Χάκερ προσπαθούν να χτυπήσουν την αλυσίδα μεταφοράς των εμβολίων – Newsbeast

14


Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει μπει στο στόχαστρο κυβερνοκατασκοπείας, σύμφωνα με την IBM. Η εταιρεία αναφέρει ότι εντόπισε μια εκστρατεία με στόχο την εφοδιαστική «αλυσίδα ψύξης» που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των εμβολίων στη σωστή θερμοκρασία κατά τη μεταφορά.

Η ταυτότητα των επιτιθέμενων είναι ασαφής, ωστόσο σύμφωνα με την IBM η μέθοδός τους «δείχνει» ένα συγκεκριμένο κράτος.

Η μεγάλη εταιρεία πληροφορικής IBM λέει ότι πιστεύει ότι η εκστρατεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως μεταδίδει το BBC. Σημειώνει ακόμη πως emails ηλεκτρονικού «ψαρέματος» στάλθηκαν σε έξι χώρες και στοχεύουν οργανισμούς που συνδέονται με το Cold Chain Equipment Optimisation Platform (CCEOP), τη διεθνή συμμαχία εμβολίων.

Στη συμμαχία συμμετέχουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Βοηθούν στη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές.

Αυτό μερικές φορές απαιτεί μια «αλυσίδα ψύξης». Για παράδειγμα, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech – που δεν ήταν ο στόχος αυτής της εκστρατείας – θα πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία περίπου -70C καθώς μεταφέρεται.

Οι χάκερ παρίσταναν ένα στέλεχος μιας νόμιμης κινεζικής επιχείρησης που συμμετέχει στην εφοδιαστική «αλυσίδα ψύξης» CCEOP προκειμένου οι στόχοι να αλληλεπιδράσουν με το μέιλ.

Στη συνέχεια έστελναν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) σε οργανισμούς που παρείχαν υπηρεσίες μεταφοράς, τα οποία περιείχαν κακόβουλο κώδικα και ζητούσαν τα στοιχεία σύνδεσης.

Αυτό θα μπορούσε να τους επιτρέψει να κατανοήσουν το σχέδιο που οι κυβερνήσεις σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν για τη διανομή των εμβολίων.

Σύμφωνα με την IBM, η εκστρατεία αποκαλύφθηκε από μια ομάδα ειδικών που είχε συσταθεί από την αρχή της πανδημίας για την αντιμετώπιση κυβερνο-απειλών για την Covid-19.





Πηγή