Ομορφιά και δυνατές επιδόσεις για κάθε χρήστη

7


Μετά από ένα γεμάτο 10ήμερο καθημερινής χρήσης με το νέο HUAWEI nova 9 μπορούμε πλέον να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για τις δυνατότητες της συσκευής, αλλά και την εμπειρία χρήσης ενός smartphone χωρίς Google Mobile Services. Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που περνάμε αυτή τη “δοκιμασία”, αλλά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί δραματικά σε σύγκριση με τους πρώτους “μουδιασμένους” μήνες για την κινέζικη εταιρεία μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ.

Ήδη έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη αναφορά μας μετά το πρώτο hands-on στη Βιέννη σχεδόν για όλα όσα αφορούν την κατασκευή, την εμφάνιση και τις τεχνικές προδιαγραφές του HUAWEI nova 9, ωστόσο, αυτή τη φορά θα πάμε ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα για το smartphone που σηματοδοτεί την επιστροφή της εταιρείας.

HUAWEI nova 9 / Πακέτο – Σχεδιασμός – Κατασκευή

Η HUAWEI δεν ακολουθεί τη μόδα της εποχής και προσφέρει κανονικά στο πακέτο του HUAWEI nova 9 τον φορτιστή ισχύος 66W, μαζί με καλώδιο USB-A σε USB-C, αλλά και διάφανη θήκη σιλικόνης για όποιον δεν νιώθει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στα χέρια ή ακόμη και για να αποφύγει τις εύκολες δαχτυλιές που μένουν στο πίσω μέρος της μαύρης έκδοσης. Εμείς, πάντως, έχουμε στα χέρια μας την πανέμορφη Starry Blue έκδοση με τη matte επίστρωση στο πίσω μέρος που σε γλυτώνει από τις δαχτυλιές και τουλάχιστον τον πρώτο καιρό που είσαι πιο προσεκτικός με το νέο smartphone μπορείς να την απολαύσεις χωρίς να τοποθετήσεις κάποια θήκη.

Από πλευράς σχεδιασμού, το HUAWEI nova 9 ξεχωρίζει για την πολύ ποιοτική, λεπτή και ελαφριά κατασκευή του (πάχος 7.7mm και βάρος 175gr) με κυρτές γωνίες και κυρτή οθόνη που σου δημιουργεί την εντύπωση πως δεν “χάνεται” στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά. Κάθεται σωστά στο χέρι για να μη το νιώθεις να γλιστρά και ευνοεί τη χρήση με το ένα χέρι, παρά το γεγονός ότι διαθέτει αρκετά μεγάλη οθόνη (6.57’’). Μοναδική, ίσως για μερικούς, παραφωνία το γεγονός ότι “μπαλαντζάρει” όταν το αφήνεις επάνω σε μια επιφάνεια εξαιτίας του camera module στο πίσω μέρος. Το τελευταίο δεν θα λέγαμε ότι προεξέχει ιδιαίτερα πολύ, καθώς έχουμε δει πολύ πιο ογκώδεις περιπτώσεις, απλά στην συγκεκριμένη λεπτή κατασκευή ακόμα και αυτή η μικρή προεξοχή δημιουργεί μια μικρή ανισορροπία. Μικρό το κακό, αλλά οφείλουμε να το σημειώσουμε.

Στο πίσω μέρος, λοιπόν, έχουμε μόνο το camera module στην επάνω αριστερή γωνία όπου φιλοξενούνται 4 αισθητήρες και LED flash, με τον κύριο (και μεγαλύτερο σε μέγεθος) αισθητήρα να καταλαμβάνει τον επάνω κύκλο. Στην επάνω πλευρά του περιγράμματος υπάρχει μόνο ένα μικρόφωνο, στη δεξιά πλευρά έχουμε το power (με μια κόκκινη πινελιά επάνω του) και τα volume buttons, στην αριστερή πλευρά τίποτα και στην κάτω πλευρά δεύτερο μικρόφωνο, ηχείο, υποδοχή για κάρτες SIM και υποδοχή USB Type-C.

Στο θέμα της ανθεκτικότητας, μιλώντας πάντοτε χωρίς να το έχεις τοποθετήσει σε κάποια θήκη, το HUAWEI nova 9 είναι μεν στιβαρό στο κράτημα, αλλά μοιάζει αρκετά εύθραυστο σε περίπτωση που πέσει κάτω υπό γωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά λεπτό, αλλά και λόγω της κυρτής οθόνης που καταλαμβάνει σχεδόν το 90% της πρόσοψης. Επίσης, η συσκευή δεν είναι πιστοποιημένη σε κάποιο πρωτόκολλο IPX για προστασία από νερό και σκόνη.

HUAWEI nova 9 / Οθόνη

Αν υπάρχει κάτι στο HUAWEI nova 9 για το οποίο δεν μπορείς να πεις αρνητική κουβέντα, αυτό είναι χωρίς καμία αμφιβολία η οθόνη του. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει OLED panel 6.57’’ ανάλυσης FHD+ (2340 x 1080), με υποστήριξη 1 δισ. χρωμάτων, περιεχομένου HDR10 και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz. Μια πραγματική απόλαυση για την παρακολούθηση ταινιών, για gaming και φυσικά για ατελείωτο σκρολάρισμα σε ιστοσελίδες και social media που απογειώνεται από την “πουπουλένια” εμπειρία που ξεκλειδώνουν τα 120Hz.

Είτε μιλάμε για απόδοση χρωμάτων, είτε για φωτεινότητα και αντίθεση, η οθόνη του HUAWEI nova 9 προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία θέασης και καθημερινής χρήσης ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους. Η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας λειτουργεί αξιόπιστα και με ομαλότητα στις μεταβάσεις από φωτεινό σε σκοτεινό περιβάλλον, κατεβαίνει αρκετά χαμηλά για να μη σε κουράζει (ή να μην ενοχλεί τους γύρω σου) σε ένα σκοτεινό χώρο, ενώ υπάρχουν τρία διαφορετικά modes για τον τρόπο λειτουργίας του ρυθμού ανανέωσης εικόνας. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη δυναμική προσαρμογή (Dynamic), αφήνοντας τη συσκευή να κρίνει πότε πραγματικά χρειάζεται τα 120Hz έτσι ώστε να εξοικονομεί μπαταρία, αλλά οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να κρατήσει σταθερά ενεργά τα 120Hz ή τα 60Hz.

HUAWEI nova 9 / Hardware – Απόδοση

Εδώ είναι ένας τομέας όπου η HUAWEI ουσιαστικά εξαναγκάστηκε όχι μόνο να αφήσει στην άκρη τους δικούς της επεξεργαστές (Kirin), αλλά και να επιλέξει SoC της Qualcomm που δεν διαθέτει 5G modem λόγω του εμπάργκο. Με αυτούς τους περιορισμούς, η εταιρεία επέλεξε το τίμιο Snapdragon 778G 4G, δηλαδή ένα mid-range SoC που τα καταφέρνει αξιοπρεπέστατα σε όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται ο μέσος χρήστης από το smartphone του. Σε αυτό βοηθούν και τα 8GB μνήμης RAM, ενώ οι επιλογές για αποθηκευτικό χώρο είναι στα 128GB και 256GB χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης με κάρτα μνήμης.

Όπως αποδεικνύεται η HUAWEI επένδυσε περισσότερο στην βελτιστοποίηση της νέας έκδοσης του περιβάλλοντος EMUI 12 (βασισμένο στο Android 11) για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση, αλλά και την καλύτερη δυνατή εξοικονόμηση μπαταρίας, κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά στη χρήση μας. Το HUAWEI nova 9 είναι ταχύτατο, δεν υπερθερμαίνεται (βοηθούν σημαντικά και οι μεμβράνες ψύξης VC Liquid Cooling and Graphene) και κρατά σταθερή την απόδοση του σε πολύωρο gaming, αλλά και σε συνεχόμενες μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή. Προφανώς δεν μπορεί να πιάσει τα επίπεδα απόδοσης της premium κατηγορίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες της κάμερας και την ποιότητα των γραφικών στα games, αλλά πάντοτε κρίνουμε μια συσκευή με βάση τη σχέση απόδοσης – τιμής.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη ρυθμίζεται πανεύκολα και λειτουργία ταχύτατα και αξιόπιστα, όπως επίσης και το βιομετρικό ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου από την εμπρόσθια κάμερα. Φυσικά, απαιτείται να υπάρχει ικανοποιητικός φωτισμός για να σε “δει” η κάμερα. Επίσης, ο ήχος από το ηχείο είναι δυνατός και καθαρός σε υψηλές εντάσεις, αλλά πρακτικά είναι αδύνατο να πετύχεις σοβαρή απόδοση στα μπάσα με μόνο ένα ηχείο.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι αναμφίβολα η απουσία κεραίας 5G, αλλά όπως αναφέραμε και προηγουμένως αυτό δεν ήταν επιλογή της HUAWEI. Υπάρχουν κανονικά κεραίες WiFi 6, Bluetooth 5.2, NFC, GPS και 4G LTE.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, παρά το γεγονός ότι το HUAWEI nova 9 διαθέτει μπαταρία σχετικά μικρής χωρητικότητας (4300mAh) για να διατηρηθεί το πάχος και το βάρος σε χαμηλά επίπεδα, σε φυσιολογικά σενάρια χρήσης σου βγάζει άνετα μια ημέρα χρήσης, κάτι που επίσης οφείλεται στις βελτιστοποιήσεις της εταιρείας στην επικοινωνία hardware – software. Οποτεδήποτε χρειαστείς “ζουμάκι”, ο φορτιστής 66W συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο και σου προσφέρει γέμισμα στο 60% μέσα σε 18 λεπτά ή στο 100% μέσα σε μόλις 38 λεπτά. Καθόλου άσχημα!

HUAWEI nova 9 / Λειτουργικό σύστημα – Περιβάλλον και Εμπειρία Χρήσης

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε (και πάλι) για το φλέγον ζήτημα του λειτουργικού συστήματος. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει, το HUAWEI nova 9 χρησιμοποιεί το περιβάλλον χρήσης EMUI 12 που μάλιστα είναι βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android 11. Επομένως είναι κανονικότατα ένα Android smartphone και όχι οτιδήποτε άλλο μπορεί να φαντάζεται ο καθένας. Το μεγάλο “πλήγμα” είναι σαφέστατα η απουσία των Google Mobile Services, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι αποκλεισμένος από τις υπηρεσίες της Google.

Μέσα από τον web browser μπορείς να χρησιμοποιείς κανονικά το Google Search, το YouTube, το Gmail, ακόμα και το Google Maps χωρίς την λειτουργία πλοήγησης. Κανείς δεν διαφωνεί ότι είναι πολύ πιο εύχρηστο να έχεις πρόσβαση στις υπηρεσίες της Google μέσα από τις native εφαρμογές, αλλά μπορείς να ζήσεις και χωρίς να εξαρτάσαι απόλυτα από αυτές. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις τη διεύθυνση του Gmail σου στην εφαρμογή Email του EMUI 12 και να χειρίζεσαι τα πάντα από εκεί πανεύκολα, όπως και να χρησιμοποιείς το Petal Maps της HUAWEI αντί του Google Maps. Επαλαμβάνουμε για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα έχεις την ίδια εμπειρία – ευκολία που έχεις συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια με τη Google, αλλά δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα όσο μπορεί να νομίζει κάποιος που δεν το έχει επιχειρήσει.

Για τις υπόλοιπες εφαρμογές πλην Google, το κατάστημα HUAWEI AppGallery εμπλουτίζεται διαρκώς με δημοφιλείς εφαρμογές και, το κυριότερο, έχει ήδη γεμίσει με τις επίσημες εφαρμογές που χρειάζεται ένας χρήστης στην καθημερινότητα του, όπως για παράδειγμα αυτές των τραπεζών, των υπηρεσιών φαγητού, parking, supermarket κλπ. Για όσες δεν υπάρχουν ακόμα στο AppGallery, μέσα από την εφαρμογή Petal Search (τη μηχανή αναζήτησης της HUAWEI) μπορείς να γράψεις το όνομα της εφαρμογής που σ’ ενδιαφέρει, άμεσα σου εμφανίζεται το αρχείο .apk που ελέγχεται από τη συσκευή και στη συνέχεια μπορείς να προχωρήσεις κανονικά σε εγκατάσταση. Σημειώνουμε ότι κάποιες εφαρμογές ενδέχεται να μη λειτουργούν σωστά και σίγουρα δεν θα μπορείς να παίζεις παιχνίδια που βασίζονται στα Google Mobile Services, όμως και πάλι δεν χάνεις τόσα πολλά όσο μπορεί να νομίζεις.

Το περιβάλλον EMUI 12 συνεχίζει την καλή παράδοση που είχε χτίσει τα προηγούμενα χρόνια η HUAWEI, υπό την έννοια ότι είναι ταχύτατο, καθαρό και πολύ εύχρηστο ακόμα και για τον πιο αδαή χρήστη. Η εταιρεία δεν πήρε τη μεγάλη απόφαση να το κυκλοφορήσει με το δικό της HarmonyOS, αλλά έχει δανειστεί κάποια χρήσιμα στοιχεία όπως την υποστήριξη του Distributed File System που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και μεταφορά αρχείων μεταξύ άλλων συμβατών συσκευών της. (π.χ. MatePad, MateBook με PC Manager 11.1 ή μεταγενέστερη έκδοση).

Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να περάσει μέσα από ένα γραπτό ή video review η πραγματική εμπειρία χρήσης με ένα smartphone ή tablet που δεν διαθέτει Google Mobile Services. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή για (ας πούμε) 1-2 εβδομάδες και έπειτα να αποφάσιζες αν θες να πορευτείς με αυτήν, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

HUAWEI nova 9 / Κάμερες

Ώρα να περάσουμε και στις κάμερες του HUAWEI nova 9. Το πρόσφατο παρελθόν της HUAWEI είναι γεμάτο από ένδοξες στιγμές στον τομέα της Φωτογραφίας τόσο με τις σειρές P, όσο και με τις σειρές Mate. Είναι λογικό σε αυτήν την επανεκκίνηση που επιχειρεί να μην πηγαίνει το γκάζι στο τέρμα, διότι και να ήθελε έχει τον περιορισμό του mid-range επεξεργαστή. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να περάσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της στην κάμερα του nova 9 προσφέροντας εξαιρετική απόδοση για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Ξεχωρίζει ο κύριος αισθητήρας 50MP RYYB f/1.9 με τεχνολογία PDAF, ο οποίος συνοδεύεται από δεύτερο αισθητήρα 8MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό και δύο ακόμη αισθητήρες 2MP f/2.4 depth και macro. Όλη η σοβαρή δουλειά αφορά τον κύριο αισθητήρα, ο οποίος χωρίς να είναι κάτι το εντυπωσιακό καταφέρνει να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Πεντακάθαρες λήψεις με ζωντανά και φυσικά χρώματα, υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας και ακριβέστατος φωτισμός όταν οι συνθήκες είναι καλές, όπως και άνω του μετρίου επιδόσεις σε πιο δύσκολες καταστάσεις μειωμένου περιβάλλοντα φωτισμού χωρίς απαραίτητα να έχεις επιλέξει το Night Mode.

Η εφαρμογή της κάμερας περιλαμβάνει πολλές επιλογές (Time-Lapse, Pro mode, Video, Photo, Portrait, Super Macro, Slow Mo, Panorama, Aperture, Moving Picture, High-Res) και ειδικά για τους vloggers έχει προστεθεί ξεχωριστή ενότητα που επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη με ενεργή και την εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.0. Η τελευταία είναι εξαιρετική για selfies (μέχρι και Night Selfie Video) και για τηλεδιασκέψεις, και μάλιστα υποστηρίζει λήψη 4K video στα 30fps.

Μπορούμε να σημειώσουμε ότι χωλαίνει λίγο στις λήψεις με τον υπερευρυγώνιο (κάποιες φορές φαίνονται αλλοιωμένες οι γωνίες και στον χαμηλό φωτισμό χάνεται αρκετά η λεπτομέρεια), ούτε ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα με την ποιότητα των macro λήψεων. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία, όμως, είναι η απόδοση όταν απλά βγάζεις το smartphone από την τσέπη και τραβάς τη φωτογραφία που θέλεις χωρίς να το σκεφτείς. Εκεί ανέκαθεν ξεχώριζε η HUAWEI και εξακολουθεί να προσφέρει αυτήν την όμορφη εμπειρία και στο nova 9.

Επίλογος

Να εμπιστευθεί κανείς ξανά τη HUAWEI; Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία ουδέποτε έδωσε δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την ποιότητα των smartphones της και γι’ αυτό άλλωστε όδευε ασταμάτητη προς την κορυφή των κατασκευαστών παγκοσμίως έως ότου βρεθεί αναπόδεικτα στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Με το HUAWEI nova 9 επανασυστήνεται στο καταναλωτικό κοινό προσφέροντας ποιοτική κατασκευή, υψηλές επιδόσεις, εκπληκτική οθόνη, ανταγωνιστική κάμερα και μεγάλη αυτονομία, δηλαδή ό,τι χρειάζεται ο μέσος χρήστης.

Η ερώτηση θα πρέπει να είναι άλλη: μπορώ να ζήσω με έναν λίγο πιο διαφορετικό τρόπο χωρίς τα Google Mobile Services; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται και μάλλον αξίζει να το “τολμήσεις”.

HUAWEI nova 9

  • Οθόνη 6.57’’ OLED FHD+ (2340 x 1080, 19.5:9, 120Hz, HDR10)
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 778G 4G (6nm)
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 642L
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Τετραπλή κάμερα 50MP RYYB F/1.9 PDAF + 8MP f/2.2 ultrawide + 2MP f/2.4 macro + 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.0
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6, dualSIM, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα EMUI 12 (βασισμένο στο Android 11 χωρίς Google Mobile Services)
  • Μπαταρία 4300mAh με φορτιστή 66W (0-100% σε 38 λεπτά)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 160 x 73.7 x 7.8mm
  • Βάρος 175gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.





Πηγή