Μια γεύση από τη μαγεία των P30/P30 Pro σε πολύ χαμηλότερη τιμή

13


Μπορεί τα πολλά φώτα να πέφτουν πάντοτε στις “βαριές” εκδόσεις των σειρών που κυκλοφορεί η Huawei, αλλά είναι γεγονός ότι η τσέπη της πλειοψηφίας των καταναλωτών αντέχει να κοιτάξει μέχρι τις Lite εκδόσεις, όπως το Huawei P30 Lite. Ίσως η ονομασία “Lite” να είναι λανθασμένη από πλευράς marketing, μιας και αυτόματα το μυαλό πηγαίνει σε κάτι υποδεέστερο, παρόλα αυτά, οι πωλήσεις δείχνουν ότι το πλάνο είναι επιτυχημένο.

Για ποιο λόγο να αγοράσεις μια Lite έκδοση;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πριν από 2-3 χρόνια υπήρχε όντως μια πολύ μεγάλη απόκλιση στις επιδόσεις των Lite εκδόσεων από τις κανονικές και τις Pro. Η Huawei, ωστόσο, έχει καταφέρει στις τελευταίες κυκλοφορίες της να ενσωματώσει πολύ ισχυρά τεχνικά χαρακτηριστικά και ορισμένες από τις κορυφαίες λειτουργίες των premium εκδόσεων στα πολύ πιο προσιτά Lite μοντέλα. Επομένως, αν δεν φτάνει η τσέπη ή γενικά η καταναλωτική διάθεση στα επίπεδα των premium εκδόσεων, μια Lite έκδοση ίσως είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις και στη σωστή τιμή.

Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τις πολλές συγκρίσεις των Lite μοντέλων με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους και να τα αντιμετωπίζουμε ως upper mid-range συσκευές που προσφέρουν ορισμένες λειτουργίες από το υψηλότερο ράφι. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάνουμε και στο προκείμενο για το Huawei P30 Lite που δοκιμάζουμε εδώ και μερικές ημέρες.

Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός. Βγάλτε το “Lite” από το μυαλό σας σαν ονομασία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή που θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ σοβαρός ανταγωνιστής όλων των μη – premium συσκευών, δηλαδή στην τιμολογιακή ομάδα των €300-400.

Με μια πρώτη ματιά

Από την πρώτη στιγμή που θα αντικρύσεις το Huawei P30 Lite στο κουτί του θα καταλάβεις ότι πιάνεις στα χέρια σου μια συσκευή ίδια με το P30: κυρτές γωνίες, ελαφριά κατασκευή με γυαλί εμπρός και πίσω και πλαστικό πλαίσιο, premium αίσθηση στο χέρι και φυσικά την τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος. Στη συσκευασία συμπεριλαμβάνονται φορτιστής 18W, ακουστικά και καλώδιο USB Type-C. Σημείωστε, επίσης, ότι έχουν τοποθετήσει ήδη προστατευτική μεμβράνη στην οθόνη.

Huawei P30 Lite

  • Οθόνη 6.15’’ LTPS IPS LCD FHD+ (2312 x 1080, 415ppi)
  • Επεξεργαστής octa-core Kirin 710 SoC
  • Επεξεργαστής γραφικών ARM Mali-G51 MP14 GPU
  • Μνήμη RAM 4GB/6GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD)
  • Τριπλή κάμερα 48MP f/1.8 με PDAF και E.I.S. + 8MP f/2.4 FF + 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 24MP f/2.0 με Portrait mode
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος
  • WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2 + LE, NFC, GPS, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie με EMUI 9
  • Μπαταρία 3340mAh με φορτιστή 18W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm
  • Διαστάσεις 152.9 x 72.7 x 7.4 mm
  • Βάρος 159gr

Οθόνη

Το Huawei P30 Lite έρχεται με οθόνη 6.15’’ IPS LTPS LCD ανάλυσης FHD+, αναλογίας 19.5:9 και με πυκνότητα pixels 415ppi, ενώ στο επάνω μέρος έχουμε notch – σταγόνα για την εμπρόσθια κάμερα. Η φωτεινότητα και η αντίθεση βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο σε συνθήκες έντονου φωτισμού από το περιβάλλον, αλλά προφανώς δεν φτάνουν στα επίπεδα του OLED panel που χρησιμοποιείται στα P30 και P30 Pro. Σωστή αναπαραγωγή χρωμάτων και διαθέσιμη επιλογή Vivid στις ρυθμίσεις για πιο ζωντανά χρώματα αν το επιθυμεί ο χρήστης.

Απόδοση

Όπως ήταν λογικό, η Huawei χρησιμοποίησε το mid-range Kirin 710 SoC στο P30 Lite. Κατασκευασμένο με την αρχιτεκτονική 12nm, διαθέτει octa-core CPU με 4x πυρήνες Cortex-A73 χρονισμένους στα 2.2GHz και 4x πυρήνες Cortex-A53 στο 1.7GHz. Ο επεξεργαστής γραφικών είναι ο ARM Mali-G51 MP4 και πωλείται σε εκδόσεις με 4GB ή 6GB μνήμη RAM. Αυτά είναι αρκετά για να έχεις μια ομαλότατη απόδοση σε gaming και multitasking, αρκετά γρήγορα αλλά όχι ταχύτατα animations στο άνοιγμα των εφαρμογών και πολύ καλή συμπεριφορά στην κατανάλωση της μπαταρίας.

Σημειώστε, πάντως, ότι η Huawei προσφέρει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Performance Mode με ένα κλικ από τις ρυθμίσεις. Αυτό σου δίνει μια μικρή έξτρα ώθηση ενεργοποιώντας περισσότερο τη λειτουργία τη CPU, ωστόσο, είναι γεγονός ότι σύντομα αρχίζει η υπερθέρμανση της συσκευής και αυτόματα επιστρέφει στην κανονική λειτουργία της.

Λειτουργικό σύστημα – Περιβάλλον χρήσης

Το Huawei P30 Lite έρχεται με λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie και το περιβάλλον χρήσης EMUI 9.0, σε αντίθεση με τα P30/P30 Pro που τρέχουν την έκδοση EMUI 9.1. Σε γενικές γραμμές το Lite προσφέρει την πλειοψηφία των λειτουργιών που γνωρίζουμε από τα μεγαλύτερα αδέρφια, με εξαίρεση αυτές που βασίζονται καθαρά στο πιο ισχυρό hardware. Επιλογή για να τοποθετήσεις App Drawer στην αρχική οθόνη, δυνατότητα να αντικαταστήσεις το κλασικό σύστημα πλοήγησης με χειρονομίες, προεγκατεστημένο anti-virus της Avast, δυνατότητα να δημιουργήσεις κλώνο του smartphone για επαγγελματική χρήση, Party Mode, μενού ελέγχου της δραστηριότητάς σου (σαν το Digital Wellbeing της Google), δυνατότητα να κρύψεις το notch και πολλά άλλα. Η διαχείριση της συσκευής γίνεται άνετα και εύκολα, με το EMUI να έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε όλα να βρίσκονται άμεσα στη διάθεση του, αλλά και να είναι κατανοητά ακόμη και για τον πιο πρωτάρη χρήστη.

Μπαταρία

Η συσκευή έρχεται με μπαταρία χωρητικότητας 3340mAh, μια αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το περυσινό P20 Lite, και σε συνδυασμό με τον ενεργειακά οικονομικότερο επεξεργαστή Kirin 710 η αυτονομία είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον μέσο χρήστη είναι ότι βγάζει άνετα τη μέρα και αν δεν είσαι τόσο απαιτητικός power user, τότε μπορεί να αντέξει σχεδόν 2 ημέρες με μία φόρτιση. Εξάλλου, με τον φορτιστή 18W που περιλαμβάνεται στο πακέτο μπορείς να κερδίσεις ένα 35-40% μέσα σε 30 λεπτά φόρτισης.

Ηχείο και ποιότητα ήχου

Με ένα μόνο ηχείο στο κάτω μέρος του Huawei P30 Lite ξεχάστε το stereo και μη περιμένετε θαύματα στην ένταση και την ποιότητα του ήχου. Μέτριες επιδόσεις τόσο στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, όσο και συνολικά στην ένταση. Ειδικά για την ένταση να σημειώσουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη ακόμη και όταν φοράς ακουστικά, επομένως, όσοι συνηθίζετε να ακούτε μουσική σε μέρη με έντονο θόρυβο από το περιβάλλον σας (π.χ. ΜΜΜ) δεν θα το ευχαριστηθείτε. Από την άλλη, το θετικό είναι ότι η ποιότητα του ήχου είναι σε υψηλότατο επίπεδο χωρίς παραμορφώσεις ακόμη και στη μέγιστη ένταση.

Ασφάλεια

Στο Huawei P30 Lite ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν έχει μπει κάτω από την οθόνη. Η εταιρεία επέλεξε το πίσω μέρος και η λειτουργία του είναι άψογη και ταχύτατη. Εκεί που υπάρχει ένσταση είναι στη λειτουργία Face Unlock για την εμπρόσθια κάμερα, διότι η διαδικασία αφορά καθαρά αυτό που βλέπει η κάμερα και όχι κάποια ανάλυση του προσώπου για μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τον ξεγελάσεις σχετικά εύκολα με μια φωτογραφία.

Κάμερες

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Huawei P30 Lite είναι η τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος. Στο τεχνικό κομμάτι έχουμε κύριο αισθητήρα 48MP f/1.8 με PDAF και διάταξη Quad Bayer για συνένωση 4 pixels σε 1 που έχει ως αποτέλεσμα λήψεις στα 12MP με πολύ μεγαλύτερη καθαρότητα. Αυτός πλαισιώνεται από αισθητήρα 8MP f/2.4 με υπερευρυγώνιο φακό και έναν τρίτο αισθητήρα 2MP f/2.4 για το βάθος πεδίου.

Δεν λείπει, φυσικά, η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορείς να ενεργοποιείς ή να απενεργοποιείς όποτε το επιθυμείς από την εφαρμογή της κάμερας. Αναγνωρίζει 22 διαφορετικές κατηγορίες τοποθεσιών και ρυθμίζει ανάλογα τις παραμέτρους της λήψης, ωστόσο, ισχύει αυτό που λέμε σε κάθε review συσκευών της Huawei: το AI “φουσκώνει” πολύ την αντίθεση και ενισχύει τα χρώματα. 

Αν αναρωτιέστε για τις επιδόσεις του Huawei P30 Lite σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τότε θα χαρείτε με το ενισχυμένο Night Mode που πραγματικά κάνει θαύματα τόσο στη φωτεινότητα, όσο και στην αναπαραγωγή των χρωμάτων του αντικειμένου. Επειδή οι λήψεις με το Night Mode διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα, το ιδανικό είναι να έχεις κάποιο gimbal ή τρίποδο για να παραμένει η συσκευή όσο το δυνατόν πιο σταθερή κατά τη διάρκεια της λήψης. Σημειώστε ότι το Night Mode προσφέρεται μόνο στην κύρια κάμερα.

Στην εφαρμογή της κάμερας δεν έχουμε κάτι καινούργιο σε ό,τι γνωρίζουμε από τα πιο πρόσφατα smartphones της Huawei. Στα modes υπάρχουν τα Aperture, AR Lens, Portrait, Photo, HDR, Pro (για χειροκίνητη ρύθμιση των παραμέτρων λήψης), Video, Panorama, 3D Panorama, Time-lapse, Slow-mo κ.ά., αλλά ας πούμε την αλήθεια. Απ’ όλα αυτά περισσότερα θα ασχοληθείτε με το Portrait, το Aperture, το Photo και το Video (άντε στο τσακίρ κέφι να παίξετε και με κανένα πανόραμα).

Με το Huawei P30 Lite έχεις στα χέρια σου σχεδόν ό,τι θα ήθελες από την κάμερα του smartphone, με δεδομένο ότι η τιμή του δεν φτάνει στην premium κατηγορία. Η απόδοση των λήψεων στα πορτραίτα και το Aperture είναι εφάμιλλη των κορυφαίων smartphones, όπως επίσης και οι λήψεις απλών φωτογραφιών ειδικά όταν υπάρχει καλός φωτισμός.

Προσωπικα αποφεύγω το AI για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που είδα. Σωστά χρώματα και υψηλή καθαρότητα χωρίς παραμορφώσεις, κυρίως όταν τραβάς στα 12MP (αυτή είναι και η λογική του αισθητήρα 48MP, να σου προσφέρει αυτό το pixel binning για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα). Αν πάλι θέλετε να τραβήξετε στα 48MP, τότε θα πρέπει να είστε σημαντικά πιο σταθεροί και να περιμένετε 1-2 δευτερόλεπτα αφότου πατήσετε το κλείστρο ώστε να αποφύγετε το “θόρυβο” στην εικόνα. Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα για 2x zoom αλλά είναι αποκλειστικά ψηφιακό και δεν ενθουσιάζει στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο υπερευρυγώνιος φακός είναι μια χαρά για λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού στα 8MP, αλλά δεν υποστηρίζει το Night Mode. Τέλος, ο τρίτος αισθητήρας 2MP αφορά τη λήψη πληροφορίας σε βάθος πεδίου για τα πορτραίτα, με τα αποτελέσματα να είναι αρκετά εντυπωσιακά, κοντά στα επίπεδα των ακριβότερων εκδόσεων της σειράς P30.

Στην πρόσοψη και συγκεκριμένα στο notch-σταγόνα έχουμε αισθητήρα 24MP f/2.0 με σταθερή εστίαση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεσαι σε μια σωστή απόσταση για να βγάλεις τη selfie που θες. Το Portrait mode είναι η προκαθορισμένη επιλογή και οι λήψεις είναι εξαιρετικές σε καλό φωτισμό. Υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύσεις τη λήψη με Τεχνητή Νοημοσύνη, να ρυθμίσεις το βάθος πεδίου και να παίξεις με τα φίλτρα “ομορφιάς”.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη video, η μέγιστη ανάλυση είναι Full HD 1080p στα 30fps ή στα 60fps, με το σύστημα ηλεκτρονικής σταθεροποίησης εικόνας (E.I.S.) να είναι μόνιμα ενεργοποιημένο μόνο στα 30fps. Αν θέλεις, πάντως, σταθερά videos καλό θα είναι να έχεις στη διάθεση σου κάποιο gimbal ή τρίποδο, διότι σε videos που τραβάς ενώ περπατάς δεν το “σώζεις” εύκολα. Με σταθεροποιημένο το P30 Lite, τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικότητα και κάνει τη δουλειά του μια χαρά και σε αυτόν τον τομέα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα λήψης Slow-motion video.

Συμπέρασμα

Με το Huawei P30 Lite η εταιρεία σου προσφέρει κάτι από τη μαγεία των P30/P30 Pro σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Είναι μια αξιόπιστη συσκευή με καλή αυτονομία, αρκούντως ικανοποιητική κάμερα για τον μέσο χρήστη και πολύ καλές δυνατότητες για mobile gaming, multitasking και κατανάλωση περιεχομένου.

Η ονομαστική τιμή του είναι στα €379, αλλά θεωρούμε δεδομένο ότι θα μειωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.



Πηγή