Είσαι σίγουρος ότι μπορείς να καταλάβεις αν μιλάς σε άνθρωπο ή ρομπότ – Newsbeast

5


Με chatbot έχεις ανταλλάξει πιθανότατα κάποιες κουβέντες σε υπηρεσίες live υποστήριξης ιστοσελίδων.

Μόνο που τα προγράμματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο έξυπνα. Και τώρα μπορούν ακόμα και να αυτοσχεδιάζουν, παίρνοντας απλώς πάσα από τη συζήτηση που διεξάγεται. Ναι, χωρίς προσχεδιασμένο σενάριο.

Τα chatbots (σύγχρονα συστήματα διαλόγου) ήταν μάλιστα μέχρι πρόσφατα το ακριβώς αντίθετο του αυτοσχεδιασμού. Μπορούσαν δηλαδή να λειτουργούν μόνο μέσα σε κλειστά περιβάλλοντα συζήτησης, δίνοντας προκαθορισμένες απαντήσεις σε μια λίστα πιθανών ερωτημάτων.

Ο ακαδημαϊκός της πληροφορικής Jonathan May του University of Southern California ωστόσο είπε να δει αν τα chatbots μπορούν να κάνουν και χαλαρές συζητήσεις, έξω από πλαίσια εγγραφής.

Τροφοδότησε λοιπόν ένα πρόγραμμα με μια συλλογή αποκρίσεων στη βάση του «ναι-και». Με το «ναι» αναγνωρίζει την πληροφοριακή πραγματικότητα του συνομιλητή του και με το «και» επεκτείνει τη συζήτηση με νέες πληροφορίες. Τέτοιες προτάσεις «ναι-και» βρήκε από σενάρια ταινιών κατά δεκάδες χιλιάδες, 68.000 συγκεκριμένα.

Το SpolinBot, όπως ονόμασε το πρόγραμμά του, μπορεί πλέον να μετατρέπει έναν απλό και βαρετό διάλογο σε κάτι σπιρτόζικο και διασκεδαστικό. Ακόμα καλύτερα, δεν αφήνει τη συνομιλία να βαλτώσει, έχοντας πάντα 5 πιθανές αποκρίσεις για να πάει παρακάτω την κουβέντα.

Στους ελέγχους, το SpolinBot τα πάει πολύ καλύτερα από κάθε άλλο πρόγραμμα συνομιλίας, έχοντας μάθει πλέον να αυτοσχεδιάζει. Αν το πετύχεις σε κάποιo live chat δηλαδή, δεν πρόκειται να καταλάβεις πως δεν είναι άνθρωπος…





Πηγή