Με $4.99 / μήνα δεν βλέπεις διαφημίσεις και στηρίζεις τις ιστοσελίδες που σ’ ενδιαφέρουν

7


Οι ad blockers εξελίσσονται, οι δημιουργοί web browsers προσφέρουν οι ίδιοι λύσεις στους χρήστες για να αποφεύγουν τις διαφημίσεις στο βαθμό του δυνατού, αλλά όπως και να το κάνουμε, οι διαφημίσεις αποτελούν αναγκαίο κομμάτι της λειτουργίας του Internet για τις περισσσότερες ιστοσελίδες για προφανείς λόγους.

Γι’ αυτό, όμως, βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση που θα επιχειρήσει ο οργανισμός Mozilla. Πρόκειται για το “Firefox Ad-free Internet“, το οποίο σε γενικές γραμμές καλεί τους χρήστες να πληρώνουν $4.99 / μήνα για να περιηγούνται στις ιστοσελίδες χωρίς να βλέπουν διαφημίσεις.

Τα χρήματα των συνδρομών θα διανέμονται απευθείας στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων, σε μια προσπάθεια να επιβραβευτούν κυρίως οι ποιοτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες για μια αδέσμευτη δημοσιογραφία. Οι συνδρομητές θα μπορούν να ακούν ηχητικές εκδόσεις των άρθρων, να συγχρονίζουν τα bookmarks τους, να χρησιμοποιούν μια νέα εφαρμογή που θα τους βοηθά να βρουν ποιοτικό περιεχόμενο κ.ά.

Δεν θα έχει σημασία από ποια συσκευή διαβάζεις ένα άρθρο ή αν έφτασες στο συγκεκριμένο link από άλλη πηγή (π.χ. από κάποιο κοινωνικό δίκτυο), το αποτέλεσμα θα είναι πάντοτε το ίδιο: δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις.

Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί μέχρι στιγμής, όπως τον τρόπο διανομής των χρημάτων στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων, αλλά και τα προαπαιτούμενα για να χρησιμοποιούν οι χρήστες το Firefox Ad-free Internet. Η υλοποίηση του project γίνεται σε συνεργασία με τη Scroll και συμμετέχουν στην ιδέα μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί, όπως Vox, Slate, BuzzFeed, USA Today και Atlantic.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.



Πηγή