Ένα «κτήνος» επιδόσεων με τεράστια αυτονομία

8


Μετά από μια τριετία – τετραετία όπου οι μεγάλοι ανταγωνιστές του αντίπαλου στρατοπέδου αποφάσισαν να ανέβουν στην premium κατηγορία επενδύοντας πολύ στη δραματική βελτίωση των ναυαρχίδων τους, η Apple μοιάζει τα τελευταία 2 χρόνια να παίζει και πάλι σχεδόν χωρίς αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τον δικό της δρόμο. Η εταιρεία εξακολουθεί να ηγείται σε θέματα κατασκευής, αξιοπιστίας, απόδοσης και φυσικά εμπειρίας χρήσης λόγω του iOS, ενώ ξεπερνάει με ευκολία την όποια κριτική δέχεται για την καθυστερημένη ενσωμάτωση λειτουργιών που απολαμβάνουν οι χρήστες του Android OS εδώ και χρόνια.

Πέρυσι είχε ανεβάσει τον πήχη και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα με τη σειρά iPhone 12 και ειδικά με τα premium Pro μοντέλα, με αποτέλεσμα φέτος να έχει την άνεση να βελτιώσει συγκεκριμένους τομείς που την πονούσαν στο παρελθόν. Χωρίς, λοιπόν, να προχωρά σε ριζικές αλλαγές, η Apple έχει να δώσει κάποια σημαντικά εξτραδάκια με τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών παγκοσμίως (κρίνοντας φυσικά από τον αριθμό των παραγγελιών).

Σε αυτό το review θα μιλήσουμε για το iPhone 13 Pro Max (έκδοση Graphite, 128GB) που μας έχει παραχωρήσει η COSMOTE εδώ και δύο εβδομάδες. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα νέα iPhone είναι πιστοποιημένα στο δίκτυο COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα, που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε υπερ-υψηλές ταχύτητες και σε απεριόριστες δυνατότητες. Η πληθυσμιακή κάλυψη που COSMOTE 5G έχει ήδη ξεπεράσει πανελλαδικά το 50%, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα. Επιπλέον, τα νέα iPhone υποστηρίζουν την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE.

iPhone 13 Pro Max / Σχεδιασμός – Κατασκευή

Γνωστή για την συντηρητική προσέγγιση της σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, στο iPhone 13 Pro Max η Apple πατά ξεκάθαρα επάνω στον προκάτοχο του, περιορίζοντας απλά το μέγεθος του notch στην πρόσοψη, μεγαλώνοντας ελαφρώς το μέγεθος των φακών στο camera module στο πίσω μέρος και αλλάζοντας ανεπαίσθητα τα κουμπιά. Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν τοποθετήσεις δίπλα του το iPhone 12 Pro Max για άμεση σύγκριση, μπορείς πολύ εύκολα να το μπερδέψεις με το περυσινό μοντέλο.

Εξακολουθεί να είναι μια αρκετά ογκώδης (όχι σε πάχος) και βαριά συσκευή (238gr) με πολυτελή κατασκευή από γυαλί και μέταλλο που καθρεφτίζει (και τραβά σαν μαγνήτης τις δαχτυλιές) όπου στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε το home button, στην αριστερή τα silence και volume buttons με την υποδοχή για κάρτα SIM, στο κάτω μέρος δύο ηχεία και υποδοχή Lightning, ενώ στο πίσω μέρος έχουμε μόνο το camera module επάνω αριστερά με τρεις μεγάλους φακούς, LED flash και αισθητήρα LiDAR.

Δεν το λες και το πιο εύχρηστο smartphone για χρήση με το ένα χέρι, ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα το νιώσει αρκετά γλυστερό αν δεν έχει τοποθετήσει θήκη, αλλά δεν παύει να σου μεταφέρει την πολυτέλεια του με την πρώτη ματιά και το πρώτο άγγιγμα. Σημειώστε ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη, όμως εάν δεν του φορέσεις καλή θήκη και σου πέσει, τότε δεν γλιτώνεις την επίσκεψη στο service. ΟΚ, η Apple έχει τονίσει πολλές φορές ότι χρησιμοποιεί το ανθεκτικότερο γυαλί της βιομηχανίας, δε νομίζουμε, ωστόσο, πως θα πάρει το ρίσκο πολύς κόσμος αφήνοντας το απροστάτευτο.

iPhone 13 Pro Max / Οθόνη

Αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω της πανδημίας, το πιθανότερο σενάριο ήταν πως θα βλέπαμε από πέρυσι την τεχνολογία ProMotion 120Hz. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η οθόνη του iPhone 13 Pro Max είναι απλά ένα όνειρο με Super Retina XDR panel μεγέθους 6.7’’ ανάλυσης 2788 x 1280, αντίθεση 2.000.000:1 και μέγιστη φωτεινότητα στα 1200nits. Μια παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε έχοντας την ευχέρεια να το συγκρίνουμε με το iPhone 12 Pro Max αφορά τα χρώματα που φαίνονται πιο κορεσμένα από το περυσινό μοντέλο ακόμη και με ενεργοποιημένο το True Tone.

Σχετικά με την τεχνολογία ProMotion 120Hz απολαμβάνεις αυτήν τρομερά ομαλή κίνηση όταν σκρολάρεις και γίνεται αυτόματη προσαρμογή από 10Hz έως 120Hz ανάλογα με το περιεχόμενο προκειμένου να εξοικονομείται μπαταρία. Σαφέστατα έχουμε μεγάλη εμπειρία από τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα Android smartphones εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ήρθε επιτέλους η ώρα να το δούμε και στα iPhone.

Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, η εμπειρία χρήσης – θέασης στην οθόνη του iPhone 13 Pro Max είναι φανταστική από το απλό σερφάρισμα μέχρι την παρακολούθηση video και το gaming. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε κορυφαία οθόνη smartphone από το DisplayMate, αλλά για να μην ανοίγουμε κουβέντες περί αξιοπιστίας αυτών των βαθμολογιών θα αναφέρουμε πως στα δικά μας μάτια πιάνει τα επίπεδα του Sony Xperia 1 III (4K OLED).

Στις “καινοτομίες” της οθόνης μπορούμε να αναφέρουμε και το μικρότερο notch στο επάνω μέρος που φιλοξενεί το σύστημα του Face ID, χωρίς πάντως να παρατηρούμε κάποια διαφορά σε επίπεδο λειτουργικότητας – αξιοπιστίας σε σύγκριση με το περυσινό μοντέλο. Εξακολουθεί να είναι ταχύτατο διατηρώντας και τις ελάχιστες παθογένειες των προηγούμενων μοντέλων, όπως κάποια κολλήματα (λες και αρνείται να σε αναγνωρίσει) ή σφάλματα στην επικοινωνία με το Apple Watch για ξεκλείδωμα όταν φοράς μάσκα.

iPhone 13 Pro Max / Hardware – Απόδοση

Το μεγαλύτερο σημείο υπεροχής της Apple απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή δεν είναι άλλο από τον επεξεργαστή της. Στο iPhone 13 Pro Max χρησιμοποιείται η πλήρης έκδοση του A15 Bionic (διαθέτει 5-core GPU) που φέτος όχι μόνο δεν καταλαβαίνει τίποτα σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης, αλλά είναι ακόμα πιο βελτιστοποιημένος για να παρέχει στον χρήστη μέγιστη απόδοση με τη μεγαλύτερη αυτονομία που έχουμε δει ποτέ σε iPhone (και μία από τις μεγαλύτερες γενικά σε smartphone). Η Apple δεν αναφέρει ποτέ πόση μνήμη RAM χρησιμοποιεί και ουδέποτε συμμετείχε σε αυτόν τον αγώνα για το ποιος θα βάλει τα πιο πολλά, καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για το iOS (πάντως αν αναρωτιέστε το iPhone 13 Pro Max διαθέτει 6GB μνήμη RAM).

Έτσι κι αλλιώς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό σε επίπεδο απόδοσης από τον επεξεργαστή, όμως αξίζει να αναφέρουμε πως δεν ανεβάζει εύκολα θερμοκρασία ακόμη και στα πιο απαιτητικά games. Εκεί που είδαμε απλά να ζεσταίνεται χωρίς να φτάνει σε ενοχλητικό ή/και ανησυχητικό βαθμό ήταν κατά τη λήψη Cinematic video, μια σπουδαία μεν λειτουργία που δύσκολα, ωστόσο, θα εκμεταλλευτεί ο μέσος χρήστης.

Μια κουβέντα και για τον ήχο, με τα stereo ηχεία να προσφέρουν πεντακάθαρο αποτέλεσμα, πολύ υψηλή ένταση χωρίς να χάνεται η λεπτομέρεια ή να εμφανίζονται παραμορφώσεις, αλλά και εξαιρετικό δυναμικό εύρος παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με smartphone. Προσέξτε, δεν λέμε ότι θα απαλλαγείς από ηχεία στον χώρο σου, αλλά μπορείς κάλλιστα να βολευτείς για να ακούσεις λίγη μουσική ή να πραγματοποιήσεις κάποιο call / τηλεδιάσκεψη χωρίς να φορέσεις ακουστικά αν φυσικά είσαι σε κάποιο χώρο μόνος σου.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι η Apple θα τοποθετούσε μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας, όμως, όλη η δουλειά έχει γίνει σε επίπεδο βελτιστοποίησης και επικοινωνίας μεταξύ hardware-software. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να έχεις ένα premium smartphone που μπορείς να το λιώνεις στην χρήση και να σου βγάζει την ημέρα με περίσσευμα 30-40%!

Η αυτονομία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, χίλια μπράβο στην Apple για το επίτευγμα, όμως η φόρτιση είναι μια άλλη ιστορία σε σύγκριση με τα Android smartphones. Η Apple ακόμα δεν νιώθει έτοιμη να ανέβει στα νούμερα της ισχύος φόρτισης και υποστηρίζει επίσημα έως τα 27W, χωρίς μάλιστα να παραμένει σταθερή η ισχύς εκεί καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Εννοείται ότι δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στο πακέτο, οπότε με έναν κλασικό φορτιστή της εταιρείας χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για πλήρη φόρτιση. Το θετικό είναι ότι φτάνεις στο 80% σε περίπου 1 ώρα, οπότε not bad.

iPhone 13 Pro Max / Κάμερες

Ώρα να δούμε και τις καινοτομίες στον τομέα των καμερών. Ξεκινώντας από το τεχνικό μέρος η Apple έχει τοποθετήσει στην εμπρόσθια κάμερα αισθητήρα 12MP f/2.2 που τον ονομάζει TrueDepth και μάλιστα προσφέρει τα modes ProRAW και ProRes για λήψη video σε ανάλυση 4K έως 60fps. Στο camera module στην πλάτη βρίσκουμε κύριο αισθητήρα 12MP f/1.5 με τεχνολογία sensor-shift OIS για οπτική σταθεροποίηση εικόνας μαζί με δεύτερο αισθητήρα 12MP f/1.8 ultrawide 120º και τρίτο αισθητήρα 12MP f/2.8 με τηλεφακό για 3x οπτικό zoom.

Συγκριτικά με το iPhone 12 Pro Max, ο wide και ο ultrawide φακός είναι πιο φωτεινοί, ενώ προφανώς το οπτικό zoom του τηλεφακού λειτουργεί πολύ καλύτερα. Η εταιρεία καταφέρνει να προσφέρει και τη δυνατότητα για λήψεις macro από απόσταση μόλις 2cm με χρήση του ultrawide και όπως θα δείτε στη γκαλερί τα αποτελέσματα είναι ανεπανάληπτα για λήψεις με smartphone. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε ριζικός επανασχεδιασμός των οπτικών μερών, αλλά και του συστήματος αυτόματης εστίασης.

Η μεγαλύτερη δουλειά, πάντως, έχει γίνει σε επίπεδο software και με γνώμονα δύο βασικές παραμέτρους: τη μείωση των αλλοιώσεων λόγω των περιορισμών του hardware και τη μεγιστοποίηση της δημιουργικότητας στα χέρια του χρήστη χωρίς να παιδεύεται ιδιαίτερα με πολύπλοκες ρυθμίσεις. Φυσικά υπάρχουν στην εφαρμογή της κάμερας αρκετά πραγματάκια για να παίξει κανείς, αλλά πάντοτε το κριτήριο μας στα reviews είναι η ευκολία στη λήψη με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο.

Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι οι λήψεις με iPhone κινούνται στο κορυφαίο όριο ποιότητας κάθε χρονιά και η αλήθεια είναι πως με μια πρώτη ματιά δεν βλέπεις ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με το iPhone 12 Pro Max. Παρόλα αυτά, οι πιο προσεκτικοί θα διαπιστώσουν πολύ καλύτερη λειτουργία του Smart HDR και δραματική βελτίωση στην απόδοση των διαφορετικών τόνων χρώματος στην επιδερμίδα, ειδικά αν χωρέσουν 3-4 άτομα στο ίδιο κάδρο σε κοντινή απόσταση. Στο ευρύτερο πλαίσιο, η Apple εισάγει για πρώτη φορά τα photographic styles, ουσιαστικά έτοιμα presets με διαφορετική θερμοκρασία, αντίθεση και ένταση στα χρώματα της λήψης.

Από τις (αρκετές είναι η αλήθεια) λήψεις που πραγματοποιήσαμε τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους σε διάφορα σενάρια φωτισμού. Εκεί που έχουμε ενστάσεις είναι στην απόδοση του ultrawide φακού που μοιάζει να κινείται μια σκάλα πιο χαμηλά από τους άλλους φακούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακός. Τα πορτραίτα είναι και πάλι ό,τι καλύτερο μπορείς να δεις σε λήψη με smartphone, αλλά και πάλι βλέπεις θόρυβο σε εσωτερικούς χώρους ή/και με μειωμένο φυσικό φωτισμό, το night mode (συνήθως ενεργοποιείται αυτόματα) σε εξίσου υψηλότατο επίπεδο και τα videos αδιανότητα σταθερά δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιείς τρίποδο ή gimbal.

Μιας και είπαμε για videos, η νέα, απίστευτη, εντυπωσιακή και μάλλον….άχρηστη καινοτομία για τον μέσο χρήστη είναι το Cinematic mode. Καθαρά και μόνο για τις ανάγκες του review κάναμε ορισμένες δοκιμές σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο για να γυρίσουμε κάτι σαν ταινία. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η χρησιμότητα του Cinematic mode, με αυτόματη προσαρμογή της αυτόματης εστίασης στο πρόσωπο όπου κεντράρει η κάμερα, όπως βλέπεις δηλαδή σε μια ταινία. Είναι τρομερά εντυπωσιακό να το βλέπεις να γίνεται μπροστά στα μάτια σου με τη χρήση ενός smartphone, αλλά απαιτείται πολύ πολύ καλός φωτισμός και (επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά) δύσκολα θα ασχοληθεί ο μέσος χρήστης πέρα από το να παίξει στην αρχή.

Τέλος, η εμπρόσθια κάμερα είναι εξαιρετική στο φως της ημέρας για selfies, videos και τηλεδιασκέψεις, αλλά όσο νυχτώνει μη περιμένετε και τόσο σπουδαία αποτελέσματα.

Επίλογος

Δεν χώρα καμία αμφιβολία πως το iPhone 13 Pro Max είναι μια εξαιρετική συσκευή από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς, και ειδικά στην premium κατηγορία θα είναι και πάλι το smartphone – αναφορά για όλους τους κατασκευαστές είτε το θέλουμε, είτε όχι. Αν κάποιος το σκέφτεται δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να μην το επιλέξει, αλλά μάλλον θα πρέπει να εξετάσει το θέμα του μεγέθους (κάποιοι ίσως βρουν πιο βολικό το iPhone 13 Pro). Για όσους έχουν στην κατοχή τους το iPhone 12 Pro Max, θα πρέπει να αναρωτηθούν αν οι αναβαθμίσεις που αναλύσαμε αξίζουν τον κόπο για να αλλάξουν τόσο γρήγορα μοντέλο ή αν θα περιμένουν την επόμενη γενιά.

iPhone 13 Pro Max / Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.7’’ Super Retina XDR Promotion 120Hz (2778 x 1824)
  • Επεξεργαστής A15 Bionic
  • Μνήμη RAM 6GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128HGB/256GB/512GB/1TB
  • Κάμερα 12MP f/1.5 sensor-shift OIS + 12MP f/1.8 ultrawide 120º + 12MP f/2.8 telephoto (3x οπτικό zoom)
  • Εμπρόσθια κάμερα 12MP f/2.2 TrueDepth
  • Face ID
  • Ηχεία stereo
  • WiFi 6, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, UWB, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα iOS 15
  • Μπαταρία με αυτονομία 1+ ημέρας
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68
  • Διαστάσεις 160.8 x 78.1 x 7.6mm
  • Βάρος 238gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr





Πηγή