Καταργεί τα passwords σε ορισμένες υπηρεσίες της, log-in με δακτυλικό αποτύπωμα

13


Alyssa Foote; Lauren Joseph; Getty Images

Η Google εντείνει τις προσπάθειες της για να απαλλάξει τους χρήστες από τα passwords ανακοινώνοντας ότι στο εξής θα μπορείς να πραγματοποιείς login σε ορισμένες υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας το δακτυλικό αποτύπωμα σου ή άλλες βιομετρικές μεθόδους. Η εφαρμογή των νέων μεθόδων ανοίγουν επίσημα για τις συσκευές Pixel και σύντομα θα επεκταθεί σε άλλες συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android 7 Nougat ή μεταγενέστερη έκδοση.

Το νέο σύστημα login βασίζεται στα FIDO2 πρότυπα WebAuthn και FIDO CTAP (Client-to-Authentication Protocol) που επιτρέπουν τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στο διαδίκτυο με πιο ασφαλή τρόπο σε σύγκριση με το native API για δακτυλικά αποτυπώματα του Android OS. Η ρύθμιση γίνεται με εύκολο τρόπο μέσω του Google Password Manager (passwords.google.com), όπου ο χρήστης καλείται να δηλώσει το αποτύπωμα του και στη συνέχεια μπορεί να εισέρχεται στις υπηρεσίες της Google με αυτό. Τονίζει, μάλιστα, ότι το αποτύπωμα ή τα άλλα βιομετρικά στοιχεία αποθηκεύονται αποκλειστικά και μόνο στη συσκευή που χρησιμοποιεί ο χρήστης και όχι στους servers της, ενώ απαιτείται να έχεις ενεργοποιήσει τη μέθοδο πιστοποίησης σε δύο βήματα (2FA).

Στόχος της Google είναι να προσφέρει αυτή τη μέθοδο εισόδου σε περισσότερες δικές της υπηρεσίες, αλλά και σε third-party εφαρμογές που προσφέρουν τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω λογαριασμού Google, τόσο στις web εκδόσεις, όσο και στις mobile.

[Google]



Πηγή