Οι «έξυπνες» συσκευές μας κρατούν ξύπνιους

38
Οι «έξυπνες» συσκευές μας κρατούν ξύπνιους

Προτιμήστε τα βιβλία πριν πέσετε για ύπνο

Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει κανείς λίγο πριν πέσει στο κρεβάτι για ύπνο.

Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας όμως, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τα «παραδοσιακά» βιβλία με τις ψηφιακές εκδοχές αυτών, γυρνώντας σελίδες μέσα από οθόνες «έξυπνων» συσκευών και e-readers.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό λειτουργίας του οργανισμού μας και να μας αποσυντονίσει.

Το λεγόμενο «εσωτερικό» ρολόι του οργανισμού, συγχρονίζει τις σωματικές λειτουργίες σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με το μοτίβο της περιστροφής της Γης, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline. Ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζεται από τις αισθήσεις του σώματός μας και κυρίως από τα μάτια, που αντιλαμβάνονται το φως και την έλλειψη αυτού.

Ο μηχανισμός αυτός καθορίζει τους καθημερινούς ρυθμούς λειτουργίας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, του ξύπνιου και του μεταβολισμού.

Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Penn State και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ βρήκαν, ότι όσοι διαβάζουν τακτικά βιβλία μέσα από ηλεκτρονικές οθόνες πριν πέσουν για ύπνο, καταλήγουν να κοιμούνται λιγότερες ώρες.

Αν θέλετε να δείτε όνειρα γλυκά… επιλέξτε ένα βιβλίο… με κανονικές σελίδες… από χαρτί!

Καλή σας νύχτα!