Categories: Technology

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb των 10 δισεκατομμυρίων χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη


Ένα από τα κάτοπτρα του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA χτυπήθηκε και τέθηκε εκτός ευθυγράμμισης από ένα μικροσκοπικό μετέωρο, αλλά το συμβάν δεν αναμένεται να έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στις παρατηρήσεις του.

Το κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τηλεσκόπιο, το οποίο εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021 και είναι το ισχυρότερο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, τέθηκε σε μόνιμη τροχιά τον Ιανουάριο σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και αναμένεται σύντομα να είναι πλήρως λειτουργικό. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε φάση δοκιμών και ελέγχου των επιστημονικών οργάνων του, καθώς προετοιμάζεται για την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του και της λήψης των πρώτων έγχρωμων εικόνων του τον Ιούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ηλιακό σύστημα είναι γεμάτο μικρομετεωροειδή που ταξιδεύουν με πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχοντας συνήθως μέγεθος κόκκου σκόνης. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο ότι το τηλεσκόπιο θα πληγεί και τα επικαλυμμένα με χρυσό 18 επιμέρους κάτοπτρα του, που συναποτελούν ένα μεγαλύτερο, έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν μικρά πλήγματα. Μετά την εκτόξευση του είχε δεχτεί συνολικά τέσσερα μικρότερα χτυπήματα, αν και η μικροσκοπική πέμπτη κατά σειρά διαστημική πέτρα που το χτύπησε αυτή τη φορά και η οποία δεν ανήκε σε κάποια βροχή διαττόντων, ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε δοκιμαστεί ή προσομοιωθεί στο έδαφος πριν την εκτόξευση του.

Η NASA δήλωσε ότι «μετά τις αρχικές αξιολογήσεις, η ομάδα βρήκε πως το τηλεσκόπιο λειτουργεί ακόμη σε επίπεδο που υπερβαίνει όλες τις απαιτήσεις της αποστολής, παρά μια οριακά ανιχνεύσιμη επίπτωση στα δεδομένα. Η ενδελεχής ανάλυση και οι μετρήσεις συνεχίζονται». Οι μηχανικοί της έχουν αρχίσει μια ευαίσθητη αναπροσαρμογή του τμήματος του κατόπτρου που επλήγη, ώστε να διορθώσουν σε ένα βαθμό τουλάχιστον την παραμόρφωση που προκλήθηκε από την πρόσκρουση.

«Πάντα ξέραμε ότι το Webb θα πρέπει να αντιμετωπίσει το διαστημικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει την υπεριώδη ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο, κοσμικές ακτίνες από εξωτικές πηγές του γαλαξία και περιοδικά πλήγματα από μικρομετεωροειδή μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Σχεδιάσαμε και φτιάξαμε το Webb με δυνατότητες – οπτικές, θερμικές, ηλεκτρικές, μηχανικές – που να διασφαλίζουν ότι θα μπορεί να επιτελέσει τη φιλόδοξη επιστημονική αποστολή του ακόμη και μετά από πολλά χρόνια στο διάστημα», δήλωσε ο Πολ Γκάιτνερ, τεχνικός διευθυντής του Κέντρου Διαστημικού Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ.

Μεταξύ άλλων, η ικανότητα του τηλεσκοπίου να «αισθάνεται» τις προσκρούσεις και να αναπροσαρμόζει τη θέση των κατόπτρων του, επιτρέπει τη μερική έστω διόρθωση των συνεπειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Κρίσιμη ευπάθεια στον Chrome browser, αναβαθμίστε άμεσα!

Η Google κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημέρωση ασφαλείας για τον Chrome web browser. Το zero-day ελάττωμα…

8 ώρες ago

Επεξεργασία μηνύματος μετά την αποστολή στο Google Messages

Το Google Messages είναι ίσως η καλύτερη εφαρμογή messaging για τους χρήστες συσκευών Android, καθώς…

9 ώρες ago

Νέο φάρμακο αναγεννά τα δόντια σε ενήλικες και μπαίνει σε κλινικές δοκιμές!

Ένα φάρμακο για την ανάπτυξη των δοντιών, το οποίο αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο…

10 ώρες ago

Δικαστήριο απαγορεύει την πώληση Lenovo και Motorola smartphones στη Γερμανία

Μετά από δικαστική απόφαση, η Lenovo και η θυγατρική της Motorola αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης…

10 ώρες ago

Δύο μικρές, αλλά χρήσιμες λειτουργίες έφτασαν στο Google Maps

Η Google δεν επαναπαύεται για πολύ όταν πρόκειται για ενημερώσεις που αφορούν το Google Maps…

10 ώρες ago

Συνέλαβε για πρώτη φορά εικόνα πρωτοπλανητικού συστήματος

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει χιλιάδες εξωπλανήτες διάσπαρτους στο Σύμπαν. Όλοι αυτοί οι…

11 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.