Η ΕΕ πιέζει τη Europol να διαγράψει δεδομένα χρηστών που δεν συνδέονται με εγκλήματα

43


Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) έδωσε εντολή στην Europol να διαγράψει όλα τα δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες και βρίσκονται στη βάση της για διάστημα μεγαλύτερο εκείνου των έξι μηνών.

Ερευνώντας τη συλλογή των δεδομένων που διενεργούσε η Europol από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, η EDPS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία της επιβολής του νόμου διατηρούσε δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με το έγκλημα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς:

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να είναι επαρκή, σχετικά και να περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο αναφορικά με τους σκοπούς για τους οποίους υποβάλλονται σε επεξεργασία. Επίσης, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζεται η Europol διατηρούνται με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναλυτική επεξεργασία τους και όχι περισσότερο.

Η Europol δεν όρισε χρονικό όριο για τη διαδικασία επεξεργασίας ή διατήρησης των δεδομένων που δεν περιλάμβαναν κατηγορίες υποκειμένων. Ωστόσο, η Europol ανέφερε ως δικαιολογία για τη διατήρηση των δεδομένων μεγάλο χρονικό διάστημα την ανάγκη των μακροχρόνιων ποινικών ερευνών.

Ο Wojciech Wiewiórowski της EDPS είπε σε δήλωση:

Η Europol έχει αντιμετωπίσει αρκετούς κινδύνους σχετικά με την προστασία των δεδομένων που εντοπίστηκαν στην αρχική έρευνα της EDPS. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση της βασικής ανησυχίας ότι η Europol αποθηκεύει συνεχώς δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για άτομα που δεν έχει αποδείξεις ότι η επεξεργασία των δεδομένων τους συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που ορίζονται.

Η εντολή για την επιβολή ενός ορίου έξι μηνών για την αποθήκευση τέτοιων δεδομένων δόθηκε στην Europol στις 3 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Wiewiórowski και συνέχισε:

Μια περίοδος έξι μηνών για προανάλυση και φιλτράρισμα μεγάλων συνόλων δεδομένων θα επιτρέψει στην Europol να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των κρατών μελών της ΕΕ που βασίζονται στην Europol, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων.

Αυτό σημαίνει ότι η Europol δεν θα επιτρέπεται πλέον να διατηρεί δεδομένα για άτομα που δεν έχουν κάποια σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς καθορισμένη προθεσμία.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή