Categories: Technology

Πώς τα βιομηχανικά απόβλητα γίνονται πρώτη ύλη για την παραγωγή σπιρουλίνας


Με κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν απόβλητα από ζωική παραγωγή συνεργάζεται βιομηχανία βιοαερίου, που βρήκε τον τρόπο να συλλέξει το δύσοσμο αέριο από την κοπριά και να το χρησιμοποιήσει για τη λειτουργία της.

Το απόβλητο της βιομηχανίας, διοξείδιο του άνθρακα, είναι -στη συνέχεια- η πρώτη ύλη για την παραγωγή της πολύτιμης σπιρουλίνας, που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή της χλωρέλλας, που ανήκει στα φύκη και έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα και να αποτοξινώνει τον οργανισμό.

φωτογραφία: wikipedia

Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας “πράσινων” συνεργατικών σχημάτων (clusters) μεταξύ βιομηχανιών στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαλίδη, επιστημονικά υπεύθυνο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, που έχει και την ευθύνη υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Greenomed για την πράσινη μεταποίηση, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο ή τρεις συμπράξεις εταιρειών που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε τέτοιες κοινοπραξίες. Έτσι, αναμένονται μετρήσιμα αποτελέσματα τέτοιων συμπράξεων, που μπορούν να απορροφήσουν τα υφιστάμενα πιλοτικά projects που ήδη έχουν γίνει στην Κεντρική Ευρώπη.

Μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Greenomed, o κ. Ζαλίδης γνωστοποίησε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως επιταχυντή των προσπαθειών, αλλά και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος ως κέντρου μετάδοσης αυτής της τεχνογνωσίας από την Κεντρική Ευρώπη στην Περιφέρεια.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, ο κ. Ζαλίδης σχολίασε ότι ήδη στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας που επίσης παράγεται από τη διαδικασία αυτή, σε θερμοκήπια. Επιπλέον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα στραγγίσματα που συγκεντρώνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ώστε με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας φωτοκατάλυσης να καθαρίζονται και να προκύπτει καθαρό νερό για καλλιέργειες και λίπασμα από τα θρεπτικά συστατικά που απομονώμονται από τα στραγγίσματα.

Ο κ. Ζαλίδης υπογράμμισε τον ενεργειακό χαρακτήρα πολλών από τις καλές πρακτικές που διαμορφώνονται στον χώρο της “πράσινης” μεταποίησης και συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών. Τόνισε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του Greenomed έχουν δημιουργηθεί στη βιομηχανία της Κεντρικής Ευρώπης πάνω από χίλιες νέες θέσεις εργασίας σε 300 βιομηχανίες τα προηγούμενα δύο χρόνια.
«Οι ανοιχτές δομές που θα δημιουργηθούν στην Κεντρική Μακεδονία θα φροντίσουν να καταρτίσουν και τους αποφοίτους του πανεπιστημίου μας, που σήμερα φεύγουν έξω για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα αγορά του πρασινίσματος της βιομηχανίας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα ώστε το υπόλειμμα μιας επιχείρησης να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από μια άλλη εταιρεία, με στόχο τη μείωση αποβλήτων και κόστους για τη διαχείρισή τους και την εξοικονόμηση πόρων από τον αγοραστή.
Επανέλαβε, δε, ότι αιχμή των παρεμβάσεων της Περιφέρειας είναι η δημιουργία υπηρεσίας μίας στάσης (one stop shop) για την καινοτομία επιχειρηματικότητας, για τη διασύνδεση των ερευνητικών φορέων και των παραγωγών καινοτομίας με τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι 140 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ κατευθύνονται σε παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση του περιφερειακού δυναμικού έρευνας και καινοτομίας, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργατικών μηχανισμών μεταξύ των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έχουν γίνει στην παραπάνω κατεύθυνση κάποιες προσπάθειες, οι οποίες όμως ήταν αποσπασματικές.
Ανέφερε, μάλιστα ενδεικτικά ότι το φυτικό υλικό που απομένει από την απόσταξη αρωματικών φυτών θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα στην περιοχή μας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Γεωργίου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας και τοπικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Διαχείριση iPhone και iPad με τα μάτια και άλλες επιλογές προσβασιμότητας από την Apple

Η Apple προανήγγειλε πολλά νέα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που θα έρθουν αργότερα φέτος με ενημερώσεις λογισμικού…

5 ώρες ago

Αυτή είναι η πιο καθαρή εικόνα της Ευρώπης (δορυφόρος του Δία)

Η διάστικτη επιφάνεια της Ευρώπης έχει γοητεύσει τους επιστήμονες από τότε που το Voyager 2…

6 ώρες ago

Θα είναι αυτό το εντελώς επανασχεδιασμένο iPhone;

Το iPhone 16 δεν έχει ακόμη καν παρουσιαστεί, αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει την εξάπλωση…

6 ώρες ago

Νέα έρευνα φέρνει πιο κοντά την επαναφορά κρυογονικά κατεψυγμένων ανθρώπων!

Το έχουμε δει πολλές φορές σε διάφορες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και ενδεχομένως αποτελεί διακαή πόθο…

24 ώρες ago

Διευκρινήσεις για τη διαδικασία από την ACS

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκλογέων της Επιστολικής Ψήφου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην…

1 ημέρα ago

Gaming σε άλλο επίπεδο με SuperWide QD OLED panel, ήχο DTS και πολλά άλλα!

Η Philips παρουσιάζει την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά premium οθονών 8000. Η Philips 49M2C8900L “τα…

1 ημέρα ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.