Έτοιμη να υπερασπιστεί τη Huawei δηλώνει η Κίνα – Newsbeast

7



Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τον κινεζικό όμιλο τηλεπικοινωνιών Huawei, όπως ξεκαθάρισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.

Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στη Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στο έδαφός τους, καθώς εκτιμούν ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κίνα για να κατασκοπεύσει άλλες χώρες.

Την ίδια ώρα, η οικονομική διευθύντρια της Huawei και κόρη του ιδρυτή της Μενγκ Ουανζού κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για παραβίαση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Μετά τη σύλληψή της στον Καναδά έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

«Αρκεί να έχει κανείς μια αντικειμενική και αμερόληπτη ματιά για να δει ότι οι πρόσφατες ενέργειες εναντίον μιας κινεζικής εταιρείας και συγκεκριμένων ιδιωτών δεν αποτελούν μια απλή δικαστική υπόθεση, όμως μια σκόπιμη πολιτική καταστολή» σχολίασε ο Ουάνγκ. «Με αυτά τα δεδομένα έχουμε λάβει και θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και πολιτών».

Η Huawei ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης επειδή η Ουάσινγκτον απαγόρευσε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση των προϊόντων του κινεζικού ομίλου εξαιτίας ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, ενώ έχει απαγορεύσει στην Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο αμερικανικό έδαφος. Παράλληλα η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στους εταίρους της να λάβουν αντίστοιχα μέτρα. Ωστόσο ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε ανάλογη απαγόρευση, με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ να τονίζει πάντως ότι το Βερολίνο θα επιβάλλει πλέον αυστηρότερα κριτήρια ασφάλειας σε όλους τους προμηθευτές.

Ο ιδιωτικός κινεζικός όμιλος θα ζητήσει αποζημίωση και τόκους για τη ζημία που υπέστη εξαιτίας των «αντισυνταγματικών» περιορισμών που του επιβλήθηκαν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR





Πηγή