Categories: Technology

Επιστήμονες, ίσως, ανακάλυψαν το πρώτο εξωφεγγάρι -Τεράστιο, σε απόσταση 8.000 ετών φωτός [εικόνα]


Το πρώτο εξωφεγγάρι ή εξωδορυφόρο πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Ο εξωδορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη και είναι τεράστιος όσο ο Ποσειδώνας.

Η αναλογία μεγεθών (διαμέτρου και μάζας) μεταξύ του εξωδορυφόρου και του εξωπλανήτη του είναι περίπου ίδια με εκείνη μεταξύ Γης-Σελήνης, αλλά στο 11πλάσιο. Μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει εντοπισμός κανενός εξωδορυφόρου.

Η ανακάλυψη -η οποία αν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις, θα είναι ιστορική για την αστρονομία- έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA και παρουσιάζεται σε σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, με επικεφαλής τους αστρονόμους Άλεξ Τίτσι και Ντέηβιντ Κίπινγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ο εξωδορυφόρος κινείται πέριξ ενός αέριου γίγαντα πλανήτη, του Kepler 162b. Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι με το μέγεθος του εξωδορυφόρου, καθώς στο ηλιακό μας σύστημα, όπου υπάρχουν σχεδόν 200 δορυφόροι πλανητών (με πιο γνωστή τη Σελήνη), δεν υπάρχουν τέτοια γιγάντια φεγγάρια.

Το εξωφεγγάρι εκτιμάται ότι έχει μόνο το 1,5% της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρεται, ο οποίος με τη σειρά του έχει μάζα αρκετές φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Η θερμοκρασία του εξωφεγγαριού εκτιμάται περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου, αν και με μεγάλα περιθώρια σφάλματος, ενώ η απόστασή του από τον πλανήτη πέριξ του οποίου περιφέρεται, υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Γενικά οι εξωδορυφόροι είναι προς το παρόν πολύ δύσκολο να εντοπισθούν, επειδή είναι μικρότεροι από τον εξωπλανήτη τους. Όμως το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μετά το 2021, θα μπορεί να βρει περισσότερα εξωφεγγάρια.

Το συγκεκριμένο ζευγάρι βρίσκεται στο σύστημα του μητρικού άστρου Kepler 1625 και μάλιστα, όπως εκτιμάται, στη θεωρούμενη ως κατοικήσιμη ζώνη του, δηλαδή ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το άστρο του οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο.

Oμως, όπως είπε ο Κίπινγκ, «και τα δύο σώματα, εξωπλανήτης και δορυφόρος του, εκτιμάται ότι είναι αέριοι, συνεπώς ακατάλληλοι για τη ζωή όπως την ξέρουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

«Έπεσαν» Facebook και Instagram τα ξημερώματα -Εκνευρισμένοι οι χρήστες

Εκνευρισμός για εκατομμύρια χρήστες των Facebook και Instagram καθώς τα ξημερώματα παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα στις…

6 ώρες ago

Το πρώτο trailer για την ταινία που ετοιμάζει εδώ και δεκαετίες ο Francis Ford Coppola!

Είναι περίεργο πώς το Megalopolis κατέληξε να γίνει μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της…

13 ώρες ago

Η λειτουργία AI της Google λύνει πλέον προβλήματα Μαθηματικών και Φυσικής!

Η λειτουργία Circle to Search είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Google για να…

13 ώρες ago

Η Apple απέτρεψε κακόβουλες συναλλαγές ύψους $7 δισ. την τελευταία τετραετία στο App Store

Η Apple έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τέταρτη ετήσια ανάλυσή της για την πρόληψη περιπτώσεων…

14 ώρες ago

Η ενσωματωμένη AI θα ανιχνεύει τηλεφωνικές απάτες σε πραγματικό χρόνο!

Η Google ανακοίνωσε ότι τα επερχόμενα εργαλεία ανίχνευσης απάτης θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος στα Android…

14 ώρες ago

Ο Chrome browser ενισχύεται με το Gemini Nano που τρέχει τοπικά στη συσκευή!

Η Google ενσωματώνει το Gemini AI στην desktop έκδοση του δημοφιλή Chrome browser. Κατά τη…

14 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.