Categories: Mobile

100αδες παραπλανητικές εφαρμογές στο Google Play χρησιμοποιούν νέα τεχνάσματα για να εμφανίζονται ως αξιόπιστες


Άλλο ένα τέχνασμα επινόησαν οι απατεώνες του κυβερνοχώρου για να ξεγελάσουν τους χρήστες Android. Σύμφωνα με τους ερευνητές της ESET, εκατοντάδες εφαρμογές στο Google Play εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι εκτός από το εικονίδιο και το όνομα της εφαρμογής, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο οι χρήστες δίνουν προσοχή: το όνομα του developer, που εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το όνομα της εφαρμογής. Οι κακόβουλες αυτές εφαρμογές λοιπόν εμφάνισαν ως όνομα του developer πολύ υψηλούς και ψεύτικους αριθμούς λήψεων, σε μια προσπάθεια να φαίνονται ως εφαρμογές που έχουν τεράστια προτίμηση από τους χρήστες, άρα είναι και αξιόπιστες.

Οι ερευνητές της ESET ανακάλυψαν αρκετές εφαρμογές που εμφάνιζαν εξαιρετικά υψηλούς αριθμούς λήψεων – σε μία εφαρμογή παιχνιδιού, για παράδειγμα, ο δημιουργός της ήθελε οι χρήστες να πιστεύουν ότι η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί πάνω από πέντε δισεκατομμύρια φορές, φτάνοντας τα επίπεδα πολύ δημοφιλών εφαρμογών, όπως το Google Play, το Gmail, το Facebook, το WhatsApp, το Skype κ.λπ. Σε κάποιες άλλες εφαρμογές, χρησιμοποιήθηκαν φράσεις που υποδηλώνουν αυθεντικότητα, όπως «Legit Apps», «Verified Applications» και «Trusted Developers App». Τέλος, ανακαλύφθηκαν και ορισμένες εφαρμογές με το γνωστό σύμβολο που υποδηλώνει την αυθεντικότητα, πουχρησιμοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποδηλώσει τους αυθεντικούς λογαριασμούς διάσημων προσωπικοτήτων και εμπορικών σημάτων.

Τα τεχνάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι απλά, αλλά αποτελούν δυνητικά αποτελεσματικούς τρόπους παραπλάνησης των χρηστών, ιδιαίτερα εκείνων που επιλέγουν εφαρμογές με βάση τη δημοτικότητά τους. Ωστόσο, η απλότητά τους επιτρέπει και τον εύκολο εντοπισμό τους, αρκεί οι χρήστες:

  • Να συμβουλεύονται μόνο την επίσημη σελίδα της εφαρμογής στο Google Play για τον αριθμό των λήψεων (Στην ενότητα «Πρόσθετες πληροφορίες» στο κάτω μέρος της σελίδας).
  • Να έχουν στο νου τους ότι το Google Play δεν διαθέτει σήμανση «Verified» για να υποδηλώσει τη νομιμότητα των εφαρμογών. Διαθέτει την κατηγορία «Editor’s Choice» με το σχετικό σήμα στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας της εφαρμογής στο Google Play.
  • Να διαβάζουν προσεκτικά τα σχόλια και τις κριτικές των χρηστών πριν προχωρήσουν σε λήψη οποιασδήποτε εφαρμογής.
  • Αν διαπιστώσουν ότι μια εφαρμογή έχει μόνο μικρό αριθμό πραγματικών λήψεων και/ή έχει κυκλοφορήσει πριν λίγες ημέρες, να μην προχωρούν σε λήψη της.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα για κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα, θα χορηγείται πλέον…

3 ώρες ago

Το φίλτρο Web θα επαναφέρει το Google Search σε αυτό που γνωρίζουμε χωρίς AI

Στο πλαίσιο του συνεδρίου προγραμματιστών Google I/O 2024, η εταιρεία προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή…

3 ώρες ago

Νέα ανακάλυψη δίνει απάντηση για το πως χτίστηκαν οι Πυραμίδες της Αιγύπτου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί τελικά να είχαν βοήθεια στην κατασκευή των…

4 ώρες ago

Τι είναι το modem, τι είναι το router και ποια η διαφορά τους

Όπως ακριβώς έχει εξελιχθεί το Διαδίκτυο, έτσι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι σύνδεσης. Τα πρώιμα…

5 ώρες ago

Έξυπνο κράνος προστατεύει τον εγκέφαλο στα εργοτάξια

Ένα νέο πειραματικό κράνος θα μπορούσε να σώσει τους οδηγούς οχημάτων εργοταξίου από σοβαρούς τραυματισμούς.…

5 ώρες ago

Νέο ρεκόρ στην προσπάθεια για καθαρή ενέργεια

Το Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος του Princeton (PPPL) σημείωσε ένα νέο ρεκόρ αντοχής αντιδραστήρα σύντηξης, το…

6 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.