Categories: Technology

Η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη, πριν από 2.600 χρόνια


Μια κολοσσιαία ηλιακή καταιγίδα, δέκα φορές ισχυρότερη από όσες έχουν σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου, εκτιμούν επιστήμονες ότι είχε πλήξει τη Γη πριν από 2.600 χρόνια. 

Την αποκάλυψη έκανε μια επιστημονική ομάδα Σουηδών και Αμερικανών, καθώς ερευνούσε το υπέδαφος των πάγων της Γροιλανδίας. 

Οι ίδιοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι του 660 π.Χ. δεν είχαν και πολλά να φοβηθούν, όμως μια παρόμοιας ισχύος ηλιακή καταιγίδα, σήμερα, θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τον τεχνολογικό πολιτισμό της ανθρωπότητας, που είναι τόσο εξαρτημένος από τον ηλεκτρισμό και τα δίκτυα.

Τι είναι οι ηλιακές καταιγίδες

Ο Ηλιος βομβαρδίζει τη Γη με σωματίδια (πρωτόνια) υψηλής ενέργειας, τα οποία κατά περιοδικά διαστήματα πέφτουν πάνω στην προστατευτική μαγνητόσφαιρα της Γης και προκαλούν -εκτός από το θεαματικό πολικό σέλας- γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να φέρουν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. 

Ενα τέτοιο εκτεταμένο ηλεκτρικό «μπλακ-άουτ» είχε συμβεί σε όλη την καναδική επαρχία του Κεμπέκ το 1989 και ένα δεκαπλάσιας ισχύος τέτοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα το 1859 (γνωστό ως «συμβάν Κάρινγκτον»), που θεωρείτο μέχρι σήμερα η πιο ισχυρή γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Το συμβάν του 660 π.Χ. 

Τώρα, όμως, ερευνητές, με επικεφαλής τον περιβαλλοντικό φυσικό Ράιμουντ Μούσελερ του σουηδικού Πανεπιστημίου της Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ενδείξεις -παγιδευμένα ραδιενεργά άτομα- μέσα στους πάγους της Γροιλανδίας που παραπέμπουν σε μια κατά πολύ πιο ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, η οποία είχε χτυπήσει τη Γη περίπου το 660 π.Χ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προηγούμενες έρευνες έχουν βρει ενδείξεις για άλλες δύο πιο πρόσφατες ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, μια περίπου το 993-994 μ.Χ. και άλλη μία το 774-775 μ.Χ. Η τελευταία, καθώς και η παλαιότερη του 660 π.Χ., εκτιμάται ότι είχαν περίπου δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με την ισχυρότερη της σύγχρονης εποχής, που είχε συμβεί το 1956, ενώ δεν είναι σαφές πώς συγκρίνονται με την καταιγίδα του «Κάρινγκτον» του 1859.

«Αυτά τα τεράστια φαινόμενα αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό του Ήλιου. Τώρα πια γνωρίζουμε τρία τέτοια ισχυρά συμβάντα κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη», ανέφερε ο Μούσελερ.

«Είναι ανάγκη να ψάξουμε συστηματικά γι’ αυτά τα επεισόδια στα περιβαλλοντικά αρχεία, ώστε να διαμορφώσουμε μια καλή ιδέα για τη στατιστική, δηλαδή για τους κινδύνους τέτοιων συμβάντων. Αν μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα είχε συμβεί σήμερα, μπορεί να είχε σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία μας με την υψηλή τεχνολογία της», πρόσθεσε.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από την εταιρεία!

Η Nintendo αποκάλυψε ότι το Switch ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια πωλήσεις, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο τη…

3 ώρες ago

Πόσα πλήρωσε η Google στην Apple για να φέρει το Google Search στον Safari browser

Χάρη στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ…

11 ώρες ago

Περιλήψεις ειδήσεων μέσω του Grok AI στο X (πρώην Twitter)

Το X (πρώην Twitter) ανακοίνωσε επίσημα ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται "Stories on X" και…

11 ώρες ago

Ώρα για games και στο…LinkedIn!

Σειρά και του LinkedIn να μπει στον χώρο του gaming. Σε ολοένα και περισσότερους χρήστες…

11 ώρες ago

Το Google Photos θα βελτιώνει την ποιότητα των videos με το πάτημα ενός κουμπιού

Η υπηρεσία Google Photos εισήγαγε το 2023 το AI εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών με Magic Editor,…

11 ώρες ago

Εμβόλιο mRNA αντιμετώπισε θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου σε ανθρώπους

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, με λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Πρόσφατα,…

11 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.