Categories: Apple

Ασφάλεια στο διάστημα με Ελληνική υπογραφή


Ο οργανισμός Libre Space Foundation, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών, ανέλαβε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαστημικής που έχει δοθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο SIDLOC (Spacecraft Identification and Localization), το οποίο χρηματοδοτείται από το European Space Agency (ESA) – Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ARTES. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 750 χιλ. Ευρώ, και θα διαρκέσει 3 χρόνια περιλαμβάνοντας και εκτόξευση νέων αποστολών στο διάστημα.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ένα νέο τομέα του διαστήματος

Σύμφωνα με τον Πιέρρο Παπαδέα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Libre Space Foundation “στόχος του SIDLOC είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία ενός προτύπου-standard για την αναγνώριση και τον εντοπισμό δορυφόρων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο διάστημα”. Με το SIDLOC θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ασφαλείς διαστημικές αποστολές καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός δορυφόρων θα ενισχύσει την ασφάλεια του διαστήματος, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία των διαστημικών αποστολών. Το SIDLOC αποτελεί έργο διεθνούς εμβέλειας ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και η πρώτη φάση του έχει ήδη ξεκινήσει. 

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του οργανισμού, Ματθαίος Παπαματθαίου, “…μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα αξιοποιηθούν συνεργασίες με σπουδαίους παγκόσμιους φορείς..”, καθώς σημαντικά ονόματα της διαστημικής από όλο το κόσμο θα συνεργαστούν με το Libre Space Foundation “…και θα διερευνηθούν τρόποι δημιουργίας και υλοποίησης ενός προτύπου ασφαλείας για τους δορυφόρους. Θα διεξαχθούν κρίσιμα πειράματα με κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων, με σκοπό να προκύψουν σπουδαία και χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την έγκαιρη και έγκυρη αναγνώριση δορυφόρων καθώς και με τον εντοπισμό τους”.

Το έργο SIDLOC θα αναπτυχθεί και θα ολοκληρωθεί σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH) σε ένα αμιγώς Ελληνικό συνεργατικό σχήμα, που θα δραστηριοποιηθεί στον ανερχόμενο τομέα της ασφάλειας και του Space Situational Awareness (SSA), δημιουργώντας ανταγωνιστική παρακαταθήκη για την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Libre Space Foundation

Ο Libre Space Foundation αποτελεί ένα καινοτόμο, καταρτισμένο και μοναδικό στο είδος του μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, αφοσιωμένο αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στο σχεδιασμό ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών. Τα τελευταία 7 χρόνια αναπτύσσει συνεχώς και ενισχύει ενεργά τη παρουσία του στο χώρο της διαστημικής, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και σε πανευρωπαϊκό (συνεχή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) αλλά και σε εθνικό επίπεδο (σχεδίαση και ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου “ανοιχτού λογισμικού” κατασκευασμένου εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα). Ο οργανισμός Libre Space Foundation επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές του για το διάστημα, εξασφαλίζοντας νέες συνεργασίες και εδραιώνοντας τις υπάρχουσες. Αξιοποιώντας τη πολύχρονη εμπειρία του στο χώρο της διαστημικής τεχνολογίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων φορέων για το διάστημα και την αναγνώριση παγκοσμίως. Ακολουθώντας αυστηρές αρχές που έχουν ως στόχο την ελευθερία του Διαστήματος και την χρήση του αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, καταφέρνει να επικεντρώνεται πάντα “..στην επέκταση και την ενίσχυση της γνώσης για το Διάστημα και της επιστημονικής έρευνας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας…”. Για αυτό και τα αποτελέσματα των έργων και των δραστηριοτήτων του οργανισμού μοιράζονται ελεύθερα και είναι διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει, εμπλουτίσει και να τα μελετήσει.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Πόσα πλήρωσε η Google στην Apple για να φέρει το Google Search στον Safari browser

Χάρη στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…

3 ώρες ago

Περιλήψεις ειδήσεων μέσω του Grok AI στο X (πρώην Twitter)

Το X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε επίσημα ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται "Stories on X" και…

3 ώρες ago

Ώρα για games και στο…LinkedIn!

Σειρά και του LinkedIn να μπει στον χώρο του gaming. Σε ολοένα και περισσότερους χρήστες…

3 ώρες ago

Το Google Photos θα βελτιώνει την ποιότητα των videos με το πάτημα ενός κουμπιού

Η υπηρεσία Google Photos εισήγαγε το 2023 το AI εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών με Magic Editor,…

3 ώρες ago

Εμβόλιο mRNA αντιμετώπισε θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου σε ανθρώπους

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, με λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Πρόσφατα,…

3 ώρες ago

Έχουμε πλεονεκτήματα που θα μας διαφοροποιήσουν

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2024,…

3 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.