Το νέο σύστημα AI της Meta για να εντοπίζει ταχύτερα το κακόβουλο περιεχόμενο

5


Η Meta αναφέρει ότι έχει αναπτύξει ένα νέο σύστημα ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Few-Shot Learner, το οποίο έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ανάλογα με το περιεχόμενο για την επιβολή κανόνων, καθώς λειτουργεί για εικόνες αλλά και για κείμενα σε περισσότερες από 100 γλώσσες. To συγκεκριμένο σύστημα χρειάζεται πολύ λιγότερα δεδομένα για να «εκπαιδευτεί» συγκριτικά με τα προηγούμενα συστήματα, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Στην πλατφόρμα του Facebook, το Few-Shot Learner μπορεί να εφαρμόσει έναν κανόνα σε περίπου 6 εβδομάδες. Το σύστημα επίσης βοηθάει σημαντικά στον νέο κανόνα που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο για την απαγόρευση παραπλανητικών ειδήσεων για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας της νόσου Covid-19. Μάλιστα, συνέβαλε και στην προσπάθεια εξάλειψης της ρητορικής μίσους που καταγράφηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020 στην πλατφόρμα του Facebook.

Η εταιρεία έχει αναφέρει εδώ και καιρό ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο μοναδικός πρακτικός τρόπος για να παρακολουθεί το τεράστιο δίκτυό της, αλλά παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η τεχνολογία απέχει πολύ από το να μπορέσει να κατανοήσει τις μορφές της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Το Few-Shot Learner έχει προ-εκπαιδευτεί σε μια σειρά δισεκατομμυρίων δημοσιεύσεων και εικόνων στο Facebook σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Το σύστημα χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει μια «αίσθηση» για το εκάστοτε περιεχόμενο στο Facebook. Είναι ρυθμισμένο επί της ουσίας για να εποπτεύει επανειλημμένα περιεχόμενο.

Μετά από αυτή την προετοιμασία, το σύστημα μπορεί να κατευθυνθεί για την εύρεση νέων τύπων περιεχομένου, όπως η επιβολή ενός νέου κανόνα ή η επέκταση σε μια νέα γλώσσα, με πολύ λιγότερη προσπάθεια από τα προηγούμενα μοντέλα εποπτείας, τόνισε η Cornelia Carapcea, υπεύθυνη προϊόντων στο Facebook.

Τέλος, προσέθεσε ότι «υπάρχει πάντα ένας αγώνας για να έχουμε αρκετά επισημασμένα δεδομένα για την τεράστια ποικιλία θεμάτων όπως η βία, η ρητορική μίσους και η υποκίνηση, αυτό μας επιτρέπει να αντιδρούμε γρηγορότερα».

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[Meta]





Πηγή