Φέρνει το hardware-based Ray Tracing στις Android συσκευές

19


Η ARM παρουσίασε επίσημα τον νέο mobile επεξεργαστή γραφικών Immortalis GPU, ο οποίος είναι ο πρώτος που θα φέρει hardware-based τεχνολογία Ray Tracing στα Android smartphones και tablets.

Η ARM Immortalis-G715 GPU έχει σχεδιαστεί με 10 έως 16 πυρήνες και υπόσχεται 15% μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά των Mali GPUs. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρώτη Immortalis θα είναι αυτή που θα κάνει την μετάβαση για την εποχή του Ray Tracing στις φορητές συσκευές.

Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά το γεγονός ότι η τεχνολογία Ray Tracing καταναλώνει αρκετή ενέργεια και χώρο στα mobile SoCs (system-on-chip). Παρόλα αυτά, το Ray Tracing στην Immortalis-G715 καταλαμβάνει μόλις το 4% του συνολικού χώρου και προσφέρει 300% βελτιωμένη απόδοση μέσω του hardware acceleration. Τη δεδομένη στιγμή είναι η κατάλληλη απόδοση για να φέρουμε αυτήν την τεχνολογία στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι η ARM έχει φέρει την τεχνολογία Ray Tracing στην αγορά με την Mali-G710, απλά είναι software-based. Η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει ότι το Exynos 2200 SoC προσφέρει επίσης hardware-based Ray Tracing.

Όπως δήλωσε ο Andy Craigen, product manager της ARM,

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε αυτήν την περίοδο την υποστήριξη του hardware-based Ray Tracing με την Immortalis-G715 διότι οι συνεργάτες μας είναι έτοιμοι, το hardware είναι έτοιμο και το οικοσύστημα των developers είναι σχεδόν έτοιμο. Πιστεύουμε ότι είναι μια δυνατή τεχνολογία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για την επέκταση της.

Προς το παρόν δεν αποκαλύπτουν κατά πόσο θα αυξηθεί η τιμή στις συσκευές με Immortalis GPUs σε σύγκριση με τις Mali GPUs, αλλά αυτό θα το μάθουμε μέσα στους επόμενους μήνες. Άλλωστε, η εταιρεία έχει προγραμματισμένο το λανσάρισμα των Titan GPU για το 2023 και των Kraken GPU για το 2024, αμφότερες με flagship επιδόσεις.

Οι Epic Games, MediaTek και Unity υποστηρίζουν ήδη την Immortalis GPU, επομένως, είμαστε σε καλό δρόμο για να επεκταθεί το hardware – based Ray Tracing στις mobile συσκευές.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή