Το Fortnite φέρνει σε μετωπική την Epic Games με την Apple και την Google – Newsbeast

20


Σε μήνυση κατά της Apple για μονοπωλιακές πρακτικές προχώρησε, το προηγούμενο διάστημα, η Epic μετά την αφαίρεση του δημοφιλέστατου παιχνιδιού Fortnite (έκδοση για iOS) από το App Store.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Apple λειτουργεί το App Store της με μονοπωλιακό τρόπο, στραγγαλίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό στην επικράτεια των εφαρμογών για φορητές συσκευές.

Ο λόγος είναι, και ήταν πάντα, οι εντός παιχνιδιού αγορές (in-app purchases). Η Apple ισχυρίζεται ότι κάθε αγορά που γίνεται σε εφαρμογή που κατεβάζει κάποιος από την πλατφόρμα της εμπίπτει στην πολιτική της, αυτό το 30% μερίδιο που παίρνει.

Η iOS έκδοση του Fortnite δεν συμμορφωνόταν με την πολιτική, καθώς η Epic δεν ήθελε να κόψει μερτικό στην Apple, λανσάροντας ένα δικό της σύστημα αγορών.

Από το δικαστήριο δεν αξιώνει μάλιστα οικονομική αποζημίωση ή προνομιακή μεταχείριση. Παρά «υγιή ανταγωνισμό στις δύο αυτές βασικές αγορές που επηρεάζουν ευθέως εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτές και δεκάδες χιλιάδες, αν όχι περισσότερους, κατασκευαστές τρίτων εφαρμογών».

Το στούντιο θεωρεί άδικη την αξίωση της Apple να χρησιμοποιούν όλοι το δικό της σύστημα αγορών, που της χαρίζει μερίδιο 30% σε όλες τις αγορές.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως όσο γίνονταν αυτά, η Google πέταξε έξω από το Google Play Store το Fortnite (έκδοση Android) για τους ίδιους ακριβώς λόγους! Και οι δύο εκδόσεις του Fortnite (για iPhone and Android) επέτρεπαν να πληρώνεις την Epic για κάθε εντός παιχνιδιού αγορά, αφήνοντας κατά μέρος τα επίσημα συστήματα αγορών και στις δύο πλατφόρμες.

Και η Google, όπως η Apple, θέλει το μερίδιό της (επίσης 30%) από κάθε αγορά που γίνεται σε εφαρμογή που κατεβάζεις από την υπηρεσία της, αν και συνήθως οι κανόνες χρήσης του Play Store είναι πιο χαλαροί.

Αυτή τη φορά όμως η Google σήκωσε το γάντι και το πράγμα έγινε μόλις απείρως πιο ενδιαφέρον…

Και οι δύο mobile εκδόσεις του Fortnite παραμένουν ωστόσο διαθέσιμες και μπορείς να τις κατεβάσεις απευθείας από την Epic…





Πηγή