Ο τρόπος που χειρίστηκε η Apple την τεχνητή νοημοσύνη στα νέα προϊόντα της είναι πολύ διδακτικός

7


Μια πολύ ωραία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται αυτές τις μέρες, στον απόηχο της παρουσίασης των νέων προϊόντων της Apple στο WWDC 2020.

Εκεί δηλαδή που κάθε νέο προϊόν που κυκλοφορεί έχει πλέον αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και νευρωνικά δίκτυα, η Apple υιοθέτησε μια πιο απλή και σαφώς πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

Σε όλες τις ανακοινώσεις της εταιρίας για τα νέα λειτουργικά iOS, iPadOS και macOS συναντάμε φυσικά χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναγνώριση προσώπων στο HomeKit, παρακολούθηση ύπνου και πλυσίματος χεριών στο Apple Watch, έξυπνες προτάσεις στο App Library, αναγνώριση γραφικού χαρακτήρα στο iPad και άλλα πολλά.

Απλώς η Apple δεν τα προμοτάρει ηχηρά, κρατώντας πολύ μικρότερο καλάθι για το τι μπορεί και τι όχι να κάνει μέχρι στιγμής η τεχνητή νοημοσύνη. Ο τεχνολογικός κολοσσός ενδιαφέρεται να την επιστρατεύει για μικρότερα πράγματα, έξυπνα χαρακτηριστικά και βοηθητικές λειτουργίες δηλαδή, αντί να παρουσιάζει μια μεγάλη και ενιαία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που να κάνει τα πάντα.

Κι εδώ σίγουρα ξεχωρίζει η Apple, μέσα σε ένα τεχνολογικό τοπίο που υπόσχεται ολοένα και μεγαλύτερα αυτοματοποιημένα πράγματα, αλγόριθμους που να καθορίζουν δηλαδή από το ημερήσιο πρόγραμμά μας μέχρι και τις μετακινήσεις μας.

Οι υπολογιστές δεν μπορούν ακόμα να προβλέψουν όλες τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης φύσης, ούτε και να συμπεριλάβουν τους ρητούς και άρρητους προσωπικούς κανόνες που επικαθορίζουν την ιδιαίτερη πολλές φορές συμπεριφορά μας.

Το καλύτερο ίσως παράδειγμα είναι η εφαρμογή για το πλύσιμο των χεριών που φέρνει η Apple στο Apple Watch. Είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει τη χαρακτηριστική κίνηση των χεριών όταν τα πλένεις, ακόμα και τον ήχο του νερού της βρύσης, ώστε να ξεκινήσει αυτόματα ένα χρονόμετρο για να είσαι σίγουρος πως πλένεις τα χέρια σου για όσο χρειάζεται.

Είναι ένα απλό πράγμα για την τεχνητή νοημοσύνη των ημερών μας, που το κάνει όμως σωστά και έχει μεγάλη χρησιμότητα τώρα με τον κορονοϊό.

Η Apple είχε πάντα τη στρατηγική να παραδίδει προϊόντα που να δουλεύουν και δεν σκοπεύει προφανώς να θυσιάσει την αξιοπιστία της υποσχόμενη πράγματα από το μέλλον που για την ώρα δεν τα πάνε και τόσο καλά.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να διαχειρίζεται προς το παρόν τις ζωές μας, μπορεί όμως να μας υπενθυμίζει να πλένουμε τα χέρια μας σωστά





Πηγή