ago

Αυτή είναι η πιο καθαρή εικόνα της Ευρώπης (δορυφόρος του Δία)

Η διάστικτη επιφάνεια της Ευρώπης έχει γοητεύσει τους επιστήμονες από τότε που το Voyager 2…

16 ώρες ago

Θα είναι αυτό το εντελώς επανασχεδιασμένο iPhone;

Το iPhone 16 δεν έχει ακόμη καν παρουσιαστεί, αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει την εξάπλωση…

16 ώρες ago

Νέα έρευνα φέρνει πιο κοντά την επαναφορά κρυογονικά κατεψυγμένων ανθρώπων!

Το έχουμε δει πολλές φορές σε διάφορες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και ενδεχομένως αποτελεί διακαή πόθο…

1 ημέρα ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.