Categories: Gaming

Πάνω από 2 κρίσιμα περιστατικά καθημερινά το 2024


Η συχνότητα των περιστατικών υψηλής σοβαρότητας με άμεση ανθρώπινη εμπλοκή ξεπέρασε τα δύο ανά ημέρα το 2023, σύμφωνα με την ομάδα Kaspersky Managed Detection and Response (MDR). Στο τελευταίο MDR Analyst Report, παρατήρησαν αυτή την τάση σε όλους τους κλάδους με τον χρηματοπιστωτικό, τον ΙΤ, τον κυβερνητικό και τον βιομηχανικό τομέα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Το ετήσιο Managed Detection and Response (MDR) Analyst Report παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα αναφερόμενα περιστατικά, τη φύση τους και την κατανομή τους ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Επισημαίνει επίσης τις πιο κοινές τακτικές, τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι επιτιθέμενοι το προηγούμενο έτος. Αυτά τα αποτελέσματα βασίζονται στην ανάλυση των περιστατικών MDR που εντοπίστηκαν από το Kaspersky Security Operations Center (SOC).

Σύμφωνα με την έκθεση, το 22,9% όλων των εντοπισμένων περιστατικών υψηλής σοβαρότητας καταγράφηκαν στον κυβερνητικό τομέα. Οι εταιρείες πληροφορικής ήρθαν δεύτερες (15,4%), ακολουθούμενες από τις χρηματοπιστωτικές και βιομηχανικές εταιρείες που ανέφεραν 14,9% και 11,8% των περιστατικών αντίστοιχα.

Όσον αφορά τη φύση αυτών των περιστατικών, σχεδόν το 25% αυτών προκλήθηκαν από ανθρώπους. Λίγο πάνω από το 20% αφορούσε διάφορους τύπους «ψηφιακών ασκήσεων», οι οποίες είχαν προηγουμένως ταξινομηθεί από την Kaspersky ως στοχευμένες επιθέσεις, αλλά χαρακτηρίστηκαν ως «ψηφιακές ασκήσεις» κατόπιν ρητής επιβεβαίωσης από τον πελάτη.

Το ποσοστό των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού που οδήγησαν σε σοβαρές συνέπειες μειώθηκε ελαφρώς το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το 12% των συνολικών αναφερόμενων κρίσιμων περιστατικών. Αυτή η μείωση αντιπροσωπεύει το μικρότερο μερίδιο περιστατικών υψηλής σοβαρότητας τα τελευταία χρόνια και μπορεί να αποδοθεί στην «εμπορευματοποίηση των επιθέσεων». Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει την ευρεία υιοθέτηση εργαλείων που αναπτύχθηκαν προηγουμένως, αρχικά σχεδιασμένα για τη διεξαγωγή στοχευμένων εκστρατειών οι οποίες, λόγω σκόπιμων ή τυχαίων διαρροών, έχουν γίνει συνηθισμένες. Αυτά τα εργαλεία επαναχρησιμοποιούνται τώρα σε προσπάθειες εφαρμογής πλήρως αυτοματοποιημένων σεναρίων επίθεσης.

Η έκθεση MDR του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των περιστατικών που αφορούσαν την ανίχνευση στοχευμένων αντικειμένων επίθεσης, διαθέσιμα στο κοινό κρίσιμα τρωτά σημεία και τη χρήση κοινωνικής μηχανικής ήταν περίπου 4-5%.

«Το 2023, η Kaspersky ανίχνευσε μικρότερο αριθμό περιστατικών υψηλής σοβαρότητας, αλλά παρατήρησε ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των περιστατικών μεσαίας και χαμηλής σοβαρότητας. Αυτή η ανακατανομή των περιστατικών συνδέεται με την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού χωρίς ορατά ίχνη ενεργής ανθρώπινης συμμετοχής σε επιθέσεις, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από την «εμπορευματοποίηση των εργαλείων». Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο μικρός αριθμός περιστατικών υψηλής σοβαρότητας δεν υποδηλώνει απαραίτητα μικρότερη ζημιά. Οι στοχευμένες επιθέσεις σχεδιάζονται τώρα πιο προσεκτικά και γίνονται πιο επικίνδυνες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε τη χρήση αποτελεσματικών αυτοματοποιημένων λύσεων ψηφιακής ασφάλειας που διαχειρίζονται με τη βοήθεια έμπειρων αναλυτών SOC», σχολιάζει ο Sergey Soldatov, Head of Security Operations Center της Kaspersky.

Για να ενισχύσετε την προστασία της εταιρείας σας από προηγμένες επιθέσεις, εφαρμόστε αποτελεσματικές λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προσλάβετε εξειδικευμένους επαγγελματίες για τη διαχείρισή τους ή υιοθετήστε υπηρεσίες διαχειριζόμενης ασφάλειας, όπως οι Managed Detection and Response (MDR) και Incident Response. Αυτά τα προϊόντα καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο διαχείρισης περιστατικών, από τον εντοπισμό απειλών έως τη συνεχή προστασία και αποκατάσταση. Οι υπηρεσίες αυτές θα βοηθήσουν στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, στη διερεύνηση περιστατικών και στην παροχή πρόσθετης εμπειρογνωμοσύνης, ακόμη και αν μια εταιρεία δεν διαθέτει εργαζόμενους στον τομέα της ασφάλειας.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Σαν σήμερα 17 Μαΐου: Ανακαλύπτεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ο πρώτος υπολογιστής υπήρχε στην Ελλάδα τον 2ο αιώνα π.Χ.

Σαν σήμερα 17 Μαΐου: Ανακαλύπτεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ο πρώτος υπολογιστής υπήρχε στην…

4 ώρες ago

Η νέα λειτουργία στο iPhone που τα αλλάζει όλα -Πώς διορθώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο αυτοκίνητο

H Google δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός κολοσσός που ανακοινώνει νέες λειτουργίες για χρήση στο…

9 ώρες ago

Τα νέα iPad Pro και iPad Air διαθέσιμα σε COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟ

Τα νέα iPad Pro (Μ4) και iPad Air (Μ2), μαζί με τα κορυφαία αξεσουάρ Apple…

10 ώρες ago

Ο RetroArch emulator φέρνει παιχνίδια από 50+ κονσόλες σε iPhone και iPad

Αφότου η Apple αποφάσισε να χαλαρώσει την πολιτική του App Store προκειμένου να επιτρέψει εφαρμογές…

10 ώρες ago

Ποτό χωρίς μεθύσι; Αυτό υπόσχεται ένα νέο βρώσιμο gel!

Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να βγείτε έξω με τους φίλους σας, να…

11 ώρες ago

Netcompany-Intrasoft: Παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ

Η Netcompany-Intrasoft, μέλος του δανέζικου ομίλου Netcompany Group A/S, ηγούμενη κοινοπραξίας, ολοκλήρωσε το εμβληματικό έργο…

12 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.