Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά από τους ερευνητές στο Σύμπαν

0


Οι αστρονόμοι έκαναν μια απροσδόκητη ανακάλυψη. Σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση που παρουσιάζεται στο Nature Astronomy, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν.

Ο κοσμικός ιστός είναι ένας προτεινόμενος ιστός από νήματα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκτείνεται σε όλο το Σύμπαν, δεσμεύοντας τους γαλαξίες σε αυτόν όπως μια αράχνη μπορεί να δεσμεύσει έντομα στον ιστό της. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την επίδραση που έχει η βαρύτητα στο φως για να παρατηρήσουν έμμεσα τη σκοτεινή ύλη.

Η ανακάλυψη της σκοτεινής ύλης μέσα στον κοσμικό ιστό είναι τεράστια είδηση. Οι ερευνητές παρατήρησαν τη σκοτεινή ύλη έμμεσα, ενώ εξέταζαν το σμήνος Coma. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ανιχνεύεται σκοτεινή ύλη στον κοσμικό ιστό του Σύμπαντός μας.

Οι αστρονόμοι που ασχολούνται με τη νέα έρευνα πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα τον κοσμικό ιστό, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης του τρόπου με τον οποίο η δομή έχει επηρεάσει την εξέλιξη του Σύμπαντος μας. Ο κοσμικός ιστός πιστεύεται ότι αποτελείται από νήματα που διατρέχουν δεκάδες εκατομμύρια έτη φωτός σε όλο το Σύμπαν.

Ως εκ τούτου, η όποια επιρροή του στην εξέλιξη του Σύμπαντος θα πρέπει να είναι ευρέως διαδεδομένη. Το σμήνος Coma, επίσης γνωστό ως Abell 1656, είναι μια συλλογή από περισσότερους από χίλιους διαφορετικούς γαλαξίες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 321 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Είναι ένα από τα πιο ιδανικά μέρη για τους ερευνητές για να αναζητήσουν ενδείξεις σκοτεινής ύλης.

Η παρατήρηση αυτής της περιοχής του Διαστήματος μας έδωσε την πρώτη ξεκάθαρη ανίχνευση σκοτεινής ύλης μέσα στον κοσμικό ιστό. Έχουμε θεωρητικοποιήσει την ύπαρξή της εκεί, καθώς και τη συνολική επιρροή που έχει η σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν μας. Αλλά η παρατήρησή της με οποιαδήποτε ιδιότητα είναι μια τεράστια εξέλιξη για τους αστρονόμους.

Επιπλέον, αυτό μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί μαζί με τις ενδείξεις του μεγαλύτερου μαγνητικού πεδίου που έχουμε ανακαλύψει ποτέ για να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο πολύ ο κοσμικός ιστός επηρεάζει το Σύμπαν και τη διαστολή του.

[via]



Πηγή