Categories: Technology

Το σκάφος OSIRIS-REx της NASA φθάνει σήμερα στον αστεροειδή Μπενού [βίντεο]


Το σκάφος OSIRIS-REx της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που είχε εκτοξευθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, θα φθάσει μετά από ένα ταξίδι περίπου δύο δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στον μικρό αστεροειδή Μπενού το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου αρχικά να τον μελετήσει από κοντά και του χρόνου να συλλέξει ένα δείγμα από αυτόν.

Θα είναι το μεγαλύτερο δείγμα από έδαφος διαστημικού σώματος, το οποίο θα έχει συλλέξει η NASA μετά την τελευταία αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη το 1972 και το μικρότερο ουράνιο σώμα γύρω από το οποίο θα έχει ποτέ τεθεί σε τροχιά μία διαστημοσυσκευή. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η NASA θα συλλέξει δείγμα από αστεροειδή.

Το OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) αναμένεται να φθάσει στο «ραντεβού» του με τον Μπενού περίπου στις 19:00 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας, ενώ σχετική τηλεοπτική μετάδοση θα κάνει η NASA TV.

Η διαστημοσυσκευή θα περάσει σχεδόν ένα χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Μπενού σε ύψος περίπου 20 χιλιομέτρων, μελετώντας με τα πέντε επιστημονικά όργανά της τον -διαμέτρου 500 μέτρων και σχήματος διαμαντιού- σκουρόχρωμο αστεροειδή, ο οποίος φέρει το όνομα μιας αιγυπτιακής θεότητας. 

Στόχος της NASA είναι να βρει μια ασφαλή και επιστημονικά ενδιαφέρουσα τοποθεσία, ώστε το σκάφος τον Ιούλιο του 2020 θα κατέβει στην επιφάνεια του Μπενού και, με τη βοήθεια ενός αναρροφητικού ρομποτικού βραχίονα, θα επιχειρήσει τη συλλογή ενός δείγματος βάρους τουλάχιστον 60 γραμμαρίων.

Αν όλα πάνε καλά, το σκάφος θα αναχωρήσει από τον αστεροειδή το Μάρτιο του 2021 και το δείγμα θα επιστρέψει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα το Σεπτέμβριο του 2023. 

Η μελέτη του δείγματος αφενός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις πρώτες μέρες του ηλιακού μας συστήματος και αφετέρου θα δώσει πληροφορίες χρήσιμες σε όσους ενδιαφέρονται κάποια μέρα να εξορύξουν μέταλλα στο διάστημα.

Η κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων αποστολή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στις προσπάθειες καλύτερης άμυνας της Γης έναντι μιας πιθανής μελλοντικής απειλής από πρόσκρουση αστεροειδούς. Ο ίδιος ο Μπενού έχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να πέσει στον πλανήτη μας στο τέλος του 22ου αιώνα.

Εκτός από την αμερικανική διαστημοσυσκευή, το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa-2 έχει ήδη φθάσει στον μεγαλύτερο (διαμέτρου ενός χιλιομέτρου) αστεροειδή Ριούγκου και ετοιμάζεται να συλλέξει επίσης ένα δείγμα στις αρχές του 2019 ώστε να το φέρει στη Γη στο τέλος του 2020.

Είναι η πρώτη φορά που δύο διαστημικές αποστολές διαφορετικών χωρών κάνουν παράλληλα κάτι παρόμοιο.

Ζωντανά η άφιξη του OSIRIS-REx στον Μπενού από την τηλεόραση της NASA 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News
Tags: OSIRIS-Rex

Recent Posts

Κρίσιμη ευπάθεια στον Chrome browser, αναβαθμίστε άμεσα!

Η Google κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημέρωση ασφαλείας για τον Chrome web browser. Το zero-day ελάττωμα…

3 ώρες ago

Επεξεργασία μηνύματος μετά την αποστολή στο Google Messages

Το Google Messages είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή messaging για τους χρήστες συσκευών Android, καθώς…

4 ώρες ago

Νέο φάρμακο αναγεννά τα δόντια σε ενήλικες και μπαίνει σε κλινικές δοκιμές!

Ένα φάρμακο για την ανάπτυξη των δοντιών, το οποίο αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο…

4 ώρες ago

Δικαστήριο απαγορεύει την πώληση Lenovo και Motorola smartphones στη Γερμανία

Μετά από δικαστική απόφαση, η Lenovo και η θυγατρική της Motorola αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης…

5 ώρες ago

Δύο μικρές, αλλά χρήσιμες λειτουργίες έφτασαν στο Google Maps

Η Google δεν επαναπαύεται για πολύ όταν πρόκειται για ενημερώσεις που αφορούν το Google Maps…

5 ώρες ago

Συνέλαβε για πρώτη φορά εικόνα πρωτοπλανητικού συστήματος

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει χιλιάδες εξωπλανήτες διάσπαρτους στο Σύμπαν. Όλοι αυτοί οι…

5 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.