Categories: Internet

Σε έξαρση κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει αρχεία

Εξαπλώνεται κυρίως μέσω μολυσμένων emails

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο πενθήμερο κακόβουλο λογισμικό, τύπου «Crypto-Malware», το οποίο εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αλλά και μέσω «επισφαλών» ιστοσελίδων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το κακόβουλο λογισμικό στοχεύει στην καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».

Ειδικότερα, μετά την εγκατάσταση στο λειτουργικό σύστημα, το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει όλα τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα (διαφόρων τύπων αρχείων) που είναι αποθηκευμένα στον Η/Υ του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία του, πρέπει να καταβληθεί χρηματικό ποσό σε ψηφιακό νόμισμα BITCOIN, ενώ σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται μη προσπελάσιμα από το χρήστη τους.

Οι χρήστες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

  • οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
  • να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσυνδέσμοι (links),
  • να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (αντιίκο) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
  • να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

 

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

Πολλές μικρές κεραίες 5G για καλυτερο σήμα και μεγαλύτερη αυτονομία

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα δίκτυο μικρών κεραιών 5G, αντί για έναν μεγάλο πύργο, θα μπορούσε…

2 ώρες ago

Επίσημα η νέα γραφίδα με προηγμένα χαρακτηριστικά

Η Apple παρουσίασε το νέο Apple Pencil Pro με νέα χειρονομία συμπίεσης, γυροσκόπιο, απτική ανάδραση,…

2 ώρες ago

Οι Ιάπωνες ίσως βρήκαν την λύση για την αντιμετώπιση των διαστημικών σκουπιδιών

Το πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους επιστήμονες και τις διαστημικές…

2 ώρες ago

Επίσημος ο νέος επεξεργαστής M4 της Apple

Η Apple παρουσίασε επίσημα τον επεξεργαστή M4, το νεότερο system on a chip για τη…

2 ώρες ago

Στοχευμένη θεραπεία με τροποποίηση του ανθρώπινου DNA από την AI!

Η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον γενετικό μας κώδικα μπορεί να σημάνει συναγερμό, αλλά προς…

2 ώρες ago

Η Apple ανακοινώνει νέα iPad Air με M2 chip σε 11 και 13 ίντσες από $599

Η Apple ανακοίνωσε στην εκδήλωση Let Loose τα νέα μοντέλα iPad Air με επεξεργαστή M2…

2 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.