Categories: Technology

Παράξενο ζελέ βρέθηκε στη Σελήνη – Newsbeast


Μια ουσία σαν ζελέ με παράξενο γυαλιστερό χρώμα βρήκε πριν λίγες μέρες το κινεζικό ρόβερ Yutu-2 στη «σκοτεινή» πλευρά της Σελήνης.

Το ρόβερ του σκάφους Chang’e-4 έπεσε τυχαία πάνω στο περίεργο υλικό και αμέσως οι Κινέζοι χειριστές του στο Πεκίνο τού έδωσαν εντολή να αναβάλει άλλες προγραμματισμένες δραστηριότητες του, προκειμένου να εστιάσει τα όργανά του στην απρόσμενη ανακάλυψη.

Το υλικό, που βρίσκεται στον πυθμένα ενός μικρού πρόσφατου κρατήρα, ξεχωρίζει αισθητά από άποψη σχήματος, υφής και χρώματος σε σχέση με το γύρω σεληνιακό περιβάλλον του μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξήγηση περί τίνος πρόκειται, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από τους Κινέζους κάποια φωτογραφία του υλικού. Σύμφωνα με μία εκδοχή είναι λιωμένο γυαλί που δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στο φεγγάρι.

Η κινεζική ανακάλυψη θύμισε την έκπληξη και την έξαψη που είχε προκαλέσει το 1972 η ανακάλυψη -από τον γεωλόγο αστροναύτη Χάρισον Σμιτ της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA- ενός τμήματος του σεληνιακού εδάφους έντονα πορτοκαλί χρώματος, το οποίο τελικά εκτιμήθηκε πως δημιουργήθηκε στη διάρκεια μίας έκρηξης σεληνιακού ηφαιστείου πριν 3,64 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Chang’e-4 προσεληνώθηκε στις 3 Ιανουαρίου φέτος στη μόνιμα κρυμμένη πλευρά του φεγγαριού (η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που πέτυχε κάτι τέτοιο) και το μικρό ρόβερ Yutu-2 της σεληνιακής ακάτου έκτοτε εξερευνά την επιφάνεια γύρω από το σημείο προσελήνωσης, έχοντας ήδη διανύσει μερικές εκατοντάδες μέτρα.

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με πηγή: NASA Goddard)

fbq('init', '1706173679639449'); fbq('track', "PageView");

var options = { type: "scroll", scripts: [ "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&appId=219378041527087" ], success: function () {

FB.init({ appId: '219378041527087', cookie: true, xfbml: true, version: 'v3.0' }); } }; if ($(window).scrollTop() > 0) { window.fbAsyncInit = function () { FB.init({ appId: '219378041527087', cookie: true, xfbml: true, version: 'v3.0' }); //jQuery('#fb-root').trigger('facebook:init'); document.body.className += " fbinit"; };

(function (d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); } else { $.lazyscript(options); } });

$.getScript("http://connect.facebook.net/en_US/sdk.js", function(){ FB.init({ appId: '219378041527087', cookie: true, xfbml: true, version: 'v3.0' }); facebookAPILoaded = true; }); }



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Το TikTok απειλείται με απαγόρευση και στην Ευρώπη!

Το TikTok περνάει δύσκολες στιγμές τον τελευταίο καιρό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Joe…

4 ώρες ago

Παπαστεργίου για MyCoast: Η ψηφιακή διακυβέρνηση και η τεχνολογία είναι η λύση στα προβλήματά μας

Παπαστεργίου για MyCoast: Η ψηφιακή διακυβέρνηση και η τεχνολογία είναι η λύση στα προβλήματά μας…

4 ώρες ago

Apple και ΟpenAI σε συζητήσεις για να φέρουν την AI στα iPhone

Η Apple επιδιώκει ενεργά συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης για να…

4 ώρες ago

Το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο θα είναι έτοιμο το 2026 [Video]

Ο πρώτος από τους 23 υδατοστεγείς θαλάμους - πυλώνες για το νησί Princess Elisabeth, το…

8 ώρες ago

Η Xiaomi παρουσίασε το Xiaomi 14 Ultra στην ελληνική αγορά και ανακοίνωσε τα Xiaomi Masterclass με την υποστήριξη της Leica

Η Xiaomi παρουσίασε το Xiaomi 14 Ultra στην ελληνική αγορά και ανακοίνωσε τα Xiaomi Masterclass…

8 ώρες ago

Εκτός λειτουργίας το Gov.gr λόγω εργασιών έκτακτης συντήρησης

Λόγω έκτακτων εργασιών συντήρησης στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου…

8 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.