Έρχεται το οριστικό τέλος για τις εφαρμογές τύπου YouTube Vanced;

17


Από τον Μάρτιο του 2022 η Google κατάφερε να δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα (για την ίδια προφανώς, όχι για τους χρήστες) που άκουγε στο όνομα YouTube Vanced, την δημοφιλή εφαρμογή που έδινε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του YouTube χωρίς διαφημίσεις. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να καταπολεμήσει στο σύνολο τους τις αντίστοιχες εκδόσεις και πλέον ετοιμάζει κάτι καινούργιο που θα δώσει οριστικά την λύση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Ars Technika, η Google έχει ξεκινήσει δοκιμές με μια νέα πειραματική έκδοση του Android WebView Media Integrity API, το οποίο ουσιαστικά δίνει στις ιστοσελίδες που ενσωματώνονται στα WebViews τη δυνατότητα να ελέγχουν την ακεραιότητα της συσκευής, έτσι ώστε να μπλοκάρει την πρόσβαση σε αυτές αν θεωρηθεί ακατάλληλη. Το συγκεκριμένο API έχει αναπτυχθεί κυρίως για να αποτρέπονται οι απάτες και η κακοχρησία, αλλά θα μπορούσε να παρέχει στην εταιρεία και τη δυνατότητα να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα της, όπως και να μπλοκάρει κάθε είδους ad blocker ή εφαρμογές τύπου YouTube Vanced.

Για να κατανοήσουμε πως θα γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως λειτουργούν οι εφαρμογές Vanced. Οι τελευταίες αντί να αποτελούν τροποποιημένες εκδόσεις του YouTube, ουσιαστικά πρόκειται για ειδικά τροποποιημένους browsers που εμφανίζουν τα videos του YouTube μέσω του WebView API και προσθέτουν άλλα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα τους ad blockers. Σε περίπτωση που ίσχυε το πρώτο, τότε το έργο της Google θα ήταν εξαιρετικά εύκολο, αφού θα έκοβε άμεσα την πρόσβαση της εφαρμογής στο YouTube. Επειδή, όμως, πρόκειται για browsers, η εταιρεία αναγκάζεται να ασχοληθεί ξεχωριστά με κάθε μία μέσω εξωδίκων ή και χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών.

Τώρα, με το νέο Android WebView Media Integrity API η Google θα ζητά από τους embedded media providers (όπως ήταν το YouTube Vanced) να πιστοποιούν ότι το περιεχόμενο αναπαράγεται μέσα σε ένα έμπιστο και ασφαλές περιβάλλον χωρίς να προσφέρονται έξτρα λειτουργίες (π.χ. streaming audio/video, ad blockers) που παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης του API. Με απλά λόγια, εάν η εκάστοτε εφαρμογή τύπου YouTube Vanced επιχειρεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από όσα επιτρέπει το API, τότε η συσκευή του χρήστη θα κρίνεται (από το API) ως αναξιόπιστη και θα μπλοκάρεται καθολικά η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Η πιλοτική χρήση του Android WebView Media Integrity API θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Μένει να δούμε αν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο ή αν θα βρεθούν νέοι τρόποι παράκαμψης…

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή