Έρχεται ακόμα μία τεράστια αλλαγή στο iOS λόγω πιέσεων της ΕΕ

0


Το Digital Markets Act της ΕΕ αποδεικνύεται εφιάλτης για την Apple, καθώς υποχρέωσε την εταιρεία να προχωρήσει σε «κοσμοιστορικές» αλλαγές στις πολιτικές της σε ό,τι αφορά το σύνολο του οικοσυστήματος της. Η μεγαλύτερη όλων, βέβαια, είναι αυτή που επιτρέπει το sideloading εφαρμογών από third-party καταστήματα και ιστοσελίδες (σ.σ. άσχετα αν η Apple έχει φροντίσει να βάλει και πάλι τρικλοποδιές…), ενώ ακολουθούν το ξεκλείδωμα του NFC για να επιτρέπονται third-party λύσεις πληρωμών αντί του Apple Pay και η δυνατότητα να επιλέγεις άλλες εφαρμογές ως προκαθορισμένες αντί των δικών της (π.χ. browser).

Όπως αναφέρει ο John Gruber του Daring Fireball παρατηρώντας τα σχόλια της Margrethe Vestager (επικεφαλής της πρωτοβουλίας “Η Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή“), η ΕΕ θα πιέσει την Apple να παρέχει όχι μόνο την επιλογή των εφαρμογών που θα εγκαταστήσει και θα χρησιμοποιήσει ο χρήστης, αλλά και των εφαρμογών που θα μπορεί να απεγκαταστήσει.

Η Vestager στάθηκε ιδιαίτερα την εφαρμογή Photos, αλλά υπάρχουν αρκετές τέτοιες εφαρμογές που είναι σήμερα βαθιά ενσωματωμένες στο iOS. Το Photos είναι η εφαρμογή γκαλερί για να βλέπεις τις φωτογραφίες και τα videos, αλλά λειτουργεί επίσης ως το μέρος απ’ όπου τα διαμοιράζεσαι.

Όπως ίσως γνωρίζετε, το iOS σας επιτρέπει να μοιράζεστε είτε ολόκληρη τη συλλογή σας είτε μόνο μεμονωμένες φωτογραφίες και βίντεο με μια εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα τοπικά όσο και αυτά που έχουν ανέβει στο iCloud. Η αφαίρεση αυτής της δυνατότητας από το iOS και η αντικατάσταση της λειτουργικότητας από εφαρμογές τρίτων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Από την άλλη πλευρά, το DMA απαιτεί από την Apple να δώσει πλήρη πρόσβαση στα API και τις λειτουργίες του iOS, συμπεριλαμβανομένων των mobile πληρωμών, της εγκατάστασης εφαρμογών και προφανώς όλων όσων έχει πρόσβαση το Photos.

Αυτή είναι λίγο πολύ η ίδια ακριβώς κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Microsoft στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ο Internet Explorer αποτελούσε βασικό συστατικό του Windows, οπότε οι χρήστες δεν μπορούσαν να τον απεγκαταστήσουν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτό και κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρείας. Η Microsoft συμβιβάστηκε και έκανε το Windows πιο ανοιχτό για λογισμικό τρίτων. Οι οθόνες επιλογής browser ήρθαν αργότερα και προωθήθηκαν από την ΕΕ.

Στην τρέχουσα έκδοση του iOS δεν μπορείτε να απεγκαταστήσετε τις ακόλουθες εφαρμογές: App Store, Camera, Messages, Phone, Photos, Safari, Settings. Η Apple ανοίγει ήδη τα πράγματα για τα καταστήματα εφαρμογών τρίτων και θα πρέπει να υιοθετήσει το RCS αργότερα μέσα στο έτος, καθώς επίσης θα επιτρέψει τους third-party web browsers. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι εφαρμογές θα είναι εύκολο να αποσυνδεθούν πλήρως από το iOS.

[via]



Πηγή