Categories: Internet

Ο Elon Musk μηνύει τον OpenAI και αυτός είναι ο λόγος


Ο Elon Musk κατέθεσε αγωγή εναντίον του OpenAI, του οργανισμού ανάπτυξης παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην οποία βοήθησε να δημιουργηθεί. Ο Musk ισχυρίζεται ότι ο OpenAI παραβίασε το ίδιο του το συμβόλαιο προσπαθώντας να γίνει μια κερδοσκοπική εταιρεία και όχι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει AI που θα ωφελήσει την ανθρωπότητα.

Το Courthouse News ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε στην αγωγή του Musk, η οποία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Η προσφυγή περιλαμβάνει ισχυρισμούς για παραβίαση σύμβασης, παράβαση καθήκοντος εμπιστοσύνης και αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές κατά του OpenAI.

Ο Musk ήταν ένας από τους πολλούς που επένδυσαν χρήματα για το λανσάρισμα του OpenAI το 2015. Ωστόσο, ο Musk παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων με τη δική του τεχνολογία αυτοκινούμενης Τεχνητής Νοημοσύνης, πάνω στην οποία εργαζόταν η δική του εταιρεία Tesla.

Έκτοτε, ο Musk έχει εκφράσει έντονα τις ανησυχίες του για την τρέχουσα ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τον Φεβρουάριο του 2023, είχε δηλώσει ότι: “Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού είναι η τεχνητή νοημοσύνη“.

Στη νέα αγωγή, η οποία ονοματίζει επίσης τον CEO του OpenAI Sam Altman και τον πρόεδρο Gregory Brockman ως κατηγορούμενους, υποστηρίζεται ότι ο οργανισμός δεν είναι πλέον ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε την ανθρωπότητα με το έργο του. Η αγωγή αναφέρει:

Ο OpenAI, Inc. έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο: της Microsoft. Υπό το νέο της διοικητικό συμβούλιο, όχι απλώς αναπτύσσει, αλλά στην πραγματικότητα τελειοποιεί μια AGI για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Microsoft, αντί για το όφελος της ανθρωπότητας.

Ο Musk ισχυρίζεται επίσης ότι το πιο προηγμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο του OpenAI, το GTP-4, το οποίο λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του 2023, είναι ένα κλειστό σύστημα, με λεπτομέρειες που είναι γνωστές μόνο στον ίδιο τον οργανισμό και στον μεγαλύτερο συνεργάτη και επενδυτή της, τη Microsoft. Ο Musk ισχυρίζεται ότι η Microsoft θα βγάλει πολλά χρήματα από την αξιοποίηση του GPT-4 ως βάση για τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης Copilot. Η αγωγή προσθέτει:

Σε αντίθεση με την Ιδρυτική Συμφωνία, οι εναγόμενοι έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το GPT-4 όχι προς όφελος της ανθρωπότητας, αλλά ως ιδιόκτητη τεχνολογία για τη μεγιστοποίηση των κερδών της κυριολεκτικά μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο.

Αν και η Microsoft αναφέρεται συχνά στην αγωγή του Musk, η εταιρεία δεν κατονομάζεται ως πραγματικός εναγόμενος. Μέχρι στιγμής, ο OpenAI δεν έχει ακόμη απαντήσει. Εν τω μεταξύ, το κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter) του Musk έχει ξεκινήσει το δικό του AI chatbot με την ονομασία Grok, το οποίο είναι διαθέσιμο στους Premium χρήστες του.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Κορυφαία εμπειρία smartphone σε προσιτή τιμή

Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, αλλά με μπόλικη όρεξη για καινοτομία και εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των…

2 ώρες ago

Η LG λανσάρει αντιμικροβιακό γυαλί σε μορφή σκόνης

Η LG Electronics (LG) επιταχύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προηγμένων υλικών με το λανσάρισμα…

4 ώρες ago

H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση…

4 ώρες ago

Έρχεται στο Android η τεχνολογία διαχείρισης με κινήσεις του προσώπου

Η προσβασιμότητα είναι μια συνεχής προσπάθεια για όλα τα ψηφιακά προϊόντα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου…

4 ώρες ago

Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος

Μετά τον καταιγισμό ανακοινώσεων σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης,…

6 ώρες ago

Η απάντηση της Samsung στην αμφιλεγόμενη διαφήμιση της Apple! [Video]

Η Samsung βρήκε την ευκαιρία να κοροϊδέψει την Apple και την άρπαξε γρήγορα. Η εταιρεία…

7 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.