Το Facebook κυκλοφορεί το δικό του ψηφιακό κρυπτονόμισμα – Newsbeast

15


Το είπαν και το έκαναν οι άνθρωποι του Facebook. Είχαν θέσει στόχο να κυκλοφορήσουν το δικό τους ψηφιακό κρυπτονόμισμα μέσα στο 2020, ακόμη και στα τέλη του 2019, αλλά ήδη εδώ και κάποιες ώρες ανακοίνωσαν ότι θα είναι πλέον εδώ. Και το όνομα αυτού Libra, δηλαδή στα ελληνικά Ζυγός.

Πρόκειται για το νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο σύμφωνα με τον Guardian αναμένεται να βοηθήσει δισεκατομμύρια χρηστών να προχωρήσουν με ευκολία στη διεξαγωγή διεθνών συναλλαγών, μια κίνηση που θα μπορούσε ενδεχομένως να κλονίσει το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Η Libra απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τραπεζικές πλατφόρμες. Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της εταιρείας να επεκταθεί πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών.

Με σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες που χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μήνα, το συγκεκριμένο ψηφιακό νόμισμα θεωρείται πως θα αποτελέσει ταυτόχρονα και σημαντική πηγή εσόδων για τον γίγαντα των social media.

Για τη δημιουργία του εν λόγω κρυπτονομίσματος, το Facebook προχώρησε στη σύσταση μιας κοινοπραξίας εταιρειών, της οποίας ηγήθηκε. Συνένωσε τις δυνάμεις του με 28 «μεγάλους παίκτες», δημιουργώντας μια οντότητα με έδρα της τη Γενεύη που ονομάζεται Libra Association και η οποία θα ελέγχει το νέο ψηφιακό της νόμισμα.

Ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη συστήσει μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν libras. Η εταιρεία αυτή θα είναι συνδεδεμένη με τις πλατφόρμες μηνυμάτων του Facebook, το Messenger και το WhatsApp, που έχουν ήδη πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Για να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, κάθε μία από αυτές τις εταιρείες συνεισέφερε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση, δίνοντας στην εταιρεία περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να προχωρήσει στην έκδοσή του. Μεταξύ αυτών που σύστησαν την κοινοπραξία περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Mastercard, η PayPal, η Coinbase, η eBay, η Lyft, η Uber και η Kiva.

Σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, περιγράφεται και ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο κρυπτονόμισμα. Το Facebook τονίζει ότι στόχος του είναι να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε «καλύτερες, φθηνότερες και ανοικτές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Ο κολοσσός των social media δημιούργησε το νόμισμα με τη δική του τεχνολογία blockchain -την κρυπτογραφημένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το Bitcoin και άλλες παρόμοιες εταιρείες- προκειμένου να έχει ταχύτερη απήχηση σε περισσότερους χρήστες.

Το Facebook έχει μεγάλες προσδοκίες για το libra, αλλά οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ή τα εμπόδια από τις ρυθμιστικές Αρχές ίσως δημιουργήσουν σημαντικούς φραγμούς. Η εταιρεία εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα και από τις υπηρεσίες μηνυμάτων της μέσω συναλλαγών και πληρωμών, κάτι που ήδη γίνεται σε ανάλογα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WeChat.





Πηγή