«Αναστήθηκε» το διαστημικό σκάφος SLIM στη Σελήνη

0


Το ιαπωνικό σεληνιακό σκάφος SLIM επανήλθε σε λειτουργία και μεταδίδει δεδομένα. Η JAXA επιβεβαίωσε ότι ο Ήλιος έχει μετακινηθεί σε θέση όπου το φως προσπίπτει στο ηλιακό πάνελ του ρομποτικού διαστημικού σκάφους, επιτρέποντας του να φορτίσει επιτέλους την μπαταρία του.

Η μοίρα του Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) κρέμεται από μια κλωστή από τότε που προσγειώθηκε στο Mare Nectaris, νότια του κρατήρα Θεόφιλος, στις 19 Ιανουαρίου 2024. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει αιτία για πανηγυρισμούς, καθώς η Ιαπωνία έγινε το πέμπτο έθνος που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη. Ήταν επίσης η επίδειξη μιας νέας τεχνικής προσεδάφισης ακριβείας που χρησιμοποιούσε τα ορόσημα της επιφάνειας για την πλοήγηση.

Όλα φάνηκε να πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, ακόμη και η ενεργοποίηση δύο μίνι ρόβερ λίγο πριν από την προσγείωση. Δυστυχώς, πιθανώς λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα σε συνδυασμό με τη χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης, το SLIM αναπήδησε κατά την προσεδάφιση και ακινητοποιήθηκε στη μύτη του. Σε αυτή τη θέση, το ηλιακό πάνελ που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας του οχήματος προσεδάφισης ήταν στραμμένο προς τα δυτικά, εμποδίζοντας το να λάβει το ηλιακό φως.

Αυτό άφησε στην άκατο μόνο τρεις ώρες μπαταρίας, γι’ αυτό το Κέντρο Ελέγχου έθεσε το διαστημικό σκάφος σε sleep mode και ήλπιζε ότι ο Ήλιος θα φώτιζε τελικά το πάνελ. Τώρα που η μπαταρία φορτίζεται κανονικά, το SLIM έχει επιστρέψει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και επιστρέφει δεδομένα και εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων εικόνων από την Multi-Band Camera (MBC) μετά την προσεδάφιση.

Η διάρκεια λειτουργίας του SLIM εξαρτάται από το πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει την ισχύ του το ηλιακό πάνελ. Ωστόσο, μόλις ο Ήλιος δύσει στην περιοχή προσεδάφισης, το έντονο κρύο και το σκοτάδι της σεληνιακής νύχτας είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος και να μην μπορούν να επισκευαστούν.



Πηγή