Ποιοτικός ήχος και (επιτέλους) προσιτή επιλογή από την εταιρεία

6


Ακόμα μία εξαιρετική πρόταση για ακουστικά από τη Sony, σε μια κατηγορία όπου υπάρχουν πλέον πάρα πολλές και καλές επιλογές σε σχετικά προσιτές τιμές. Η εταιρεία αυτή τη φορά επέλεξε να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της προκειμένου να παίξει μπάλα σε ανταγωνιστική τιμή στην περίπτωση των Sony WF-C500, προσφέροντας και αυτή ένα προϊόν στη budget κατηγορία των €100.

Το θετικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που φοράς τα Sony WF-C500 στ’ αυτιά σου και πατάς play γίνεσαι με τη μία κοινωνός της τεχνογνωσίας που χαρακτηρίζει τη Sony στον τομέα του ήχου. Πλήρης απομόνωση από το περιβάλλον, ζεστός και πλούσιος ήχος, βαθύ μπάσο που δεν σε πετά στον “βυθό” και τρομερή καθαρότητα και λεπτομέρεια σε όλο το εύρος των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων. Κρατάμε, επίσης, τον πραγματικά δυνατό ήχο που σε ωθεί άμεσα να χαμηλώσεις την ένταση από το smartphone, κάτι συνήθως σπάνιο σε άλλες προτάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας τιμής.

Η σύζευξη με το smartphone γίνεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα μέσα από την εφαρμογή Sony Headphones (διαθέσιμη για Android και iOS), μέσα στην οποία υπάρχει και πλήρες equaliser για να προσαρμόσεις τον ήχο στα γούστα σου, ενώ υπάρχουν και έτοιμα presets για όποιον δεν θέλει να ψάχνεται και πολύ. Συγκριτικά με τα ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας θα λέγαμε ότι κινούνται μια κλίμακα πιο χαμηλά, αλλά μη ξεχνάμε ότι κοστίζουν λιγότερο από τα μισά χρήματα. Η Sony χρησιμοποιεί την τεχνολογία DSEE που ενισχύει την ποιότητα του ήχου ειδικά όταν πρόκειται για συμπιεσμένα αρχεία από μουσικές υπηρεσίες, οπότε όλα καλά.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, με το που φοράς τα Sony WF-C500 απομονώνεσαι πλήρως από τον κόσμο. Μπορεί να μην υπάρχει τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC), παρόλα αυτά, ο σχεδιασμός τους (in-ear) είναι ιδιαίτερα προσεγμένος για να μην υπάρχει πραγματικός λόγος ύπαρξης της. Η αλήθεια είναι ότι ένας μη εξοικειωμένος χρήστης θα νομίζει πως είναι ήδη ενεργοποιημένο το ANC (άσχετα αν δεν υπάρχει) και εδώ μπορούμε να αναφέρουμε ένα αρνητικό τους: δεν υπάρχει κάποια λειτουργία για να ακούς λίγο καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου.

Σχετικά με την άνεση, στο πακέτο υπάρχουν λαστιχένια tips για να βρεις αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στο σχήμα του αυτιού σου και μόλις το βρεις η τοποθέτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να τα νιώθεις πως μπορεί να σου φύγουν π.χ. όταν γυμνάζεσαι (πιστοποίηση IPX4 για ανθεκτικότητα σε νερό και ιδρώτα). Το θέμα είναι, βέβαια, να σε βολεύουν γενικά τα in-ear ακουστικά. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολύωρη χρήση (1-2 ώρες) ενδεχομένως θα κουραστείς να τα φοράς.

Στο κομμάτι της διαχείρισης, κάθε ακουστικό διαθέτει ένα μεγάλο κουμπί που καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του, επομένως, είναι δύσκολο να “αστοχήσεις” όταν θέλεις να σταματήσεις/ξεκινήσεις την αναπαραγωγή ή να δεχτείς μια εισερχόμενη κλήση. Με την εμπειρία που έχουμε από τα touch controls, η λύση που επέλεξε η Sony μοιάζει καλύτερη μιας και μαθαίνεις εύκολα όλα όσα χρειάζεσαι (pause/play, answer/end, volume up/down, voice assistant, track skip back/forward). Επίσης, κάθε ακουστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά για να ακούς μουσική και να λαμβάνεις κλήση, αλλά χρησιμοποιείς το ένα χάνεις τη δυνατότητα να παίξεις με την ένταση και την εναλλαγή των κομματιών. Στα αρνητικά θα καταγράψουμε την απουσία του auto-pause όταν τα βγάζεις από τ΄ αυτιά σου, κάτι που δεν περιμέναμε εν έτει 2021. Να πούμε και για την ποιότητα στις τηλεφωνικές κλήσεις ότι είναι εξαιρετική σε μέτρια θορυβώδες περιβάλλον και μέσα στο αυτοκίνητο.

Στο θέμα της αυτονομίας ισχύει το εξής παράδοξο: τα Sony WF-C500 σου προσφέρουν σχεδόν 10 ώρες με μία φόρτιση, αλλά η βάση φόρτισης περιλαμβάνει μπαταρία για μία μόλις έξτρα φόρτιση τους. Και εδώ θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη Sony, αλλά τουλάχιστον κερδίζεις 1 ώρα αυτονομίας με μόλις 10 λεπτά φόρτισης. Η βάση δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση (μένεις μόνο με την υποδοχή USB Type-C), διαθέτει φωτάκι LED και είναι ημιδιάφανη το καπάκι για να βλέπεις τα ακουστικά, τα οποία “κουμπώνουν” και αφαιρούνται από αυτήν χωρίς κόπο. Η κατασκευή είναι πλαστική, ελαφριά και τη μεταφέρεις εύκολα παντού.

Συνοψίζοντας και λαμβάνοντας υπόψιν την πρότερη εμπειρία μας με ακουστικά της Sony, τα WF-C500 είναι μια πολύ καλή επιλογή αν το πρώτο και κύριο μέλημα του χρήστη είναι η αναπαραγωγή μουσικής. Κοινώς, αν θέλεις ακουστικά για να ακούς τη μουσική σου χωρίς να ενοχλείς και χωρίς να σε ενοχλούν όταν είσαι π.χ. στο γραφείο, το αεροπλάνο, στα ΜΜΜ ή ακόμη και όταν γυμνάζεσαι τότε είσαι απόλυτα καλλυμένος. Οι χρήστες που αναζητούν μια πιο all-around λύση που θα τους προσφέρει επιλογές ενεργοποίησης / απενεργοποιήσης ANC, transparency mode, δυνατότητα παραμετροποίησης των κουμπιών και quality of life λειτουργίες τύπου auto pause, μπορούν είτε να κοιτάξουν σε ακριβότερα μοντέλα της Sony, είτε στον ανταγωνισμό. Κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις γι’ αυτό πάντοτε πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες πριν αγοράσουμε οποιαδήποτε συσκευή.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr





Πηγή