Από το POKEMON GO μέχρι ένα σύστημα σκίασης – Newsbeast

5


Συχνά, αν όχι συνήθως, οι κινηματογραφικές ταινίες μας δείχνουν σκηνές από το μέλλον, μας εκπαιδεύουν στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που λίγα χρόνια μετά γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το JURASSIC PARK μας προετοίμασε για την κλωνοποίηση, το DISCLOSURE για τη Virtual Reality, το MINORITY REPORT για την Augmented Reality, και τόσες άλλες ταινίες μας έδειξαν πώς θα είναι η ζωή μας με ρομπότ, drones, ταξίδια στα αστέρια – η τηλεμεταφορά και τα ταξίδια στο χρόνο αργούν ακόμα.

Αλλά, δεν είναι μόνο ο κινηματογράφος. Πολλές τεχνολογικές εξελίξεις μπαίνουν στην καθημερινότητά μας ακόμα και από τα video games. Θα θυμάστε σχετικά πρόσφατα τους νεαρούς, αλλά και μεγαλύτερους, που έτρεχαν εδώ κι εκεί με το POKEMON GO για να βρουν σε πραγματικές τοποθεσίες εικονικά τερατάκια. Έτσι, η Επαυξημένη Πραγματικότητα μπήκε στη ζωή μας.

Ο όρος Augmented Reality προτάθηκε το 1990 από τον Tom Caudell. Η ελληνική του απόδοση – Επαυξημένη πραγματικότητα – περιγράφει επακριβώς την έννοια του όρου, αφού Augmented Reality – AR είναι η σε πραγματικό χρόνο άμεση ή έμμεση θέαση ενός φυσικού, πραγματικού περιβάλλοντος, του οποίου τα στοιχεία επαυξάνονται από στοιχεία που παράγονται από συσκευές υπολογιστών, όπως ήχος, βίντεο, γραφικά ή δεδομένα τοποθεσίας.

Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου ή tablet επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο πληροφοριακά τελικό αποτέλεσμα. Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους, video, εικονικά πρόσωπα/κτίρια/αντικείμενα και αφορούν ειδικά τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και το σημείο στο οποίο στοχεύει η κάμερά του.

  • Ο πιλότος μαχητικού κοιτάζει μέσα από το κράνος του και βλέπει – εκτός από το τοπίο – ενδείξεις, πληροφορίες, εικόνες.
  • Ο επισκέπτης σε έναν αρχαιολογικό χώρο βλέπει τα αρχαία ερείπια αλλά, όταν τα στοχεύει, βλέπει μέσα από την οθόνη του κινητού του το κτίσμα στην αρχική του μορφή.
  • Σε μια εμπορική παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι βλέπουν μέσα από τα γυαλιά τους το αυτοκίνητο που είναι μπροστά τους αλλά κι όλα τα επιπλέον αξεσουάρ.
  • Σε ένα έντυπο υπάρχει μια φωτογραφία, μια ανεμογεννήτρια σε μια βουνοκορφή. Μέσα από το κινητό σου στοχεύεις τη φωτογραφία και βλέπεις τρισδιάστατη την ανεμογεννήτρια να κινείται κι αριθμούς που δείχνουν την παραγωγή ενέργειας.

Κι αυτά, είναι απλοϊκά παραδείγματα.

Η τεχνολογία Augmented Reality έχει ήδη βρει εφαρμογές σχεδόν παντού – από το Βιομηχανικό Design και την Ιατρική, μέχρι την Εκπαίδευση και την Αρχιτεκτονική. Πρωτοπόρες εταιρίες επενδύουν σε εφαρμογές που κάνουν την εσωτερική τους λειτουργία ή το R&D τους πολύ πιο αποδοτικό. Άλλες, μεταφέρουν τα οφέλη της προηγμένης τεχνολογίας στο κοινό τους.

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις την τεχνολογία Augmented Reality – και ο πιο εντυπωσιακός – είναι όταν αξιοποιείς μια AR εφαρμογή σε ένα οικείο περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι σου. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αμέσως τώρα, με την εφαρμογή markilux 3d app.  Για να κάνουμε τις συστάσεις, η markilux είναι η κορυφαία στη σκίαση Γερμανική εταιρεία, με προηγμένη τεχνολογία, που διακρίνεται για τις εντυπωσιακά πρακτικές καινοτομίες της. Κάποια από τα συστήματα σκίασης που προσφέρει είναι πραγματικά έργα τέχνης, με απίστευτα τεχνικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά.

Κατεβάστε την εφαρμογή markilux 3d app στο κινητό ή το tablet σας. Ενεργοποιήστε την εφαρμογή και δείτε τη βεράντα σας ή τον κήπο σας μέσα από την οθόνη της συσκευής. Επιλέξτε σύστημα σκίασης – τέντα ή πέργκολα – και θα την δείτε τοποθετημένη στο χώρο σας, στο σημείο που εσείς θέλετε. Θα τη δείτε να απλώνεται και να μαζεύεται, θα τη δείτε με όποιο χρώμα και σχέδιο υφάσματος σκίασης προτιμάτε, θα τη δείτε με αναμμένα τα led spots. Και θα αποθηκεύσετε την εικόνα και θα τη στείλετε στους φίλους σας κι αυτοί δεν θα ξέρουν αν όντως βάλατε τέντα στο μπαλκόνι ή πέργκολα στον κήπο σας. Στείλτε τη και στο γείτονα… Θα τρελαθεί!!! Στη φωτογραφία θα βλέπει το σπίτι σας με τέντα κι όταν το κοιτά.. η τέντα δεν θα υπάρχει !

Επίσης σημαντικό είναι ότι, κάνοντας επισκέψεις στους φίλους και τους συγγενείς, με το markilux 3d app μπορείτε εύκολα να τους εισάγετε στην εποχή της Επαυξημένης Πραγματικότητας. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγήστε τους και τη διαφορά. Στη Virtual RealityΕικονική Πραγματικότητα όλο το περιβάλλον είναι ψηφιακό, μη πραγματικό, ακόμα κι αν αποτελεί προσομοίωση ενός πραγματικού τοπίου ή κτιρίου ή αντικειμένου. Στην Augmented Reality – Επαυξημένη πραγματικότητα  σε ένα πραγματικό περιβάλλον προστίθενται στοιχεία δημιουργημένα από τον υπολογιστή – κτίρια, αντικείμενα, ενδείξεις.





Πηγή