Categories: Technology

Κινέζοι ερευνητές πέτυχαν το «κβαντικό πλεονέκτημα» στους υπολογιστές με… φωτόνια | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Μία ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη αδιαμφισβήτητη επίδειξη του λεγόμενου «κβαντικού πλεονεκτήματος» (όρου που αντικατέστησε τον παλαιότερο «κβαντική υπεροχή»), αξιοποιώντας την κβαντομηχανική για να πραγματοποιήσει υπολογισμούς, οι οποίοι είναι αδύνατο να γίνουν σε συμβατικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται μία τέτοια ανακοίνωση, καθώς είχε προηγηθεί η αμερικανική Google το 2019, όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο -όντως- επρόκειτο για κβαντική υπεροχή. Άλλοι επιστήμονες είχαν υποστηρίξει τότε ότι ήταν εφικτός ένας καλύτερος κλασσικός αλγόριθμος, που θα μπορούσε να ξεπεράσει τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιαν-Γουέι Παν του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Χεφέι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», δήλωσαν ότι οι κβαντικοί υπολογισμοί που πέτυχαν μέσα σε μόνο λίγα λεπτά (200 δευτερόλεπτα), με τη βοήθεια ακτίνων φωτός λέιζερ, θα χρειάζονταν 600 εκατομμύρια χρόνια για να εκτελεσθούν στον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, τον ιαπωνικό Fugaku, ή δυόμισι δισεκατομμύρια χρόνια (τη μισή ηλικία της Γης!) για να εκτελεσθούν στον ισχυρότερο κινεζικό υπερυπολογιστή και Νο4 στον κόσμο, τον Sunway TaihuLight.

«Δείξαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φωτόνια, τη θεμελιώδη μονάδα του φωτός, για να πετύχουμε κβαντική υπολογιστική ισχύ πολύ πέρα από τους κλασσικούς υπολογιστές», ανέφερε ο Παν. Είναι η πρώτη φορά που το κβαντικό πλεονέκτημα επιτεύχθηκε με τη χρήση της φωτονικής.

Για «σημαντικό ορόσημο» έκανε λόγο ο φυσικός Ίαν Γουόλμσλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου. Διευκρίνισε, όμως, ότι -αντίθετα με τον κβαντικό υπολογιστή Sycamore της Google- ο κινεζικός κβαντικός αλγόριθμος δεν είναι δυνατό να προγραμματιστεί, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, κάτι που όμως πιθανώς καταστεί εφικτό στο μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί π.χ. στην κβαντική κρυπτογράφηση ή στην κβαντική χημεία.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Έκανε λάθος ο Einstein; Παρατηρήθηκε κοσμική δυσλειτουργία στο Σύμπαν

Οι επιστήμονες προβληματίζονται με τη διαστολή του Σύμπαντος από τότε που ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν…

13 ώρες ago

Μπαταρίες ιόντων νατρίου χωρίς λίθιο σε μαζική παραγωγή για πρώτη φορά

Πριν από δύο χρόνια, η Natron Energy ήταν απασχολημένη με την προετοιμασία των ειδικά σχεδιασμένων μπαταριών…

13 ώρες ago

Αυτή είναι η διαστημική στολή της SpaceX για τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο [Video]

Η SpaceX παρουσίασε τη νέα διαστημική στολή που θα φορεθεί για τον πρώτο διαστημικό περίπατο…

14 ώρες ago

Θα κοντράρει τη Google με δική του μηχανή αναζήτησης ChatGPT;

Φημολογείται εδώ και αρκετό καιρό ότι ο OpenAI εργάζεται πάνω στη δική του εναλλακτική μηχανή…

14 ώρες ago

Δοκιμή δικτύου 6G κάνει το 5G να μοιάζει για «ανθρώπους των σπηλαίων»

Για φανταστείτε να μπορούσατε να κατεβάσετε μια ταινία ανάλυσης 4Κ μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα ή…

15 ώρες ago

Νέο trailer για το Star Wars: The Acolyte!

Η νέα σειρά Star Wars της Disney, The Acolyte, θα προβληθεί σε μόλις ένα μήνα…

15 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.