Η παραπληροφόρηση στο Facebook για την COVID-19 «σκοτώνει ανθρώπους»

13


Στενεύει ο κλοιός για την τεχνολογική εταιρεία Facebook από τον Λευκό Οίκο και αυτή τη φορά αφορά στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της νόσου Covid-19.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden στέλνοντας ένα μήνυμα στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook, επισήμανε: «Σκοτώνουν ανθρώπους… η μόνη πανδημία που έχουμε είναι μεταξύ των ανεμβολίαστων και σκοτώνουν ανθρώπους».

Το «μήνυμα» του Biden έρχεται μετά από μια συντονισμένη εκστρατεία από τον Λευκό Οίκο που πιέζει το Facebook αλλά και τις υπόλοιπες πλατφόρμες να ενεργήσουν πιο δραστικά σχετικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού. Μάλιστα, ο Vivek Murthy κάλεσε όλες τις πλατφόρμες να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον λογαριασμών που μοιράζονται παραπληροφόρηση.

«Έχουν σχεδιάσει λειτουργίες, όπως κουμπιά “Like”, που μας ανταμείβουν για την κοινοποίηση συναισθηματικά φορτισμένου περιεχομένου και όχι ακριβούς περιεχομένου. Και οι αλγόριθμοί τους τείνουν να μας δίνουν περισσότερα από αυτά που κάνουμε κλικ, τραβώντας μας όλο και πιο βαθιά σε ένα πηγάδι παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Murphy.

Στην αντίπερα όχθη, ένας εκπρόσωπος του Facebook υπερασπιζόμενος την πλατφόρμα, ανέφερε ότι:

Δεν θα αποσπάσουμε την προσοχή μας από κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από γεγονότα. Το γεγονός είναι ότι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν δει έγκυρες πληροφορίες για την COVID-19 και για τα εμβόλια στο Facebook, κάτι που συμβαίνει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στο Διαδίκτυο. Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χρησιμοποιήσει επίσης το εργαλείο εύρεσης εμβολίων για να μάθουν πού και πώς να κάνουν ένα εμβόλιο. Τα γεγονότα δείχνουν ότι το Facebook βοηθά στο να σώζει ζωές. Τέλος.

Μία μερίδα Ρεπουμπλικανών αντιτίθενται στην προσπάθεια του Λευκού Οίκου, θεωρώντας την ως αντισυνταγματική από τη μεριά της κυβέρνησης, καθώς όπως υποστηρίζουν περιορίζει την ελευθερία του λόγου στον ιδιωτικό τομέα.

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με το Facebook για να λογοκρίνει τους Αμερικανούς. Πρόκειται για επίθεση κατά της πρώτης τροποποίησης», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Ken Buck, υποστηρικτής της αντιμονοπωλιακής δράσης έναντι της Facebook.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί μία μείωση στο ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 να αυξάνονται σημαντικά.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή