Απογείωσε την εμπειρία gaming με τα Sound Blaster GC7 DAC και SXFI Air Gamer!

20


Τα τελευταία χρόνια με την τρομακτική άνθιση του gaming έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για πιο εξειδικευμένες αγορές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιστρέφονται γύρω από αυτή τη βιομηχανία. Οι πιο συνηθισμένες αγορές αφορούν κυρίως την εικόνα και το gameplay, γι’ αυτό βλέπουμε τις εταιρείες να προσφέρουν διαρκώς ισχυρότερες κάρτες γραφικών, οθόνες και τηλεοράσεις υψηλότερης ανάλυσης και υψηλότερου ρυθμού ανανέωσης εικόνας, αλλά και περιφερειακά (π.χ. controllers, mouse και πληκτρολόγια) που θα βοηθήσουν τους gamers να αποκτήσουν έστω ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους τους στα ανταγωνιστικά video games.

Από τη συζήτηση, ωστόσο, δεν θα πρέπει να λείπει ο ήχος. Άλλωστε αυτό που ολοκληρώνει και ενίοτε απογειώνει πλήρως την εμπειρία είναι ο ποιοτικός ήχος που φτάνει στα αυτιά του χρήστη προκειμένου να βυθιστεί πλήρως στον κόσμο του παιχνιδιού. Όσοι δίνετε προσοχή στον ήχο θα έχετε παρατηρήσει πως πολλά soundtracks παιχνιδιών δεν είναι απλά ένα συμπλήρωμα στη συνολική ατμόσφαιρα, αλλά μπορείς να τα απολαμβάνεις όπως κάθε άλλο μουσικό άλμπουμ, ενώ σε πολλά ανταγωνιστικά FPS είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιλαμβάνεσαι από που έρχεται ο ήχος (π.χ. βήματα, σφαίρες) για να στρίψεις την κατάλληλη στιγμή τον χαρακτήρα σου και να βγάλεις από τη μέση τον αντίπαλο σου. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν έχεις αποφασίσει να στήσεις ένα ολοκληρωμένο gaming set καλό θα είναι δίπλα στην κάρτα γραφικών ή την παιχνιδοκονσόλα σου, την οθόνη/τηλεόραση και τα περιφερειακά, να έχεις και τον ανάλογο ήχο. Είναι κρίμα μέσα στη “Ferrari” που έχεις φτιάξει να ακούς μουσική από κασετόφωνο…

Αδιαμφισβήτητα ο ποιοτικός ήχος είναι ένα ακριβό σπορ και ειδικά πριν από 10+ χρόνια θα χρειαζόταν μια σοβαρή επένδυση σε ηχεία, ενισχυτές κλπ., αλλά η Creative Technology είναι εδώ για να δώσει τη λύση. Η εταιρεία δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και έχει γράψει τη δική της λαμπρή ιστορία εδώ και πολλά χρόνια με το brand Sound Blaster, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει τα βλέμματα επάνω της χάριν στην τεχνολογία Super X-Fi που συναντάμε πλέον σε πληθώρα δικών της συσκευών. Δύο από αυτές τις συσκευές βρίσκονται στα χέρια μας εδώ και μερικές εβδομάδες, τις χρησιμοποιούμε καθημερινά και πλέον μπορούμε να καταγράψουμε με ασφάλεια τις απόψεις μας για να πάρετε μια εικόνα.

Sound Blaster GC7

Ξεκινώντας από το τελευταίο gaming USB DAC της εταιρείας, εκ πρώτης όψεως μοιάζει με μίνι κονσόλα από DJ booth. Μικρό σε διαστάσεις (170 x 110 x 15mm) και ελαφρύ, κάτι που ενδεχομένως δεν σε προϊδεάζει για τις δυνατότητες του, αλλά στην πράξη είναι δυναμίτης. Εύκολο στη διαχείριση με ένα χέρι, κάτι αρκετά σημαντικό κατά τη διάρκεια του gaming, αλλά μάλλον πιο εύχρηστο όταν το gaming set που έχεις στήσει βρίσκεται επάνω στο γραφείο σου παρά στο σαλόνι.

Με την πρώτη επαφή το μάτι πέφτει επάνω στα δύο μεγάλα στρογγυλά dials, το ένα για το Master Volume και το άλλο για το Game/Voice Mix. Ανάμεσα τους βρίσκεται μια οθόνη με πέντε κουμπιά και έναν ρότορα στο επάνω μέρος για να παίζεις με τις ρυθμίσεις, ενώ στην κάτω αριστερή πλευρά υπάρχουν 4 επιπλέον κουμπιά RGB που μπορείς να διαμορφώσεις σε διάφορα ηχητικά προφίλ (π.χ. games, ταινίες, μουσική) όπως το επιθυμείς μέσω της εφαρμογής Creative, αλλά και ένα πέμπτο για άμεση σίγαση (mute).

Σε ό,τι αφορά τις υποδοχές, υπάρχουν συνολικά επτά: δύο στην μπροστινή πλευρά (3.5mm για μικρόφωνο και 3.5mm για headset) και πέντε στην πίσω πλευρά (USB-C, 3.5mm in, 3.5mm out, optical in, optical out). Επίσης, στην μπροστινή πλευρά αριστερή έχουμε δείκτες LED που σου δείχνουν ποια είσοδο χρησιμοποιείς (PC, Mobile, Console) και στην πίσω πλευρά υπάρχει διακόπτης επιλογής, αλλά και διακόπτης Gain για περαιτέρω ενίσχυση του ήχου, όπως φυσικά και το power button.

Τέλος, από πλευράς χαρακτηριστικών, το Sound Blaster GC7 περιλαμβάνει το AKM4377 DAC chipset και υποστηρίζει streaming έως 24-bit/198 kHz PCM, καθώς και τις τεχνολογίες Super X-Fi Headphone Holography και Sound Blaster Audio. Να σημειώσουμε εδώ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε PC, Mac, Nintendo Switch, PS4 και PS5.

Στο κομμάτι της απόδοσης θα πρέπει να διευκρινήσουμε ότι το Sound Blaster GC7 προϋποθέτει πως έχεις ήδη ακουστικά ή ηχεία, κοινώς δεν είναι μέσο αναπαραγωγής ήχου, αλλά μια κάρτα που βελτιώνει τον ήχο.

Στις δική μας καθημερινότητα το χρησιμοποιούμε κυρίως για gaming με το PlayStation 5 και το Nintendo Switch, αλλά έχουν γίνει δοκιμές επίσης με Mac για μουσική και παρακολούθηση ταινιών/σειρών. Όταν επιλέξεις να ακούς μέσω ηχείων μπορείς να απολαύσεις τις λειτουργίες Crystalizer και Smart Volume μέσω του Acoustic Engine suite, ενώ υποστηρίζεται και το Scout Mode που ενισχύει τους ήχους των κινήσεων των αντιπάλων στα ανταγωνιστικά fps games. Ο ήχος είναι απολαυστικός και πρέπει να σημειώσουμε ότι παρέχει υποστήριξη για virtual surround 7.1, ενώ περιλαμβάνει και αποκωδικοποιητή Dolby Digital.

Εκεί που απολαμβάνεις όλες τις δυνατότητες, ωστόσο, είναι όταν το συνδέσεις με ένα καλό ζευγάρι ακουστικά. Στην προκειμένη περίπτωση το γλυκό έδεσε με τα SXFI Air Gamer της εταιρείας!

SXFI Air Gamer

Πρόκειται για μια νέα έκδοση των ακουστικών SXFI Air, η οποία έχει εμπλουτιστεί από την εταιρεία με χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους gamers, όπως το αποσπώμενο μικρόφωνο CommanderMic και δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης στο σύστημα σου μέσω USB Type-C ή υποδοχή 3.5mm προκειμένου να μειώσεις την όποια καθυστέρηση στη μετάδοση του ήχου στο ελάχιστο.

Για την τεχνολογία Super X-Fi τα έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν και δικαίως θεωρείται μία από τις καλύτερες “ενισχύσεις” των τελευταίων ετών, η οποία έδειξε τον δρόμο και σε άλλους κατασκευαστές. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν συνδυασμό hardware και software της Creative που δημιουργεί μια εμπειρία πολλαπλών ηχείων στα αυτιά του χρήστη με ιδιαίτερο βάθος, υψηλή καθαρότητα και, το κυριότερο, προσαρμογή στην ανατομία των αυτιών (πραγματοποιείς χαρτογράφηση με τη βοήθεια της αντίστοιχης εφαρμογής). Στην περίπτωση του SXFI Air Gamer έχουμε και την προσθήκη του Battle Mode που έχει αναπτυχθεί ειδικά για τα παιχνίδια FPS.

Μπορεί η λέξη “gamer” να προϊδεάζει τον χρήστη πως εμφανισιακά απευθύνονται κυρίως σε αυτό το κοινό, παρόλα αυτά, η Creative έχει σχεδιάσει τα SXFI Air Gamer με γνώμονα να προσφέρει λύση και σε αυτούς που ενδεχομένως θέλουν να τα έχουν στο γραφείο τους για επαγγελματική χρήση (π.χ. τηλεδιασκέψεις, μουσική). Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, η κατασκευή είναι αρκετά ουδέτερη και το σύστημα φωτισμού RGB σε κάθε ακουστικό μπορεί να απενεργοποιηθεί. Στα υλικά έχει γίνει συνδυασμός μετάλλου και πλαστικού, είναι αρκετά ανθεκτικά, αρκούντως εύκαμπτα και πολύ άνετα για πολύωρη χρήση.

Το σύστημα φωτισμού RGB περιλαμβάνει δύο δακτυλίους με LED φωτάκια σε κάθε ακουστικό και μπορείς να επιλέξεις ποιο χρώμα θές να εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού στο αριστερό ακουστικό (στατικό, Rainbow Pulse και off). Η εταιρεία έχει “χαράξει” ένα μεγάλο “L” και ένα μεγάλο “R” για να βρίσκεις εύκολα ποια είναι η σωστή θέση κάθε ακουστικού, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μαξιλαράκια μπορούν να αφαιρεθούν πανεύκολα για να αντικατασταθούν ή να καθαριστούν πιο σχολαστικά.

Η διαχείριση γίνεται από τα κουμπιά στο αριστερό ακουστικό. Αναφέραμε ήδη το κουμπί για τον έλεγχο του φωτισμού RGB και επιπλέον βρίσκουμε ένα ξεχωριστό κουμπί για την τεχνολογία SXFI που αφορά τρία modes (SXFI on, SXFI Battle Mode, SXFI off) και κάθε φορά που επιλέγεις mode ενημερώνεσαι από μια γυναικεία φωνή. Αμέσως μετά υπάρχει το volume dial για τη ρύθμιση της έντασης, το κουμπί για σίγαση του μικροφώνου και μάλιστα στο μικρόφωνο έχει τοποθετηθεί κόκκινο LED που σε ενημερώνει για την κατάσταση του (αν αναβοσβήνει είναι σε σίγαση, αν είναι μόνιμα κόκκινο είναι ενεργό).

Σε ό,τι αφορά τις υποδοχές, βρίσκουμε μία USB-C που επιτρέπει την άμεση σύνδεση με PC, Nintendo Switch, mobile συσκευές και PlayStation, αλλά και μία 3.5mm για σύνδεση σε κάποιο ισχυρότερο σύστημα ήχου, όπως το Sound Blaster GC7! Να τονίσουμε εδώ ότι η αναλογική σύνδεση μέσω της υποδοχής 3.5mm σου στερεί σημαντικές λειτουργίες όπως η τεχνολογία SXFI, τα RGB effects, η διαχείριση της έντασης του ήχου από το αριστερό ακουστικό και η σίγαση του μικροφώνου. Όλα, λοιπόν, γίνονται διαθέσιμα αν συνδέσεις τα SXFI Air Gamer μέσω USB Type-C και γι’ αυτό στο πακέτο θα βρεις ένα μεγάλο και ιδιαίτερα ανθεκτικό καλώδιο USB-C μήκους 1.85m (υπάρχει και αντάπτορας USB-A σε USB-C για να μπορείς να συνδεθείς σε οποιαδήποτε υποδοχή USB).

Ρύθμιση μέσω της εφαρμογής SXFI Control

Προκειμένου να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητες των SXFI Air Gamer θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις την εφαρμογή SXFI Control στον υπολογιστή σου (PC, Mac) και να δημιουργήσεις το δικό σου προσωποποιημένο προφίλ Super X-Fi με τη βοήθεια της εφαρμογής SXFI App (Android, iOS) ακολουθώντας τις οδηγίες για τη χαρτογράφηση του προσώπου και των αυτιών σου. Η όλη διαδικασία αξίζει τον κόπο και δεν παίρνει ιδιαίτερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, ενώ το “ηχητικό προφίλ” σου παραμένει διαθέσιμο και για άλλα προϊόντα τεχνολογίας SXFI της Creative.

Μέσα από την εφαρμογή SXFI Control μπορείς να παίζεις με το equalizer για να ρυθμίζεις χειροκίνητα τις συχνότητες του ήχου ή να επιλέγεις τα presets ανάλογα με το είδος της μουσικής ή της ταινίας ή του παιχνιδιού που παίζεις. Επιπλέον, από εκεί επιλέγεις το χρώμα για το σύστημα RGB των ακουστικών και φυσικά μπορείς να ελέγχεις την ένταση του ήχου, τη διαρρύθμιση των ηχείων (π.χ 7.1 Surround), τα SXFI modes κλπ.

Απόδοση

Χάριν στα δυναμικά drivers μαγνήτη νεοδυμίου 50mm, τα SXFI Air Gamer προσφέρουν κάλυψη συχνοτήτων από 20 έως 20.000Hz με τρομερή καθαρότητα ακόμα και σε πολύ υψηλές εντάσεις. Στην πραγματικότητα, δύσκολα θα ανεβάσεις την ένταση πάνω από το 60-70%, διαφορετικά θα αποκτήσεις…πρόβλημα ακοής! Είναι αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή η καθαρότητα και η ισορροπία στον ήχο σε όλο το εύρος συχνοτήτων, αλλά και τα πολύ βαθιά μπάσα ακόμα και όταν δεν έχεις ενεργοποιήσει την τεχνολογία SXFI.

Στα κομμάτια που αφορούν ξεκάθαρα τους gamers, δηλαδή στις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες, ο ήχος καταφθάνει στα αυτιά χωρίς την παραμικρή ενοχλητική παραμόρφωση και με απόλυτα ξεκάθαρη την κατεύθυνση. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να παίζετε Call of Duty σε multiplayer mode και να αντιλαμβάνεστε με μιας από που δέχεστε πυρά, αν κάποιος έρχεται δίπλα σας (και από ποια κατεύθυνση), όπως και να μην “κουφαίνεστε” σε στιγμές έντονης δράσης. Με την ενεργοποίηση και του SXFI Battle Mode αποκτάς σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους gamers ειδικά στα ανταγωνιστικά fps παιχνίδια, καθώς φτάνει στα αυτιά σου ο ήχος από βήματα ή πυροβολισμούς πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι με ένα συμβατικό ζευγάρι ακουστικών και πολλές φορές μπορεί να καταλάβεις μέχρι και την απόσταση του αντιπάλου.

Επίλογος

Πολλοί gamers επενδύουν αρκετά χρήματα για τη βελτίωση του υπολογιστή τους, για αγορές παιχνιδοκονσολών και καλύτερων οθονών, τηλεοράσεων και περιφερειακών, αλλά ο τομέας του ήχου είναι ίσως ο μόνος που προσφέρει πραγματικά διαχρονική αξία στα λεφτά τους. Η αγορά καλών ακουστικών, ηχείων, μικροφώνων, ενισχυτών κλπ. εξαργυρώνεται σε βάθος χρόνου, οπότε δεν τίθεται τόσο εύκολα ο προβληματισμός “να περιμένω το επόμενο μοντέλο”.

Η Creative Technology έχει πιάσει τον παλμό των gamers (και όχι μόνο), αντιλαμβάνεται τις συνθήκες της αγοράς και καταφέρνει να προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα σε δίκαιες τιμές για τον μέσο χρήστη. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τόσο το Sound Blaster GC7, όσο και τα SXFI Air Gamer δεν είναι απλά μικρές βελτιώσεις, αλλά απογειώνουν πραγματικά την εμπειρία του ήχου και δεν υπάρχει γυρισμός!

Θα τα βρείτε στο επίσημο κατάστημα της εταιρείας ακολουθώντας τα παρακάτω links, ενώ μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα της Creative από την επίσημη σελίδα στο Facebook.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή