Πολλές μικρές κεραίες 5G για καλυτερο σήμα και μεγαλύτερη αυτονομία

0


Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα δίκτυο μικρών κεραιών 5G, αντί για έναν μεγάλο πύργο, θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας όλων των τηλεφώνων σε μια αστική περιοχή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο λένε ότι η κατασκευή περισσότερων, μικρότερων πύργων 5G θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας όλων των τηλεφώνων σε μια αστική περιοχή κατά περίπου 50%. 

Η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αστικές περιοχές προσεγγίζουν την κάλυψη 5G θα βελτίωνε το αποτύπωμα άνθρακα της περιοχής και τη συνολική κάλυψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Δείχνουμε ότι μια τέτοια στρατηγική πύκνωσης αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα“, δήλωσαν οι ερευνητές του UC San Diego στη μελέτη. “Μπορεί δυνητικά να εξοικονομήσει περίπου 3 φορές περισσότερη ενέργεια με την αποφυγή μεγάλων απωλειών του ασύρματου σήματος λόγω μεγάλης εμβέλειας και επίσης να οδηγήσει σε 50% βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για τα συνδεδεμένα smartphones στο πυκνό δίκτυο ως συνέπεια της τοποθέτησης τους σε πιο κοντινό και σε μικρότερο ύψος“.

Η μελέτη, με τίτλο “Densify & Conquer“, προτείνει ότι οι αστικές περιοχές θα πρέπει να μεταβούν από τη χρήση σταθμών βάσης μεγάλης ισχύος σε δίκτυα μικρών κεραιών. Αντί να χρησιμοποιείται ένας μεγάλος πύργος 5G, με τεράστια ακτίνα σήματος, για την κάλυψη μιας ολόκληρης περιοχής, οι ερευνητές του UC San Diego προτείνουν τη χρήση ενός συστήματος μικρότερων πύργων. Κάθε μικρός πύργος θα έχει ασθενέστερο σήμα και θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από έναν μεγάλο, αλλά το δίκτυο θα προσφέρει τελικά μεγαλύτερη καθαρή κάλυψη για την περιοχή.

Ο λόγος που αυτό μεταφράζεται σε 50% καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για κάθε άτομο οφείλεται στο γεγονός ότι το σήμα όλων θα είναι ισχυρότερο σε ένα δίκτυο μικρών κεραιών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όταν έχετε αδύναμο σήμα, το τηλέφωνό σας απαιτείται να μεταδίδει μεγάλα πακέτα δεδομένων για να φτάσει με επιτυχία στον πιο απομακρυσμένο πύργο κινητής τηλεφωνίας. Ενώ αυτή η χειρότερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ενοχλητική σε προσωπικό επίπεδο, σε κλίμακα, αυτό αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα μιας περιοχής επειδή όλοι φορτίζουν το τηλέφωνό τους πιο συχνά.

Αυτό το είδος δικτύου μικρών κεραιών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην εποχή του 4G. Τα δίκτυα 5G είναι σε θέση να αλλάζουν από πύργο σε πύργο σχετικά απρόσκοπτα, καθιστώντας αυτό το πυκνότερο δίκτυο εφικτό, ενώ τα παλαιότερα δίκτυα είχαν αξιοσημείωτες καθυστερήσεις που έκαναν πιο πρακτικούς τους σταθμούς βάσης μεγάλης ισχύος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να μοντελοποιήσουν τις μεταδόσεις μεταξύ των σταθμών βάσης και των κινητών τηλεφώνων σε τρισδιάστατα μοντέλα πραγματικών πόλεων. Οι προσομοιώσεις τους διαπίστωσαν ότι πρέπει να υπάρχουν πέντε φορές περισσότεροι πύργοι κινητής τηλεφωνίας για να επιτευχθούν τα προτεινόμενα οφέλη. Ωστόσο, κάθε πύργος χρειάζεται να έχει ύψος μόνο 15 μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω σε φώτα του δρόμου ή σε κτίρια. Η μελέτη προσφέρει μια πρακτική, οικονομικά αποδοτική λύση για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, ενώ παράλληλα βελτιώνει την κάλυψη για τις αστικές περιοχές.

[via]



Πηγή