Categories: Technology

Σόφι, τo πρώτο ρομποτικό ψάρι- Τόσο αληθινό που το ερωτεύονται τα αληθινά [εικόνες & βίντεο]


Δεν είναι το πρώτο ρομποτικό ψάρι, αλλά είναι το πιο ρεαλιστικό και ικανό που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Λέγεται SoFi (Σόφι) και αποτελεί δημιούργημα ερευνητών του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Τα μέχρι σήμερα ρομποτικά ψάρια -γνωστά ως «Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα» (Autonomous Underwater Vehicles – AUVs)- είναι συνήθως ογκώδεις και κακοί κολυμβητές, ενώ επιπλέον τρομάζουν τα κανονικά ψάρια με την εμφάνισή τους. Αλλά η SoFi (Soft Fish) όχι μόνο κολυμπάει σαν ψάρι κουνώντας πέρα-δώθε την ουρά της, αλλά αρέσει τόσο πολύ στα ψάρια που την…παίρνουν από πίσω.

Το εξελιγμένο ρομποψάρι έχει βάρος 1,6 κιλών, μήκος σχεδόν μισού μέτρου και κολυμπά με ταχύτητα περίπου 25 εκατοστών (το μισό μήκος του σώματός της) ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή είναι αρκετά πιο αργή από τα κανονικά ψάρια που μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα δύο έως δέκα φορές το μήκος τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Η SoFi είναι πάντως ικανή να κολυμπήσει για 40 λεπτά χωρίς διακοπή και να φθάσει σε βάθος έως 18 μέτρων, ελεγχόμενη από μακριά -χωρίς καλώδιο- από ένα υδατοστεγές Super Nintendo controller που κρατά ένας δύτης, ο οποίος ακολουθεί σε απόσταση έως 20 μέτρων. Στη θέση του στόματός της έχει ενσωματωθεί μια κάμερα υψηλής ανάλυσης που καταγράφει σε φωτογραφίες και βίντεο τη ζωή στο βυθό με μεγάλη λεπτομέρεια.

Οι κινήσεις του ρομπότ στο νερό είναι πολύ φυσικές (ευθεία, πάνω-κάτω, αριστερά-δεξιά, στροφές, αλλαγές ταχύτητας) χάρη στα δύο πλευρικά πτερύγια και στους μαλακούς και ευπροσάρμοστους τεχνητούς μυς του. Το κεφάλι με τα ηλεκτρονικά είναι βγαλμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή, για το σώμα έχει χρησιμοποιηθεί εύπλαστο πλαστικό και σιλικόνη, ενώ ο κινητήρας είναι σχεδόν αθόρυβος μέσα στο νερό.

Οι μελλοντικές βελτιώσεις θα αφορούν την αύξηση της ταχύτητας και τη βελτίωση του σχεδιασμού. Η SoFi -που παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από μια μπαταρία λιθίου παρόμοια με αυτή στα κινητά τηλέφωνα- αναμένεται να αξιοποιηθεί για έρευνες θαλάσσιας βιολογίας, θαλάσσιας ρύπανσης, θαλάσσιας χαρτογράφησης, θαλάσσιας επιτήρησης κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κάτζμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής “Science Robotics”. Ο Κάτζμαν μάλιστα αποκάλυψε ότι ονόμασε το ρομπότ SoFi για να του θυμίζει ένα γυμνασιακό έρωτά του, μια συμμαθήτριά του με το όνομα Σόφι!

(AΠΕ-ΜΠΕ)



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News
Tags: ψάρι

Recent Posts

Το πρώτο trailer για την ταινία που ετοιμάζει εδώ και δεκαετίες ο Francis Ford Coppola!

Είναι περίεργο πώς το Megalopolis κατέληξε να γίνει μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της…

6 ώρες ago

Η λειτουργία AI της Google λύνει πλέον προβλήματα Μαθηματικών και Φυσικής!

Η λειτουργία Circle to Search είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της Google για να…

6 ώρες ago

Η Apple απέτρεψε κακόβουλες συναλλαγές ύψους $7 δισ. την τελευταία τετραετία στο App Store

Η Apple έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τέταρτη ετήσια ανάλυσή της για την πρόληψη περιπτώσεων…

6 ώρες ago

Η ενσωματωμένη AI θα ανιχνεύει τηλεφωνικές απάτες σε πραγματικό χρόνο!

Η Google ανακοίνωσε ότι τα επερχόμενα εργαλεία ανίχνευσης απάτης θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος στα Android…

7 ώρες ago

Ο Chrome browser ενισχύεται με το Gemini Nano που τρέχει τοπικά στη συσκευή!

Η Google ενσωματώνει το Gemini AI στην desktop έκδοση του δημοφιλή Chrome browser. Κατά τη…

7 ώρες ago

Δραματική εξοικονόμηση χρόνου (και νεύρων) με τις νέες AI λειτουργίες του Gemini

Το Gemini AI της Google μοιάζει συχνά με ένα chatbot που είναι ενσωματωμένο σε ένα…

7 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.