Η Facebook εξηγεί πως θα καθαρίσει το News Feed, το Messenger και το Instagram

16


Περισσότερες διευκρινήσεις από τη Facebook για το ξεσκαρτάρισμα του News Feed των χρηστών που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα. Η εταιρεία κρίνει αναγκαίο να ενημερώνει τους χρήστες για τις αλλαγές στον αλγόριθμο της, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη σχέση της με το κοινό μετά τα συνεχόμενα σκάνδαλα που την ταλαιπωρούν.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της Facebook αναφέρονται οι ενέργειες που πραγματοποιεί για να καταπολεμήσει την εμφάνιση ψευδών/παραπλανητικών ειδήσεων, αλλά και την απόκρυψη περιεχομένου που έρχεται σε αντίθεση με τους Όρους Χρήσης των Facebook, Facebook Messenger και Instagram. Η κεντρική γραμμή που ακολουθεί είναι “αφαίρεση, μείωση και πληροφόρηση”.

Η εταιρεία εξηγεί ότι το περιεχόμενο που δεν πληροί τους Όρους & Προϋποθέσεις θα αφαιρείται, ενώ το περιεχόμενο που ναι μεν δεν καταπατά την πολιτική της αλλά δέχεται αναφορές (π.χ. αν είναι clickbait), τότε θα τοποθετείται πολύ χαμηλά στο News Feed των χρηστών.

Επιπλέον, η Facebook λανσάρει μια νέα ενότητα όπου εξηγούνται οι Όροι & Προϋποθέσεις και οι αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτούς κατά καιρούς, μετά από εισηγήσεις ειδικών, από τα τρέχοντα trends και το feedback που λαμβάνει από τους απλούς χρήστες.

Δεν μένει, όμως, μόνο σε αυτά. Επεκτείνει το σύστημα third-party fact-checking για να ελέγχει την αξιοπιστία των ειδήσεων και προσθέτει μια νέα κλίμακα βαθμολόγησης των ιστοσελίδων που μετρά τα εισερχόμενα και εξερχόμενα links. Για παράδειγμα, αν τα clicks που δέχεται μια ιστοσελίδα από το Facebook είναι περισσότερα από αυτά που δέχεται απευθείας από τους επισκέπτες, τότε θα υποβαθμίζεται στο News Feed.

Τα Trust Indicators τα βλέπουμε εδώ και αρκετό καιρό στο Facebook με το γράμμα “i” στα posts να εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με την αξιοπιστία του μέσου που έχει αναρτήσει το συγκεκριμένο post.

Σημαντική, επίσης, η νέα λειτουργία ελέγχου της ποιότητας των Facebook Groups. Σε όσα Groups παρατηρείται επαναλαμβανόμενος διαμοιρασμός ψευδών – παραπλανητικών ειδήσεων, τότε θα υποβαθμίζεται και αυτό στο News Feed. Επιπλέον, τα μέλη των Groups θα μπορούν να διαγράψουν τα posts και τα σχόλια τους από το Group σε περίπτωση που αποχωρήσουν.

Σε ό,τι αφορά το Facebook Messenger, από αυτή τη βδομάδα άρχισαν να εμφανίζονται τα σήματα των “πιστοποιημένων λογαριασμών” (verified accounts). Τα μηνύματα που έχουν προωθηθεί από κάπου αλλού θα το διευκρινίζουν άμεσα στον παραλήπτη, ενώ προστίθενται περισσότερες λειτουργίες ελέγχου για τη λήψη των μηνυμάτων και νέο εργαλείο μπλοκαρίσματος.

Τέλος, για το Instagram να αναφέρουμε ότι τα ακατάλληλα posts που δεν έρχονται σε αντίθεση με τους Όρους & Προϋποθέσεις της εφαρμογής, απλά θα εξαιρούνται από τις σελίδες των hashtags και από τον τομέα Explore.

[Facebook]Πηγή