Έλαβε τελικά έγκριση για δοκιμή των νευρωνικών εμφυτευμάτων σε ανθρώπους!

2


Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο Elon Musk είχε ισχυριστεί πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Neuralink θα λάμβανε άδεια δοκιμής των νευρωνικών εμφυτευμάτων της στους εγκεφάλους ανθρώπων, όμως στις αρχές Μαρτίου η FDA απέρριψε την αίτηση της εταιρείας πιθανότατα λόγω των πολλών δημοσιεύσεων που κατηγορούσαν την εταιρεία για βασανιστικούς θανάτους των πειραματόζωων. Στην επίσημη τοποθέτηση της, πάντως, η επιτροπή εξέφρασε ανησυχίες για την μπαταρία λιθίου των εμφυτευμάτων και την διαδικασία εισαγωγής – εξαγωγής από τον εγκέφαλο του χρήστη.

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να έγινε στο παρασκήνιο για να αλλάξει τελικά η απόφαση της FDA στις ΗΠΑ, καθώς η Neuralink ανακοίνωσε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter πως έλαβε τελικά έγκριση από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις πρώτες πραγματικές κλινικές μελέτης των νευρωνικών εμφυτευμάτων της!

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε, η Neuralink ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να αναπτύξει εμφυτεύματα που θα μπορούν να τοποθετηθούν στον εγκέφαλο και να δημιουργήσουν μια διεπαφή ανθρώπου – υπολογιστή για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη τους. Μία συσκευή – εμφύτευμα θα μπορούσε πραγματικά να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα. Πολύς κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι όλες οι αισθήσεις μας, όπως η όραση, η ακοή, η αφή, ο πόνος είναι απλά ηλεκτρικά σήματα που στέλνουν οι νευρώνες από τον εγκέφαλο. Εάν καταφέρουμε να διορθώσουμε αυτά τα σήματα, τότε θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε πολλές παθήσεις όπως απώλεια μνήμης, απώλεια ακοής, κατάθλιψη, παράλυση, αϋπνία, σχιζοφρένεια, άγχος, εξαρτήσεις, ισχαιμικά επεισόδια κλπ.

Στα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκε πληθώρα πειραμάτων σε μαϊμούδες και γουρούνια, και η αλήθεια είναι ότι είδαμε εντυπωσιακά demos μέχρι να βγουν στην δημοσιότητα αναφορές για φρικτούς πόνους και θανάτους. Αρκετοί ίσως θυμάστε την μαϊμού που παίζει Pong. Τώρα, παρουσίασαν μαϊμούδες που φορτίζουν τις συσκευές τους και γράφουν προτάσεις, αλλά και ένα γουρούνι να τρέχει σε διάδρομο γυμναστικής.

Μέχρι στιγμής, η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει αν έχει βρει εθελοντές για τα εμφυτεύματα της, αλλά υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή