Ένα μεγάλο «αν» θα το έβαζε στην συζήτηση για τον τίτλο του κορυφαίου

78


Αν και συνηθίζουμε να δοκιμάζουμε τα smartphones για μερικές ημέρες πριν καν ανακοινωθούν ή αμέσως μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, αποφασίσαμε στην περίπτωση των HUAWEI P50 Pro και HUAWEI nova 9SE να κάνουμε υπομονή για αρκετό καιρό προκειμένου να ζήσουμε για τα καλά τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα smartphones της κινέζικης εταιρείες λόγω των γνωστών θεμάτων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Κοντεύουμε πλέον να κλείσουμε μια τριετία από τότε που ανακόπηκε βίαια και ετσιθελικά η πορεία της HUAWEI προς την κορυφή, η εταιρεία αναγκάστηκε να κοιτάξει σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες (βλ. smartwatches, laptops, ακουστικά) και μάλιστα σημειώνει σε όλες αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά δεν παράτησε ποτέ το τμήμα των smartphones. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες των αλμάτων προόδου που σημείωσε στην ανάπτυξη του δικού της οικοσυστήματος HMS, δεν άφησε ποτέ στην τύχη την κατασκευή νέων smartphones και ουσιαστικά πλέον το μόνο μεγάλο αγκάθι στις συσκευές της είναι η απουσία υποστήριξης δικτύων 5G, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το HUAWEI P50 Pro, μια συσκευή που πρωτοπαρουσιάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα της σειράς πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά άργησε να βρει τον δρόμο της για την Ελλάδα, καθώς έφτασε στην χώρα μας μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Σε άλλες εποχές θα είχε πάρει ήδη την θέση του ανάμεσα στα κορυφαία Android smartphones της αγοράς, ας όψεται, όμως, η όλη κατάσταση.

Για όσους θέλουν μια πολύ σύντομη έκδοση του review που ακολουθεί, μπορούμε να αναφέρουμε με αρκετή σιγουριά ότι το HUAWEI P50 Pro είναι μια ναυαρχίδα από το επάνω ράφι σε όλους τους τομείς (σχεδιασμό, άνεση χρήσης, δυνατότητες, φωτογραφία κλπ.), υπάρχουν διάφοροι τρόποι να χρησιμοποιείς κανονικότατα όλες τις υπηρεσίες – εφαρμογές της Google (πλέον και μέσω του GSpace) και – όπως τονίσαμε προηγουμένως – υστερεί κυρίως στην μη υποστήριξη των δικτύων 5G.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Όπως μας έχει καλομάθει στις premium σειρές της η HUAWEI (P Series, Mate Series), το HUAWEI P50 Pro φέρνει στα χέρια του χρήστη την γνωστή υψηλότατη ποιότητα κατασκευής με εκλεπτυσμένο σχεδιασμό, αλουμινένιο περίγραμμα, γυαλί εμπρός – πίσω, κυρτή οθόνη με ελάχιστα bezels προς όλες τις πλευρές και εργονομία για άνετο κράτημα, αλλά ομολογουμένως είναι αρκετά δύσκολο να φτάσεις όλη την οθόνη όταν το χρησιμοποιείς με ένα χέρι λόγω του μακρόστενου design (οθόνη 6.6’’ με αναλογία 19:9).

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει το αρκετά μεγάλο camera module με τους δύο κύκλους στην επάνω αριστερή γωνία όπου φιλοξενούνται οι αισθητήρες της κάμερας και το LED flash, στην δεξιά πλευρά το power και τα volume buttons, στην επάνω πλευρά το ένα από τα δύο ηχεία stereo, μικρόφωνο και αισθητήρας υπερύθρων IR, στο κάτω μέρος η υποδοχή USB-C, το δεύτερο ηχείο stereo, μικρόφωνο και η υποδοχή για κάρτες SIM/NM, ενώ η αριστερή πλευρά είναι κενή.

Η κατασκευή του HUAWEI P50 Pro είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη, ενώ στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής, καλώδιο φόρτισης και διάφανη θήκη. Συνολικά είναι σχετικά λεπτό (8.5mm) και όχι ιδιαίτερα βαρύ (195gr), και σίγουρα προτείνουμε την τοποθέτηση σε θήκη διότι το γυαλί στο πίσω μέρος γλιστρά αρκετά και μαζεύει πανεύκολα δαχτυλιές.

Οθόνη

Από την πρώτη ματιά στην οθόνη μένεις απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα της εικόνας. Η HUAWEI έχει επιλέξει OLED panel ανάλυσης FHD+ (2700 x 1288, 450ppi) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και απόκριση στην αφή στα 300Hz, η οποία αποδίδει με εξαιρετική ζωντάνια τα χρώματα (υπάρχει η επιλογή για πιο φυσική απεικόνιση από το μενού των ρυθμίσεων) και προσαρμόζει αυτόματα την ανάλυση ανάλογα με το περιεχόμενο για να εξοικονομείς μπαταρία (όπως και τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας).

Θα θέλαμε λίγο καλύτερη συμπεριφορά στην προσαρμογή της φωτεινότητας σε σκοτεινό περιβάλλον (ορισμένες φορές μοιάζει να καθυστερεί) και ίσως κάτι περισσότερο όταν πέφτει το έντονο φως της ημέρας στην οθόνη, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εξαιρετική συνοχή στην απεικόνιση των χρωμάτων και των λεπτομερειών όταν κοιτάζεις την οθόνη του HUAWEI P50 Pro υπό γωνία, κάτι που αντιλαμβάνεσαι με τον καιρό χρήσης όταν π.χ. παρακολουθείς κάποιο video παρέα με έναν φίλο.

Η εμπειρία θέασης και χρήσης είναι απολαυστική στην πλοήγηση στο κοινωνικά δίκτυα, στο gaming και φυσικά στην παρακολούθηση ταινιών και videos. Από τα λίγα πράγματα που θα αλλάζαμε θα ήταν η οπή για την εμπρόσθια κάμερα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη σε διάμετρο και χτυπά στο μάτι επειδή βρίσκεται κεντρικά επάνω. Ίσως ένα panel με μικρότερη οπή στην πλευρά θα ήταν προτιμότερο.

Hardware – Απόδοση

Εδώ αρχίζουν τα «δύσκολα», υπό την έννοια ότι η HUAWEI δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα πιο σύγχρονα 5G SoCs, ούτε σε εξαρτήματα για να κατασκευάζει τα δικά της Kirin SoCs. Ουσιαστικά, η εταιρεία εξαναγκάστηκε να επιλέξει την 4G έκδοση του πάλαι ποτέ κορυφαίου premium SoC της Qualcomm (το Snapdragon 888) για να ενισχύσει το HUAWEI P50 Pro. Μπορεί, λοιπόν, να έχουμε ένα παλαιότερο SoC, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητα του χρήστη.

Καταρχάς, η HUAWEI φημίζεται για τις βελτιστοποιήσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του «παντρέματος» hardware με software και η ίδια υψηλή ποιότητα είναι εμφανής και στην περίπτωση του HUAWEI P50 Pro. Τα πάντα λειτουργούν αστραπιαία, οι μεταβάσεις από εφαρμογή σε εφαρμογή είναι ομαλότατες και η συσκευή τρέχει τα πιο απαιτητικά games στις ανώτατες ρυθμίσεις τους χωρίς σκαμπανεβάσματα ή κολλήματα.

Εμείς έχουμε στα χέρια μας την έκδοση με 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, και σε αυτές τις αρκετές εβδομάδες χρήσης δεν έχουμε αντιμετωπίσει το παραμικρό ζήτημα πέραν της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας μετά από πολύωρο gaming ή πολύωρη χρήση της κάμερας, χωρίς και πάλι να φτάνει σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Στα υπόλοιπα μπορούμε να αναφέρουμε την αξιόπιστη απόδοση του in-display οπτικού αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά και την όχι τόσο καλή λειτουργία της διδιάστατης αναγνώρισης προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας, καθώς υπάρχουν φορές που αρνείται να συνεργαστεί. 

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, τα ηχεία είναι ικανοποιητικά σε ένταση και καθαρότητα για να παρακολουθήσεις videos ή να συμμετέχεις σε κάποια τηλεδιάσκεψη χωρίς να φοράς ακουστικά, αλλά χάνουν σε βάθος (δεν υπάρχει υποστήριξη Dolby Atmos). Σημειώστε, επίσης, ότι όταν χρησιμοποιείς ακουστικά Bluetooth δεν υποστηρίζονται τα aptX codecs της Qualcomm (έχεις όμως τα SBC, AAC, LDAC και L2HC).

Σαφέστατα η μεγαλύτερη απώλεια από πλευράς hardware είναι η απουσία κεραίας 5G και αυτό είναι το μεγαλύτερο θέμα που έχει να λύσει η HUAWEI γενικότερα για όλες τις μελλοντικές συσκευές της. Υπάρχει τρόπος μέσω της θήκης που έφτιαξε η Soyealink, αλλά δεν είναι και η πιο βολική λύση για τον μέσο χρήστη.

Κλείνοντας με την αυτονομία, η μπαταρία χωρητικότητας 4360mAh είναι αρκετή για να σου βγάλει με άνεση μια ημέρα φυσιολογικής χρήσης. Στις περιπτώσεις που καήκαμε λίγο περισσότερο με gaming ή παρακολούθηση video η κατανάλωση προχώρησε με ταχύτερο ρυθμό, γι’ αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ 66W (συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής) που γεμίζει την μπαταρία στο 50% σε περίπου 20 λεπτά και στο 100% σε περίπου 50 λεπτά.

Λογισμικό

Για το συγκεκριμένο θέμα τα έχουμε πει δεκάδες φορές στο παρελθόν γι’ αυτό δεν θα σας κουράσουμε επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Το περιβάλλον χρήσης εξακολουθεί να είναι το EMUI 12 βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα Android 11, επομένως, είναι ένα Android smartphone που θεωρητικά δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες και εφαρμογές της Google.

Λέμε θεωρητικά διότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικότατα την πλειοψηφία των υπηρεσιών της Google μέσω web browser (π.χ. YouTube, Gmail, Google Search κλπ.), ενώ αν θέλεις οπωσδήποτε να έχεις τις εφαρμογές όπως τις έχεις συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, αρκεί να εγκαταστήσεις το GSpace μέσα από το κατάστημα εφαρμογών AppGallery.

Αφότου ολοκληρώσεις την εγκατάσταση, ανοίγεις το GSpace και μέσα θα βρεις όλες τις εφαρμογές της Google, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος Google Play. Πραγματοποιείς εγκατάσταση των εφαρμογών, δημιουργείς συντομεύσεις για την αρχική οθόνη του HUAWEI P50 Pro (ή οποιασδήποτε άλλης HUAWEI συσκευής) και είσαι έτοιμος.

Ούτως ή άλλως, το κατάστημα AppGallery έχει εμπλουτιστεί με δεκάδες χιλιάδες δημοφιλείς εφαρμογές (τράπεζες, αλυσίδες παραγγελίας φαγητού, διασκέδαση, gaming, παραγωγικότητα κλπ.) που μπορείς να βρεις χωρίς να χρειάζεσαι το Google Play, ενώ για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει το Petal Search που σου βρίσκει τα APK αρχεία των εφαρμογών που αναζητάς και τα ελέγχει για να μην εκτεθείς σε κακόβουλο λογισμικό προτού τα εγκαταστήσεις.

Για τον μέσο χρήστη δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός της μη υποστήριξης των εφαρμογών – υπηρεσιών της Google στις συσκευές της HUAWEI.

Κάμερες

Η HUAWEI έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι κρατά τα πρωτεία στον τομέα της mobile Φωτογραφίας και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα το HUAWEI P50 Pro παραμένει στην δεύτερη θέση της λίστας του DxOMark με τα κορυφαία camera phones στον κόσμο, πίσω μόνο από το HONOR Magic4 Ultimate που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο.

Και μόνο η ανάγνωση της τετράδας των αισθητήρων στην πίσω κάμερα προκαλεί τον θαυμασμό, αφού έχουμε κύριο αισθητήρα 50MP f/1.8 με PDAF και OIS, δεύτερο αισθητήρα 13MP utlrawide f/2.2, τρίτο αισθητήρα 64MP f/3.5 με τηλεφακό (3.5x οπτικό zoom), PDAF και OIS, αλλά και τέταρτο αισθητήρα 40MP f/1.6 monochrome. Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί αισθητήρας 13MP f/2.4 ικανός για λήψεις αξιοπρεπέστατων selfies και για πεντακάθαρες video κλήσεις.

Το εξαιρετικό hardware της κάμερας συνοδεύεται από μια εξίσου πολύ υψηλού επιπέδου εφαρμογή που περιλαμβάνει πληθώρα από modes για όσους θέλουν να πειραματιστούν με τις σπουδαίες δυνατότητες του κάθε αισθητήρα, αλλά και μόνο με την χρήση του Normal mode απολαμβάνεις εξαιρετικές λήψεις φωτογραφιών και videos σχεδόν σε κάθε σενάριο φωτισμού χωρίς κόπο.

Ξεκινώντας από τον κύριο αισθητήρα 50MP και μόνο αυτός αρκεί για τις περισσότερες περιπτώσεις που θα βγάλεις το HUAWEI P50 Pro από την τσέπη σου. Οι φωτογραφίες έρχονται γεμάτες λεπτομέρεια, σωστή ισορροπία λευκού, εξαιρετική συμπεριφορά του δυναμικού εύρους στα διαφορετικά επίπεδα φωτισμού στο κάδρο σου, καθώς και πολύ ζωντανά χρώματα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ο τηλεφακός μας δίνει πολύ καλές λήψεις ακόμα και όταν μπαίνεις στο υβριδικό zoom (3.5x έως 10x), με φυσιολογική «φθορά» των χρωμάτων και της λεπτομέρειας, ενώ ο μονόχρωμος αισθητήρας τοποθετήθηκε για να βελτιώσει την καθαρότητα των κοινών λήψεων, των πορτραίτων και της εστίασης, άσχετα αν μπορείς να τον χρησιμοποιείς από μόνο του για ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ο υπερευρυγώνιος φακός είναι ο πιο ταπεινός της τετράδας, καθώς δεν πλησιάζει καν την καθαρότητα του κύριου αισθητήρα, ειδικά όταν μειώνεται ο φωτισμός, και γίνεται αρκετά εμφανές το barrel effect στις πανοραμικές λήψεις.

Όπως αναφέρουμε πάντα, όλη η ιστορία με τις κάμερες των smartphones είναι ο κύριος αισθητήρας και εδώ η HUAWEI έχει κάνει τρομερή δουλειά σε όλα τα modes που τον εμπλέκουν. Στα πορτραίτα η λεπτομέρεια παίζει στο υψηλότερο επίπεδο και είναι χαρακτηριστική η ακρίβεια στους τόνους του δέρματος, ενώ για τις νυχτερινές λήψεις μπορούμε να πούμε ότι προτιμούμε περισσότερο το αυτόματο mode που μας φέρνει πιο αληθοφανείς λήψεις, παρά το ξεχωριστό Night mode διότι το τελευταίο οδηγεί σε σχετικά τεχνητά αποτελέσματα.

Στα αρνητικά της κάμερας θα σημειώσουμε την ανακολουθία που παρατηρείται ορισμένες φορές σε αυτό που βλέπεις στην προεπισκόπηση και στην πραγματική τελική λήψη, όπως και στην καθυστέρηση που παρατηρούμε στην επεξεργασία του Night mode. Καμιά φορά νομίζεις ότι έχει ολοκληρωθεί η λήψη και κουνάς το smartphone, μόνο και μόνο για να δεις μια θολούρα στην γκαλερί σου.

Για τις λήψεις video είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το επίπεδο σταθερότητας που παρέχει το HUAWEI P50 Pro χωρίς να χρησιμοποιείς τρίποδο ή gimbal και η ανάλυση έως 4K στα 60fps είναι αρκετή για τα σημερινά δεδομένα, παρά την στροφή στα 8K που βλέπουμε σε αρκετά smartphones.

Επίλογος

Μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης του HUAWEI P50 Pro μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του smartphone, αλλά απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες συνεχίζει ακάθεκτη να τοποθετεί υψηλά τον πήχη. Έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο με εξαιρετική οθόνη, πανέμορφη κατασκευή, ισχυρά specs και τρομερή κάμερα, ενώ μπορούμε να κάνουμε το 99% της χρήσης ενός κλασικού Android smartphone (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος).

Απλά μένει ένα μεγάλο κρίμα γιατί με έναν πιο σύγχρονο επεξεργαστή και υποστήριξη δικτύων 5G θα μπορούσε να μπει στην συζήτηση για το κορυφαίο Android smartphone της αγοράς…

HUAWEI P50 Pro – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 6.6’’ OLED FHD+ (2700 x 1228) 120Hz
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 888 4GB (5nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB (επέκταση με NM card)
  • Τετραπλή κάμερα 50MP f/1.8 PDAF, OIS, Laser AF + 64MP f/3.5 telephoto (3.5x οπτικό zoom) PDAF, OIS + 13MP f/2.2 ultrawide AF + 40MP f/1.6 monochrome AF
  • Εμπρόσθια κάμερα 13MP f/2.4 AF
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 4G, IR
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με EMUI 12 (HMS Core)
  • Ηχεία stereo
  • Μπαταρία 4360mAh με φορτιστή 66W (ασύρματη φόρτιστη στα 50W)
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 158.8 x 72.8 x 8.5mm
  • Βάρος 195gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή