Categories: Technology

Βρέθηκε τυχαία ένζυμο που τρώει τα πλαστικά


Mια τυχαία ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δραστική μείωση των βουνών πλαστικών απορριμμάτων στην ξηρά και την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών.

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα ένζυμο που μπορεί να «φάει» ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το ΡΕΤ (polyethylene terepththalate).

Το επίτευγμα αναμένεται ότι θα διευκολύνει για πρώτη φορά την ολοκληρωτική διάσπαση και ανακύκλωση εκατομμυρίων τόνων πλαστικών, ιδίως μπουκαλιών από ΡΕΤ, το οποίο σήμερα παραμένει επί εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον. Το νέο ένζυμο αρχίζει να διασπά το πλαστικό μέσα σε λίγες μόνο μέρες, πολύ ταχύτερα από τη φύση.

Ο καθηγητής Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον ΜακΓκίαν του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελετούσαν το φυσικό ένζυμο PETάση ενός βακτηρίου που είχε ανακαλυφθεί το 2016 στην Ιαπωνία και το οποίο από μόνο του «τρώει» το πλαστικό ΡΕΤ.

Τυχαία, όπως παραδέχθηκαν οι ερευνητές, βρήκαν ένα τρόπο -με την προσθήκη μερικών αμινοξέων- να τροποποιήσουν μέσω βιοτεχνολογίας το ένζυμο, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο «καταβρόχθισμα» του ΡΕΤ.

Οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το τροποποιημένο ένζυμο, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί σε μαζική βιομηχανική κλίμακα και με ταχύτερο ρυθμό για τη διάσπαση των πλαστικών. Μάλιστα, ήδη διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο ένζυμο μπορεί να «φάει» και το PEF (polyethylene furandicarboxylate), ένα βιοπλαστικό υποκατάστατο του ΡΕΤ.

Το ΡΕΤ δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1940 και δεν υπάρχει στη φύση για πολύ καιρό, αλλά στο μεταξύ τεράστιες ποσότητες πλαστικών έχουν κατακλύσει τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί καταλήγουν πολλά πλαστικά απορρίμματα. Περίπου ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πουλιούνται κάθε λεπτό ανά τον κόσμο και μόνο το 14% ανακυκλώνονται. Αλλά και γι’ αυτά η ανακύκλωση δεν είναι τόσο τέλεια, ώστε το ίδιο πλαστικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να φτιαχτούν νέα διαφανή πλαστικά μπουκάλια.

(Φωτογραφίες: ΑΡ)



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Το Galaxy AI της Samsung προελαύνει και βρίσκεται ήδη στα χέρια εκατομμυρίων χρηστών

Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι οι λειτουργίες Galaxy AI, που ήταν…

14 ώρες ago

Αυτά είναι τα πολύ δυνατά δωρεάν games για τον Μάιο

Η Sony αποκάλυψε τα δωρεάν παιχνίδια αυτού του μήνα για τους συνδρομητές του PlayStation Plus. Όλα…

15 ώρες ago

Η NASA δηλώνει έτοιμη για την επανδρωμένη αποστολή Artemis 2 στη Σελήνη! [Video]

Όλα τα βλέμματα θα στραφούν προς τον ουρανό το επόμενο έτος, όταν το Space Launch…

21 ώρες ago

Εκτόξευση στον τζίριο της Huawei παρά τον πόλεμο με τις ΗΠΑ!

Η ανταπόκριση των Κινέζων καταναλωτών στην αναπάντεχη κυκλοφορία της σειράς Huawei Mate 60 το περασμένο…

21 ώρες ago

Ένας ιερέας ξόδεψε $40.000 της ενορίας του για αγορές στο Candy Crush!

Ένας καθολικός ιερέας στις ΗΠΑ συνελήφθη αφού ξόδεψε περισσότερα από 40.000 δολάρια από τα χρήματα…

22 ώρες ago

Αυτό το πλαστικό περιέχει βακτήρια που το τρώνε εκ των έσω

Ένας λόγος για τον οποίο τα πλαστικά απόβλητα παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια είναι…

23 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.