Γιατί το Instagram λογοκρίνει τη μία από αυτές τις γυμνόστηθες φωτογραφίες και όχι την άλλη

111


Η Celeste Barber είναι ένα διαφορετικό αστέρι του Instagram, παρωδώντας τις πικάντικες και προκλητικές φωτογραφίες που ανεβάζουν καλλίγραμμα μοντέλα.

Η τελευταία τέτοια σατιρική δουλειά της λογοκρίθηκε όμως από το κοινωνικό μέσο, φέρνοντας ξανά στον νου τις διαχρονικές κατηγορίες ότι ο αλγόριθμος του δικτύου προκρίνει τις εικόνες που δημοσιεύουν λευκοί, λεπτοί και ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι.

Η αυστραλή κωμικός έβαλε μια δικιά της φωτογραφία δίπλα σε μια προκλητική εικόνα του μοντέλου της Victoria’s Secret, Candice Swanepoel, όπως έχει ξανακάνει.

Κι ενώ και οι δύο εικόνες αποκαλύπτουν το ίδιο τμήμα του γυμνού σώματος (και η Barber φόρεσε μάλιστα και εσώρουχο, ενώ η Swanepoel είναι ολόγυμνη), το Instagram δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη φωτογραφία του μοντέλου, είχε όμως με της κωμικού.

Δεν άφηνε κανέναν να μοιραστεί την εικόνα, επισημαίνοντας ότι «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας περί γυμνού και σεξουαλικής δραστηριότητας».

«Έι, Instagram, φτιάξε τα πρότυπά σου, είναι 2020», έγραψε η Barber. Το γεγονός πυροδότησε ξανά μια μεγάλη συζήτηση για το πώς σηματοδοτεί ως απρεπείς το κοινωνικό μέσο κάποιες φωτογραφίες.

Πλέον γνωρίζουμε πως αυτό γίνεται και μέσω τεχνητής νοημοσύνης αλλά και με ανθρώπινη παρέμβαση. Πάνω από 15.000 άνθρωποι εργάζονται στο Instagram κάνοντας αυτό, ελέγχοντας δημοσιεύσεις και λογοκρίνοντας υλικό.

Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο στο plus-size μοντέλο Nyome Nicholas-Williams, που ανέβασε μια εικόνα σαν αυτές που ανεβάζουν σωρηδόν οι λεπτότερες συνάδελφοί της. Το Instagram κατέβασε αμέσως την εικόνα.

Αυτή η ιστορία έγινε ωστόσο δημόσια, χιλιάδες γυναίκες υποστήριξαν το μοντέλο και πάνω από 20.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν για να επιτραπεί η εικόνα στο κοινωνικό μέσο.

Πολύ πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής του Instagram, Adam Mosseri, παραδέχθηκε πως είναι ανάγκη να ξανακοιτάξουν «την προκατάληψη του αλγόριθμου», ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη μαύρη κοινότητα.





Πηγή