Έτοιμο το προσχέδιο για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

1


Η ραγδαία εξέλιξη των εργαλείων παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης οδήγησε σε επίσπευση των διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τεθούν ισχυροί ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν γενικότερα το AI. Όσοι παρακολουθείτε αυτήν την ειδησεογραφία, την οποία προβάλλουμε συχνά πυκνά μέσα από το Techgear.gr, ίσως θυμάστε πως πριν από περίπου 2 χρόνια είχε κατατεθεί προσχέδιο νόμου για τη ρύθμιση του AI στην Ευρώπη.

Τώρα, μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία και πέρασαν ένα νέο προσχέδιο για το Artificial Intelligence Act (AI Act), και πλέον βρισκόμαστε προ των πυλών της επόμενης φάσης συζήτησης με κράτη – μέλη για να οριστικοποιηθούν οι κανονισμοί του νομοσχεδίου.

Στην αναφορά του Euractiv σημειώνεται πως οι Ευρωβουλευτές έχουν λάβει υπόψιν τους τις εκκλήσεις για να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες και υποχρεώσεις για τα μοντέλα AI, ενώ έχει προστεθεί και ξεχωριστή υποκατηγορία που περιλαμβάνει τα εργαλεία τύπου ChatGPT. Μία από τις υποχρεώσεις των δημιουργών τέτοιων εργαλείων είναι να ενημερώνουν ξεκάθαρα αν έχουν χρησιμοποιήσει στα συστήματα τους περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Γενικότερα, το AI Act εμπλουτίστηκε με νέους κανόνες για την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι χαρακτηριστική η φράση ότι αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να σχεδιάζονται και να αναπτύσσονται με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης.

Θα ακούσουμε πολλά για το AI Act της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους επόμενους μήνες, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή