Categories: Google

Θεραπεία mRNA της Moderna αφήνει πολλές υποσχέσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου


Η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Phase 2b δοκιμής για τη διερεύνηση μιας θεραπείας mRNA για τον καρκίνο του δέρματος, η οποία αφήνει ελπιδοφόρα μηνύματα για μέλλον. Όταν συνδυάστηκε με μια ανοσοθεραπεία, η θεραπεία μείωσε σημαντικά τους κινδύνους υποτροπής, μετάστασης και θανάτου σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες, ανοίγοντας το δρόμο για δοκιμές και κατά άλλων μορφών καρκίνου.

Παρόλο που η έρευνα για το mRNA βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, επιταχύνθηκε σημαντικά από την πανδημία COVID-19. Ενθαρρυμένες από την επιτυχία των εμβολίων, οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτά – η Moderna και η BioNTech – εργάζονται για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε άλλες ασθένειες, με τον καρκίνο να αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο πρώιμο στόχο.

Με την ονομασία mRNA-4157 (V940), το φάρμακο της Moderna για το μελάνωμα είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία με νεοαντιγόνα. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο σχεδιάζεται προσωπικά για κάθε ασθενή, μελετώντας τη μοναδική μεταλλακτική υπογραφή της αλληλουχίας του DNA των όγκων τους. Από αυτό, οι επιστήμονες αναπτύσσουν mRNA που κωδικοποιεί ένα συγκεκριμένο κοκτέιλ έως και 34 νεοαντιγόνων που μπορούν να στοχεύσουν καλύτερα τον καρκίνο του συγκεκριμένου ασθενούς, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού του να τον καταπολεμήσει.

Στην τρέχουσα δοκιμή συμμετείχαν 157 ασθενείς με υψηλού κινδύνου μελάνωμα σταδίου III/IV για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του mRNA-4157 (V940). Αφού αφαιρέθηκαν χειρουργικά οι όγκοι τους, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – η μία έλαβε ένα συνδυασμό του φαρμάκου mRNA και του KEYTRUDA, ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Merck, ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε μόνο το KEYTRUDA.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε μια διάμεση παρακολούθηση τριών ετών, ο κίνδυνος υποτροπής ή θανάτου από καρκίνο μειώθηκε κατά 49% σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο KEYTRUDA. Ακόμη καλύτερα, ο κίνδυνος απομακρυσμένης μετάστασης ή θανάτου μειώθηκε κατά 62% σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του KEYTRUDA. Οι παρενέργειες ήταν παρόμοιες μεταξύ των σκελών της έρευνας, με 25% να αναφέρονται για τη συνδυασμένη θεραπεία και 20% για την ανοσοθεραπεία μόνη της. Οι πιο συχνές από αυτές τις επιδράσεις ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη.

Μετά από αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, ο συνδυασμός του mRNA-4157 (V940) και του KEYTRUDA έχει λάβει το Breakthrough Therapy Designation από τον FDA στις ΗΠΑ και έχει γίνει δεκτός από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο σύστημα φαρμάκων προτεραιότητας (PRIME) για τη θεραπεία του μελανώματος υψηλού κινδύνου.

[Moderna]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Ο δημιουργός του Monkey Island ανακοίνωσε νέο game!

Ο θρυλικός δημιουργός παιχνιδιών Ron Gilbert (Monkey Island, Thimbleweed Park και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα νέο…

4 ώρες ago

Σοβαρό σφάλμα εμφανίζει σβησμένες φωτογραφίες ακόμα και σε νέους ιδιοκτήτες

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησαν διάφορες αναφορές σχετικά με ένα σφάλμα στο iOS 17.5 που επαναφέρει…

6 ώρες ago

Μετατροπή οποιουδήποτε video σε GIF στα iPhone και iPad

Τα animated GIFs αποτελούν βασικό στοιχείο του Διαδικτύου εδώ και πολλά χρόνια. Εφευρέθηκαν το 1987…

18 ώρες ago

Το Steam προσφέρει δωρεάν ένα 4X strategy game αξίας €30

Ακόμη ένα δωρεάν game μας έρχεται από την πλατφόρμα Steam, η προσφέρει σε όλους τους…

18 ώρες ago

Διαχείριση iPhone και iPad με τα μάτια και άλλες επιλογές προσβασιμότητας από την Apple

Η Apple προανήγγειλε πολλά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα έρθουν αργότερα φέτος με ενημερώσεις λογισμικού…

1 ημέρα ago

Αυτή είναι η πιο καθαρή εικόνα της Ευρώπης (δορυφόρος του Δία)

Η διάστικτη επιφάνεια της Ευρώπης έχει γοητεύσει τους επιστήμονες από τότε που το Voyager 2…

1 ημέρα ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.