Με Libra και…Calibra μπαίνει η Facebook στην αγορά των κρυπτονομισμάτων!

11


Μετά από αρκετούς μήνες έντονης φημολογίας, η Facebook ανακοίνωσε επίσημα το δικό της κρυπτονόμισμα με ονομασία Libra και μια νέα πλατφόρμα για κρυπτο-συναλλαγές με ονομασία Calibra (πολύ το σκέφτηκαν;). Το κρυπτονόμισμα θα ελέγχεται από τη Libra Association, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα της Γενεύη, στον οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι MasterCard, Visa, PayPal, Spotify, eBay, Lyft, Vodafone Group, Uber και φυσικά η Facebook.

Η Libra Association ιδρύθηκε με σκοπό να διαχειρίζεται και να αναπτύσσει το Libra, με σκοπό να το μετατρέψει σε έναν παγκόσμιο νόμισμα που βασίζεται σε τεχνολογία blockchain (Libra Blockchain). Προφανώς, η χρήση του δεν θα περιοριστεί στο Facebook, καθώς το όραμα τους είναι να δώσουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο το κόσμο, χωρίς να απαιτείται η διατήρηση τραπεζικού λογαριασμού.

Η Facebook έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Libra Blockchain και γενικά στη Libra Association, παρόλα αυτά, οι αποφάσεις παίρνονται ισομερώς από όλα τα μέλη. Κάθε ιδρυτικό μέλος (28 στο σύνολο τους) έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, σε μια προσπάθεια να πείσουν και όσους είναι δύσπιστοι απέναντι στη Facebook λόγω των πρόσφατων σκανδάλων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κύρια διαχείριση της πλατφόρμας Calibra θα γίνεται από τη Facebook και μάλιστα μέσα στο 2020 θα ενσωματωθεί το Calibra Wallet στα Facebook Messenger και WhatsApp, ενώ θα κυκλοφορήσει και αυτόνομη εφαρμογή.

Με την έλευση του Calibra, οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα Libra χρησιμοποιώντας απλά το smartphone τους. Σταδιακά, η Facebook θα παρέχει ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους χρήστες και τις επιχειρήσεις, όπως τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών, αγοράς προϊόντων ή ακόμη και τη χρήση των ΜΜΜ χωρίς να έχεις επάνω σου μετρητά ή πάσο.

Για να χρησιμοποιήσεις το Calibra θα πρέπει να πραγματοποιήσεις sign-in στην πλατφόρμα και στη συνέχεια να επιλέξεις τον επιθυμητό συνεργάτη για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών σου (MasterCard, Visa, PayPal, Stripe). Επιπλέον, θα είναι εφικτό μελλοντικά να πηγαίνεις σε τοπικά καταστήματα ή online ανταλλακτήρια για να μετατρέπεις το χρήμα σου σε Libra για το ψηφιακό πορτοφόλι Calibra.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων, θέματα που “καίνε” τη Facebook τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα της πλατφόρμας Calibra για να προσφέρει στοχευμένες διαφημίσεις, αλλά θα “βλέπει” καθαρά αυτά που χρειάζεται για να υπάρχει πάντοτε συμμόρφωση με τη νομοθεσία και να προστατεύονται οι χρήστες από εγκληματικές ενέργειες. Η ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων και των συναλλαγών στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη θα βασίζεται στα ίδια συστήματα με αυτά των τραπεζών και των πιστωτικών καρτών. Εάν κάποιος καταφέρει να εισβάλει στον λογαριασμό σου και εκμεταλλευτεί τα Libra, τότε θα λάβεις πλήρη αποζημίωση, σύμφωνα με τη Facebook.

Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το Libra και το Calibra, ειδικά από τη στιγμή που η Facebook βρήκε πολύ ισχυρούς συμπαίκτες.

[Facebook]



Πηγή